Första upplagan av Håkmarksmilen


Första upplagan av Håkmarksmilen
av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

Den första upplagan av Håkmarksmilen blev en positiv upplevelse för både deltagarna och för vi som tittade på. Lite blåsigt men det var också det enda negativa. Segraren Anders Hemmyr sammanfattade det hela ungefär så här. — En trevlig bana. Lite tung men inget negativt med det. Det är kul med ett nytt lopp och särskilt nu när ett par av våra gamla lopp har försvunnit från programmet.

En gammal bekant
En gammal bekant satte färg på loppet. Örjan Fröjd från Alnön i Sundsvall tävlade för Iksu under studietiden i Umeå och vann bland annat första Ersboda runt (1993). Nu fanns han i ledningen direkt från starten i Håkmark i lördags och det hela kom att handla om Fröjd och IFK Umeås Anders Hemmyr. — Efter drygt fyra kilometer ökade jag farten lite och märkte att Örjan släppte nästan direkt och sedan var det bara att bevaka försprånget, berättade Anders Hemmyr. Hemmyr har börjat komma i form efter att det varit lite si och så med det under sommaren. — Jag har inte kunnat koncentrera mig helt på träningen. Husbygget ute i Röbäck tar mycket tid men visst ska jag ändå försöka att träna vidare. Jag känner mig pigg på att satsa inför kommande säsong, sade Anders. Hemmyr vann 50 sekunder före Örjan Fröjd som var en halv minut före trean Per Liv, Domnarvet.

100 anmälda
Antalet förhandsanmälda var 51 men innan starten gick hade ytterligare nästan lika många efteranmält sig. Bland 14 damer kom Emma Lundgren från Malmberget först i mål. — Jag springer fortfarande för Malmberget med har nu bott i Umeå i fyra år, berättade Emma. Emma blev tvåa i Röbäckskneget men har för övrigt varit ganska osynlig i sommar. — Jag har varit skadad och sjuk och Röbäckskneget var min första tävling och det här min andra. Och det gick inte alls bra i dag. Väldigt segt, tyckte Emma.

Positivt med nytt långlopp
VK träffade en lite stressad Jens Ineland mitt under tävlingen i lördags. Jens är den som har skapat Håkmarksmilen, lagt banan och varit tävlingens allt i allo. Ineland presenterade sina idéer vid friidrottsförbundets planeringskonferens hösten 2004. Förbundet tände på hans planer och sedan var det bara för honom och Håkmark att köra. — Det har varit jobbigt men roligt. Inställningen har varit positiv från de flesta håll, sade Jens. Och det måste även ha varit positivt med nästan hundra deltagare i första försöket. Kanske får Ineland GP-planer för Håkmarksmilen nästa år?


Foto: Lars Lindgren
 

Första sidan