Det 36:e Röbäckskneget


Det 35:e Röbäckskneget

av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren


Det 36:e Röbäckskneget, annonserat som länets största, avgjordes i högsommarvärme i lördags. Iksus Andreas Brodin vann det långa Kneget och gjorde det på en bra tid (31.56). — Jag undrar om det verkligen var en mil. Var det kontrollmätt? undrade Brodin när han pustade ut efter loppet.

Gick undan
Det gick i alla fall undan för Brodin.
— Det gick rätt så snabbt i början och det fick jag känna av under sista kilometern. Jag började nästan undra om jag skulle springa in i den omtalade väggen, berättade Andreas Brodin. Men det gjorde han nu inte utan vann med betryggande marginal (58
sekunder) före IFK Umeås Niklas Berglund. Niklas gjorde ett mycket bra lopp och håller kanske äntligen på att hitta formen. Det har annars varit lite upp och ner för honom under den här säsongen. Trea blev Berglunds klubbkamrat Tim Kerro som egentligen hör hemma på kortare distanser än en mil, men även Tim fick till ett hyfsat lopp. I GP gick Brodin upp till en poängs ledning före Kristoffer Österlund.

Karin Harnesk damsegrare
Damsegrare blev återigen Skellefteå IF:s Karin Harnesk. Karin tog nu sin nionde GP-seger för säsongen och sin 20:e totalt. Karin blev också tidernas 500:e damsegrarinna i länets GP. Antalet herrsegrar är något färre. Förklaringen till detta är att damerna i vissa lopp (Umemaran) har haft två tävlingar.
- I dag blev jag ensam tjej direkt efter starten. Jag har försökt att hänga på en del killar som sprang ungefär i samma fart som jag. Det har gått bra och varmt har det varit. Det gäller att man har förbett sig ordentligt genom att dricka mycket, särskilt före loppet, sade Karin. Och nu laddar Karin för Tjejmilen i Stockholm till helgen. — I fjol blev jag 22:a eller 23:a. Målet är att det ska bli lite bättre i år, sade Karin Harnesk. I GP är nu Harnesk i ensam ledning fyra poäng före Therese Bäckström som blev trea i Röbäck.

Korta kneget
Korta kneget (5 km) vanns av Umeås Anders Hemmyr. Att Anders inte sprang den längre distansen förvånade många. — Anledningen är att jag ska på ett bröllop klockan två och det hade jag inte hunnit om jag hade valt Långa kneget, som gick sist i dag, förklarade Anders. En annan storlöpare som dök upp och som blev tvåa på Korta kneget var Ludvig Edman, flera gånger segrare i Röbäck, senast år 2000. —Numera är jag vanlig motionär, sade Ludvig, som nu har två barn och åtminstone något av dom fanns med i tävlingen i lördags. Röbäckskneget är en stor ungdomsmönstring och som vanligt deltog en mängd ungdomar. Vi såg till och med en tvååring som kämpade i terrängen kring Röbäcks idrottsplats.
 

Första sidan