Österlund sexa i Sverige efter succe i Umemaran


Uppvisning och rekord i Umemaran

av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

Snacka om uppvisning! När den 32:a Umemaran avgjordes i lördags överraskade  IFK Umeås Kristoffer Österlund alla inklusive sig själv med att göra ett helt enkelt enastående lopp. Och vann i sitt femte maratonlopp Umemaran för tredje året i rad. Helt ensam utom under de fyra första kilometerna höll han själv farten och pressade sig fram till ett personligt rekord med drygt sex minuter. Dessutom satte Kristoffer  ett nytt fint banrekord och detta lyder nu på 2.25.23.

Sjätte plats i Sverige
Vi har tidigare berättat hur Österlund har satsat på Stockholm marathon och Umemaran den här säsongen. I Stockholm blev han femte svensk och elfte man totalt på 2.32.55. Med den här tiden som han presterade i lördags ska Kristoffer ligga på sjätte plats i den svenska statistiken för i år.
- Och
det här var ett bättre lopp än det jag gjorde i Stockholm. Någon rejäl trötthetsperiod hade jag egentligen aldrig. Visst kändes det lite jobbigt någonstans vid 35 kilometer men det ska det kännas och trött ska man var i ett maratonlopp, sade en överlycklig Kristoffer när han hade pustat ut efter loppet.
Träningen inför Umemaran har gått som planerat men vid måndagens träningspass hände någonting.
- Jag
kände något i ena vaden och blev naturligtvis orolig. Det får bara in vara en allvarlig sträckning tänkte jag. Men det var tydligen inte så allvarligt för i dag kände jag inte av den. Inte nämnvärt i alla fall, berättade Kristoffer.

Sprang ensam
Kristoffer sprang alltså ensam i stor sett under hela loppet. Han vände halvvägs på drygt 1.11 och hade därmed 1.14 på tillbaka vägen då det var ganska mycket motvind.
- Nu
är det färdigtävlat för året för mig. Jag ska ta det lugnt någon månad innan jag återupptar träningen inför nästa säsong, sade Österlund.
Segermarginalen blev drygt 18 minuter och tvåa blev Fredrikas Martin Lundberg. Martin var tvåa efter Österlund även i fjol då på en drygt fyra minuter bättre tid.
- Jag
är inte i samma form som jag var då och dessutom har jag nyss varit förkyld. Och så är jag ett år äldre, sade Martin som blev distriktsmästare i M 35 och som nästa år går upp till klassen M 40.
I M 35 blev Lyckseles Klas-Göran Berg tvåa. K-G blev tredje man totalt.

In i skogen
Fyra damer fullföljde helmaraton och snabbast var Christina Forslund från IFK Nyland i Ångermanland. Christina vann Umemaran även 2002.
- I
dag var det ingen bra dag för mig. Jag har tvingats in i skogen ett par gånger för att tömma magen, berättade Christina.
Madelene Sundberg från IKSU blev andra dam i mål och Madelene blev etta i GP eftersom hon blev bästa västerbottniska.

Tävlingen gällde som GP-final, DM och DM för veteraner. Dessutom avgjordes i lördags Kvarken cup (Vasa marathon plus Umemaran). Där vann Finland båda klasserna. Tarja Hakanen vann bland damerna och herrsegrare blev Timo Sariola. Sariola vann i lördags klassen M 40. Hakanen var ensam i K 45.

Rekordlöpare
Lars Forsberg från Spölands IF gjorde nu sin 23:e Umemara och toppar den statistiken. Sven Ol-Mårds från Hudiksvall raderade ut Gunnar Lillieroths åldersrekord. Mårds är 81 år och det är nu rekord i Umemaran. Och Alf Granvik från Finland (Nykarleby) sprang nu sitt 200:e maratonlopp.

 
 

Första sidan.