Bättre topp och bredd i Västerbotten 2005


Bättre topp och bredd i Västerbotten 2005
Jonas ett stort glädjeämne

av Roger Lindström, Norra Västerbotten

Västerbottens friidrott har fått en bättre topp och en bättre bredd. Det visar statistiken för 2005. De som imponerat mest är Skellefteå AIK:stavhoppare Jonas Almqvist och Ume FI:s sprinter Lena Ahrun.

Bättre topp och bredd
Om man jämför med 2004 har det bästa resultatet höjts i 21 grenar, sämre i bara 15. När det gäller bredden är resultatet 19 ­ 16. Herrarnas löpgrenar är det stora glädjeämnet. Det är bara på 400 m häck det inte är bättre resultat jämfört med förra året. Tyvärr är det också den enda löpgrenen där en AIK-are toppar. Speciellt på långdistans har AIK tappar gentemot Umeå-klubbarna. Sedan har givetvis skadan på AIK:s sprintertalang Mikael Hedström, inte ett enda lopp under 2005, satt sina spår.

Skellefteå dominerar på hoppsidan
Däremot dominerar AIK fullständigt på hoppsidan. Naturligtvis beroende på det fina arbete som klubbens tränare lägger ned. Jonas Almqvist 4,85 i stav och start i ungdoms-VM visar att en västerbottning är på god väg mot fem meter. Det har inte hänt sedan 1989 då Patrik Sieurin hoppade 5,10.

Herrarnas kast ser bra ut
Herrarnas kast ser också riktigt bra ut. Med talanger som AIK:s Cristoffer Karlsson och Niklas Wiklund är återväxten god. Kul också att IFK Umeås Christer Sarin visade storfom i diskus i säsongens slutskede. Breddmässigt har också herrarna förbättrat sig. 10 grenar är bättre och 7 grenar sämre om man jämför det 10:e resultatet i listan för 2005 och 2004.

Lena Aruhn är det stora namnet på damsidan
 Bland tjejerna är naturligtvis Lena Ahrun det stora namnet. Hon blev ju också uttagen i det svenska VM-laget. Tyvärr har AIK-aren Lisa Rönnkvist haft en skadefylld säsong och inte nått upp till sin kapacitet. Flitigaste tjej är annars Therese Öhman som finns med i en hel 10-kamp. Therese toppar spjut, tvåa i höjd och kula, trea i längd, tresteg, diskus och slägga. Imponerande mångsidigt.
 

Första sidan