Paraplyväder för löpare i PRK 3 och GP10


Runnin´ in the Rain -
Paraplyväder för löpare i PRK
av Roger Lindström, Norra Västerbotten

Det var inte bara av svett deltagarna blev blöta när PRK 3 avgjordes på Norrvalla. Regnet strilade ned och de riktiga toppresultaten uteblev. Mest glädjande var att sex tjejer ställde upp på 400 m i junior-DM, en distans som inte många vågar pröva på.
- Det är jobbigt och lätt att få mjölksyra, säger segraren Magdalena Norberg.

Lite prestige
Det såg ut att vara lite prestige när Magdalena och hennes träningskompisar Linn Bodén och Jessica Lundmark gjorde upp om medaljerna. Att Magdalena vann var inte oväntat.
Hon har det bästa personbästat av tjejerna, 61,70.
- Jag har sprungit 400 meter en 4-5 gånger, säger hon. Nu blev segertiden 63,04 och det är jättebra med tanke på förhållandena. Det var verkligen Runnin´ in the Rain för att anknyta till Gene Kellys klassiska filmsång Singin´ in the Rain.

Linn visade mångsidighet
Linn Bodén som kom tvåa är allra bäst på de rena sprinterdistanserna.
- Men det är kul att springa 400 m också, säger hon. Linn visade också mångsidighet och ställde upp i slägga där hon kom tvåa i flickor 15 år.
- Fast hon är en större sprintertalang, säger kastledaren Urban Lindberg med ett leende. Bronstjejen Jessica Lundmark var den enda i trion som slog personligt rekord på 400 m, 66,85, men det här var hennes första lopp utomhus på distansen. Bland killarna var det fem stycken som ställde upp, där var Adam Tegelström som väntat helt överlägsen. Kul var också att kastarna Robert Lindberg och Erik Krane gjorde så pass fina tider.

Kristoffer vann 3000m i GP
Bland seniorerna var det stora loppet 3 000 meter som ingick i Västerbottens Grand Prix. Dagen till ära ställde dessutom AIK:aren Peter Karlsson upp som hare och drog upp riktigt hyfsad fart. Peter som haft så sällsynt otur med skador.
- Jag var med på terräng-DM och har faktiskt kommit igång med tävlandet. Men fortfarande kan jag inte köra ett så här långt lopp på bana, säger Peter, som hoppade av efter halva loppet. Fast initiativet uppskattades - inte minst av segraren Kristoffer Österlund från IFK Umeå.
- Det var kul och tiden blev garanterat bättre tack vare Peter. Kristoffer avgjorde nu med 600 m kvar.
Då fick han en lucka på 10 meter till AIK:aren Pär Wikberg, ett avstånd som han sedan höll in i mål.
- Fast jag hade mycket syra på upploppet, erkänner Kristoffer. Tiden blev 8.39,96, just över perset.
- Jag ska springa både 5000 och 10 000 m på stora SM som avgörs i helgen.

SM-deltagare
Pär Wikberg hoppas också få springa på SM i Helsingborg även om han inte klarat AIK:s interna kvalgräns på just under 15 minuter.
- Med ett bra lopp har jag den tiden i kroppen, säger Pär som blev tvåa på 8.42,98, hans näst bästa lopp i karriären. Två AIK:are har klarat SM-kvalgränsen. Spjutkastaren Niklas Wiklund åker.
- Jag har kastat så mycket på slutet så jag vill inte tävla här i PRK, säger Niklas, som nöjde sig med att vara åskådare. Nu fick Erik Krane vinna junior-DM, kastade hyfsade 40,50 i sin första tävling med seniorspjutet. Stavhopparen Jonas Almqvist har också kvalat in till stora SM.
- Men han inriktar sig på ungdomsfinnkampen som går helgen efter, säger tränaren Börje Almqvist.

Till sist: Trestegshopparen Alexander Tegelström slog personligt rekord i tresteg med 13,13 trots svag motvind. Det lovar gott inför skol-SM som i september är Alexanders slutmål den här säsongen.


--------
Klicka på bilderna.

Foto: Roger Lindström, Norra Västerbotten
Under paraplyet. Medaljtrion på 400 m i junior-DM. Segraren Magdalena Norberg (i mitten) omges av silvertösen Linn Bodén (t v) och bronstjejen Jessica Lundmark (t h).


Foto: Roger Lindström, Norra Västerbotten
Pär Wikberg (t v), Skellefteå AIK, blev tvåa, och Kristoffer Österlund, IFK Umeå, vann, när GP på 3 000 meter avgjordes på Norrvalla i Skellefteå.


 

Första sidan