Snabba ryck på friidrotts-DM


Snabba ryck på friidrotts-DM
av  Peter Johansson, Västerbottens-Kuriren

I helgen hölls distriktsmästerskapen i friidrott i Umeå. Dryga 80 deltagare tävlade i Noliahallen där sprint- och löpgrenarna dominerade med en rad bra tider som resultat.

– Det har sällan tidigare varit en sådan hög kvalité på ett distriktsmästerskap som i år, säger tävlingsledaren Ivar Söderlind.

Lyckat mästerskap

Lena Aruhn, Ume FI, och Mikael Hedström, Skellefteå AIK, hade båda ett lyckat mästerskap efter två bärgade guldmedaljer vardera. Hedströms första medalj kom efter seger på 60 meter före Daniel Ragnvaldsson, IFK Strömsund.

– Jag hade inte den bästa starten men har heller inte kunnat träna det på länge, eftersom jag har fått benhinneinflammation, säger Mikael Hedström. Hedströms närmaste stora mål är junior-SM i Göteborg under februari månad där ytterligare medaljer är målet.

– Där tävlar jag även på 60 meter häck och i den grenen hoppas jag på en SM-medalj, förklarar Mikael Hedström. Finalen på 200 meter blev sedan ett rent klubbmästerskap där samtliga fyra finalister tävlade för Skellefteå AIK. Även här var Mikael Hedström starkast och kunde vinna före klubbkamraterna André Brännström och Staffan Ekefjärd.

– Idag var tiderna inte det viktigaste utan jag är mer tacksam över att jag kunde fullfölja alla lopp med tanke på benhinneproblemen, säger en för dagen mycket nöjd Mikael Hedström.

Nordiskt rekord

Även Lena Aruhns två guldmedaljer kom efter seger i både 60- och 200-meters finalen. Segertiden 7,77 efter sprungna 60 meter är dessutom nordiskt veteranrekord för kvinnor 35 år trots en rätt dålig start. Med tiden 24,28 i försöken på 200 meter satte Aruhn dessutom ett prydligt personligt rekord.

– Den tiden visar att jag aldrig tidigare varit bättre på denna distans, säger en mycket glad Lena Aruhn. Tiden hoppas hon även ska räcka till ett klartecken för start i en 5-nationslandskamp i Glasgow, Skottland, längre fram under våren.

– Det är en tävling som anordnas av friidrottsagenter och med den tiden jag gjorde idag borde jag ha en stor chans att komma med där, säger en förväntansfull Lena Aruhn.

Hög nivå

Enligt tävlingsledaren Ivar Söderlund håller distriktsrekorden i Västerbotten en hög nivå vilket därför gör dem svåra att slå. Trots detta satte Anna Görandotter Nilsson, Umedalens IF, ett distriktsrekord i tresteg efter att ha hoppat 12,69, en putsning med sju centimeter. Även Viktoria Tegenfeldt, Ume FI, satte ett ungdomsdistriktsrekord på 800 meter med tiden 2,08,21.

– Friidrottsgymnasiet här i Umeå är mycket viktig för friidrotten. Med högkvalitativa tränare får vi fram så pass bra resultat som vi kan se här idag, avslutar Ivar Söderlind.  

Första sidan.