Friidrottsframgångar för Umeå


Friidrottsframgångar för Umeå

av Ivar Söderlind

Ume FI:s Lena Ahrun vann inte bara SM-guld på 200m vid Inomhus-SM i Malmö förra helgen utan förbättrade även sitt distriktsrekord med segertiden 24.06. På 400 m har Lena redan tidigare kvalificerat sig till  EM i Madrid första helgen i mars. Vid Globengalan på tisdagkväll övertygade Lena stort genom att  notera 52.77 på 400m,  en förbättring av hennes nysatta distriktsrekord med 71 hundradelar. Hon är därmed Sverigetvåa på sträckan genom tiderna. Endast Ann-Louise Skoglund är snabbare med sitt svenska rekord 52.40.  Lenas 52.77 är nionde bästa tid i Europa i år, fyra ryskor och fyra tyskor har sprungit snabbare. Det innebär att Lena har goda chanser att sig sig vidare till minst semifinal vid EM eftersom varje land endast får ställa upp med tre löpare.

Det är första gången sedan  augusti 1986 som en västerbottning deltar i ett internationellt mästerskap. Då sprang Ulf Sedlacek, Umedalens IF 400m häck vid EM i Stuttgart  och blev utslagen i försöken på 51.58.

Även Victoria Tegenfeldt, Ume FI gjorde en topprestation vid årets ISM i Malmö genom att bli fyra på 800m bara fem hundradelar från bronset . Tiden 2.08.99 är nytt ungdomsdistriktsrekord för Västerbotten.  I tresteg överraskade Anna Göransdotter-Nilsson, Umedalens IF  med ISM-silver på strålande 13.10. Det är en  putsning av hennes  en månad gamla distriktsrekord med 41 centimeter och innebär en  andraplats i den svenska årsstatistiken!! 

Första sidan