Medaljregn för IFK Umeå i Valbo Games


Medaljregn för IFK Umeå i Valbo Games

av Christina Axengrip

Sex guldmedaljer, ett silver och ett brons gick till IFK Umeå vid friidrottstävlingen Valbo Games i Gävle 16-18 juli.

IFK Umeå åkte med en trupp på elva ungdomar. Sex av dessa tog medalj. Daniel Hägglund (P17) slog personligt rekord med nästan två sekunder när han vann 400 m på tiden 55.88. Oscar Rosén-Olofsson (P17) sprang in två guldmedaljer, en på 100 m med tiden 11.60 och vann 200 m på 22.94. Silvret på 100 m gick till Niklas Andersson som sprang på 11.83. Det fjärde guldet gick till Hanna Rydfjäll som hoppade 162 i höjd. Niklas Andersson vann 3000 m (M) på tiden 8.58.06 och tog även guld på 1500 m på tiden 4.08.63. Therese Zittra tog brons på 2.90 m i stavhopp.

Det har varit perfekta tävlingsförhållanden under helgens tävling med sol och lite vind. Cirka 950 tävlande var anmälda till Valbo Games 2004. Stämningen på Gavlestadion var hög och fylld med förväntansfulla ungdomar och stöttande publik. Trots lekfullheten hos alla dessa ungdomar är timmen före start allvarets stund. Målet är att stå högst upp på prispallen. I IFK Umeå finns flera ungdomar som placerar sig på topp-10-listan i respektive gren och åldersgrupp. Två av dem, Johannes Wiberg och Stina Nilsson, blev utan medalj i helgens tävling men de gläds åt klubbkamraternas framgångar. Den enes framgång blir den andres morot. 

Daniel Hägglund ställde upp i fyra olika grenar: tresteg, längd, 200 m och 400 m. Daniel satsar mest på tresteg men fick inte till något riktigt långt hopp under Valbo Games. Inför den sista tävlingen sa Daniel med bestämd röst jag ska vinna 400 m och springa så fort att ni får bära ut mig på bår!. Han har bara tävlat i 400 m någon enstaka gång. Inför starten fick Daniel många påhejningar från lagkamrater och publiken. Han tog ledningen direkt från start och höll den ända in i mål. När han passerade mållinjen såg han strålande glad ut, gjorde en segergest och föll sedan ihop helt utpumpad på banan. Daniel levde upp till texten på sin tröja: Norrlänningar - bäst i test!

Oscar Rosén-Olofsson har en häpnadsväckande förmåga att springa snabbt och avslappnat trots hög press. Det klassiska är att sprintern spänner sig, blir stum och kan inte prestera max. Men det gäller inte Oscar. Innan finalen på 100 m var det många höga förväntningar. Läktarna var fyllda med påhejande publik som klappade händerna för att försöka hjälpa fram sin favorit. När Oscar, iklädd röd-och grönrandiga strumpor, klev först över mållinjen blev stora delar av publiken alldeles tyst. Sanningens stund var inne. Glädjen från IFK Umeås trupp och övriga norrlänningar gick det dock inte att ta fel på.

Hanna Rydfjäll är flickan som kom från ingenstans och började håva in medaljer. Nu har hon ytterligare ett guld att lägga till sin samling. Hanna är en lång och smal tjej som funnit likasinnade inom friidrotten. Hon känner att det är vid höjdhoppsgropen hon hör hemma.
---

Första sidan.