Jonas en finnkampsvinnare


Jonas en finnkampsvinnare
av Roger Lindström, Norra Västerbotten

Skellefteås stavhoppsess Jonas Almqvist behåller den fina formen. Jonas vann stavhoppet i ungdomsfinnkampen och de svenska killarna och tjejerna vann båda landskamperna. – Det viktiga är att säkra poäng för laget, säger Jonas.

Sverige överlägset
Sverige var överlägset Finland både bland killarna och tjejerna. Och i stavhopp blev det en dubbelseger. Jonas var hur stabil som helst och tog i första hoppet hela tiden, 4,46, 4,54 och 4,61. När han klarat 4,61 var dessutom grensegern klar eftersom den andre svensken Erik Thorstensson inte klarade den höjden. Men Thorstensson slog personligt rekord med 4,54 och säkrade därmed den svenska dubbelsegern mot resultatmässigt bättre finländare som stannade på 4,46 respektive 4,25. – Jag försökte sedan på 4,71 men det var svårt med inspirationen eftersom jag redan vunnit landskampen, säger Jonas.

Tävlade på Ullevi
Ungdomarna tävlade också på Ullevi i Göteborg.
– Det var faktiskt hyfsat med publik även på våra tävlingar som gick på förmiddagen, säger Jonas. Hur är det att vara med i landslaget? – Jättekul. Vi har Malin Ewerlöf som förbundskapten och hon har verkligen järnkoll på allt, säger Jonas. Hur många tävlingar har du kvar i år? – Jag ska vara med på skol-SM i Gävle om två veckor och så en småtävling i Umeå. Kommer du att försöka behålla formen de två veckor som är kvar av säsongen? – Jodå, jag känner att det finns kapacitet att komma över fem meter. Det gäller bara att få det att stämma.

Junior-VM nästa år
Nästa säsong har Jonas så smått börjat fundera på en satsning mot junior-VM som avgörs i Kina. – Jag tror att kvalgränsen kommer att hamna på 5,10-5.15 någonting och
det känns inte helt omöjligt.

För Slagnäs Ronja Fjellner gick det inte lika bra som för Jonas. Ronja gjorde en ambitiös satsning på 800 meter. – Efter ett varv såg det mycket bra ut, säger Jonas som hejade fram sin
landslagskompis.
Men med 200 meter kvar var Ronjas krafter slut.
– Det såg ut som om hon sprang in i väggen, säger Jonas.
Ronja lunkade nu in som fyra i loppet med 2.23,32, en bra bit över personbästat. Samtidigt försökte hon verkligen, det är ju viktigare än tiden. Loppet vanns av Lisa Forsberg på 2.12,00, personligt rekord.
 

Första sidan