Lena Aruhn slog till direkt vid SDM i Umeå


Aruhn slog till direkt

Av Jessica Hansson, Västerbottens-Kuriren

Kallt väder och muskler som stelnade. Trots det gjorde Lena Aruhn, Ume FI sin bästa säsongstart någonsin på DM på Gammliavallen i helgen. Också herrarnas 5000 meterslopp blev en uppvisning. Landslagsmannen Oskar Käck, IF Hagen vann klart på 14.46.58, men tvåan Tim Kerro från IFK Umeå sprang på svenskt årsbästa för juniorer (14.58.20) .

Lena sprang 100m, 200m och 400m

Distriktsmästerskapet i Umeå brukar vara en kall och blåsig historia, så också i år, även om det inte var riktigt lika illa som förra året.

- Då möttes vi av ett fotbollsmål som kom blåsande mot oss, då bara vände vi om. Skaderisken är högre när det är så här kallt, och det känns onödigt så här tidigt på säsongen, säger Lena Aruhn,  som trots årets kyla sprang såväl 100m, 200m som 400m. Hon vann alla tre.

Långt före på 400m

I  400-metersloppet hette utmanarna Viktoria Tegenfeldt, Ume FI och Martina Eriksson, Slagnäs IF. Martina fick en suverän start, men blev redan efter första kurvan omsprungen av Lena. Inför sista långsidan hade Lena skaffat sig ett ordentligt försprång och kom i mål på tiden 53.41.

- Jag har aldrig öppnat bättre, så det känns jättekul. Och nu har jag redan skaffat en stafettplats i Europacupen så det känns skönt, sade hon efteråt.

Dubbelbokat

DM hade i år råkat ut för en dubbelbokning ,  ungdomslänsmatch i Luleå gick samma helg och gjorde att många ungdomar inte kunde delta. Stavhoppare Lisa Wälitalo, Umedalens IF var en av dem som på grund av det inte fick några konkurrenter.

- Men det är å andra sidan bara min första uteträning- och tävling, sa hon.

Lisas personliga rekord är 3.61, men det klarade hon ihnte i helgen, utan stannade på 3.30.

Herrarnas 100 meter var en av de grenar som hade många anmälda , så pass att det räckte till två heat. Emil Olofsson från IFK Umeå vann finalen på fina 11.15 i godkänd vind.

Uppvisning på 5000m

Också herrarnas 5000-meterslopp på söndagen blev en riktig uppvisning med 14 löpare på startlinjen. 23-årige landslagsmannen Oskar Käck, IF Hagen vann klart på tiden 14.46.58, även om två år yngre Tim Kerro från IFK Umeå försökte hänga på.  Och även om Kerro kom tvåa så är hans tid  14.58.2 , svenskt årsbästa för juniorer.

-------------------

Första sidan