Tony och Pernilla segrade i Umemilen


Tony och Pernilla segrade i Umemilen

av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

I går körde IFK Umeå sin 18:e Umemil, den fjärde med start och mål i Nydala, och i både herr- och damklassen blev det samma segrare som i fjol. Arrangörsklubben vann herrmilen genom Tony Berglund och Skellefteå IF tog hem damtävlingen, Tjej-4:an, genom Pernilla Ericsson.

Herrloppet startade i ganska lugnt tempo. Moras Martin Johansson drog en sexmannaklunga fram till tre kilometer men då började gänget springa på allvar.
- Ja
, det gick tämligen långsamt i början. Jag reflekterade  inte så mycket över farten men så såg jag plötsligt på klockan och märkte att det hade gått sakta, berättade Tony Berglund efter loppet.
Fram till halva distansen hade sexmannaklungan  splittrats och det var nu en trio i täten, Johansson, Berglund och Kristoffer Österlund.

Kunde inte svara
-Nu började det gå undan och fram till åtta kilometer var det verkligen bra tempo, sade Berglund som i alla fall hade ork kvar att avgöra en knapp kilometer före mål. Vann med elva sekunder.
-Då var jag riktig stum och kunde inte svara, sade Martin Johansson, tvåa i mål.
Martin berättade att han är skidåkare och orienterare och tävlar för IFK Mora. Han har i höst kommit till Umeå för att studera och han är född 1984.
- Jag
visste inte alls vad det var för kille som var uppe och drog så bra, sade Tony Berglund och för Martin Johansson var också konkurrenterna okända.

Nöjd med insatsen
Trea i loppet blev Kristoffer Österlund som nu börjat träning och uppladdning på allvar inför Umemaran. Kristoffer hade elva sekunder upp till Martin Johanson.
- Det
blir 12-15 mil i veckan de närmaste veckorna och lite lugnare sista veckan. Dagens lopp gick bra och jag är helt nöjd med min insats, sade Kristoffer.
Det speciella spurtpriset vanns av Daniel Nilsson från Lycksele. Det priset får den som i milloppet passerar 500 meter först av alla men det krävs dock att denne löpare fullföljer tävlingen för att få priset. Daniel fullföljde på drygt 44 minuter.

På den kortare distansen, fyra kilometer, dök det också upp ett nytt namn. Urs Fischer från Schweiz.
- Jag
har nyss kommit till Umeå för att studera och jag springer som motionär. Jag har sprungit en del på bana men inte gjort några tider att berätta om, sade Urs, som i alla fall var snabbast på distansen i går. Näst snabbast var damettan, Pernilla Ericsson.

Pernillas sista lopp för säsongen
- Det här var mitt sista lopp för säsongen. Jag var ju klar segrare i GP redan före den här tävlingen men den här distansen tycker jag om och därför ställde jag upp, sade Pernilla.
Och nästa år?
- Vi
får se. Jag vill inte bestämma något nu utan du får vänta och se, menade Pernilla Ericsson, som nu tog sin 56:e delseger i GP och som är totalsegrare för tredje gången.

 I motionsklassen på milen, herrar och damer, var Madelene Sundberg från IKSU ytterst nära att vinna. Madelene blev tvåa bara tre sekunder från segern. I GP-listorna hände inte mycket. Vi hittar vi nu Tony Berglund på åttonde plats. Anders Hemmyr avancerade till tredje. I damlistan blev det nästan inga förändringar. Totalt fullföljde 121 löpare..
-----

 
 

Första sidan.