Vilket ben skall Carro stå på?


Vilket ben ska Carro stå på?
av Roger Lindström, Norra Västerbotten

Det är inte lätt att vara nationalidol.Om Carolina Klüft inte ställer upp i tillräckligt många grenar i finnkampen i friidrott då är hon en svikare. Och när Carro gör det då är hon dum som ställde upp i så många grenar att hon blir skadad. Vilket ben ska hon stå på? Inte det skadade i alla fall…

Debatt i många år
Den här debatten har förekommit i många år. Jag påminner mig direkt hur det var när Ludmila Engquist ett år bara ville springa häck på grund av skaderisken. Nu ställde hon upp på 200 meter också och klarade sig som tur var från skador. Att sedan Ludmila gjorde en oförlåtlig dopningsvurpa i bobbacken är liksom en helt annan sak.

I år diskuterades det häftigt vilka grenar Carolina Klüft skulle vara med i. Nu blev det 100, 200 m, häck 100 meter, längd och stafett 4x100 meter. Hon hade också platsat i tresteg, 400 meter, höjd, spjut och 4x400 meter. Så hon valde bort en del grenar av fullt förklarliga skäl. Men säg att Carolina ratat några grenar till på grund av just skaderisken. Då hade hon garanterat fått bannor för att hon är så osolidarisk mot sitt älskade Sverige.

Enda levande friidrottslandskampen
Ändå är det här den enda levande friidrottslandskampen som finns kvar. Alla andra nationer har gett upp tanken på att få sina världsstjärnor att ställa upp i landskamper där prispengarna är obefintliga och intresset från de stora sponsorerna är iskallt. Vi som varit på ett stort mästerskap i friidrott vet att stjärnorna styrs mycket mer av sina sponsorer än av respektive landsförbund.

Så ur den synpunkten är svenska, och för all del finska, friidrottare
värda all respekt. De går in för att vinna landskampen till varje pris. Dessutom ger det killar och tjejer som i vanliga fall är doldisar chansen att få en stunds uppmärksamhet i etermedia. Se bara på släggkastaren Cecilia Nilsson eller trestegshopparen Anton Andersson.

Carros fall
Fast det här året blev det trots storsegern för damerna bara en händelse som uppmärksammades riktigt stort. Carros fall i häckloppet. Med all rätt dessutom. Hon är vår kanske största megastjärna just nu och när Carro ramlar då står hela Sverige stilla. Det är nästan som när Ingemar Stenmark ramlade i störtloppsbacken på sin tid.

Letas syndabockar
Men det jag inte förstår är att det ska letas syndabockar. Är det läkarens fel som inte avrådde henne när hon haft en period av skador, inte minst stukningen i VM? Är det förbundskaptens fel som inte tog ut en reserv när landskampssegern redan var klar före häckloppet? Är det rent av Patrik Christianssons fel för att han hoppade stav när Carro sprang sitt häcklopp? Det sista var ironi. Men själfallet är det så att Carro är en vuxen människa som tycker att det är superkul att tävla. Så ansvaret ligger på henne själv. Och jag hoppas det blir många grenar för henne i Helsingfors nästa år också.

Roger Lindström
(som hoppas att de manliga svenska kastarna kan lära sig av tjejerna till nästa års finnkamp)
 

Första sidan