Nytt banrekord av Andreas Brodin i Örträsk

av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

IFK Umeås Tony Berglund ledde Örträsksjön runt med nästan en halv minut när det var cirka tre kilometer kvar av loppet men fick då håll och tvingades släppa förbi sig tre löpare innan han nådde målet. Vann tävlingen, en kvartsmara, gjorde nu Andreas Brodin från Iksu, men Andreas behöver verkligen inte be om ursäkt för sin seger.
Brodin satte nämligen nytt banrekord med två sekunder och det gamla rekordet var mycket bra. Alfred Shemveta från Hässelby heter innehavaren av det tidigare rekordet och då förstår vi att tiden är bra.

Tony startade hårt
Tony startade i ett hårt tempo och vi andra kunde eller ville inte hänga med. Jag låg tvåa ner mot Öreälvsbron och såg där hur Tony slog av på takten och till och med började gå. - Jag gick förbi i det kraftiga motlutet och fick sedan jobba ordentligt för att hålla undan för de övriga, sade Brodin efter segerloppet. Andreas Brodin vann den här tävlingen även i fjol och då på tiden 35.56. Nu blev hans tid 34.29 och segermarginalen hela 44 sekunder. IFK Umeås Tim Kerro blev tvåa och Pär Wikberg, Skellefteå AIK, blev trea före Tony Berglund.

Ett spurtpris var uppsatt i det kraftiga motlutet och där hade Brodin hunnit gå förbi Berglund och tog alltså hem den trofén.Tim Kerro, IFK Umeå , som slutade tvåa i  Örträsk, leder nu GP två poäng före  Kristoffer Österlund och fem före Andreas Brodin.

Karin Harnesk vann igen
Spurtprisvinnare blev även Karin Harnesk, Skellefteå IF, i damernas GP-klass. Karin vann också hela tävlingen.
- Men jag tycker inte att jag har gjort något bra lopp i dag. Bättre än så här kan jag när formen är på topp, menade Karin. Tvåa efter Karin blev som vanligt Therese Bäckström, Bjurholm. Karin och Therese toppar också GP-listan som nu hunnit fram till sommaruppehåll. Hösten börjar den 13 augusti med Lyckseleterrängen.

Detta var det 20:e Örträsksjön runt och kvartsmaran fullföljdes av 32 löpare. I de yngre klasserna, som sprang 3 000, 1 500 eller 500 meter, fullföljde sammanlagt 25 deltagare.