SM-brons till Claes Beverlöv i tresteg


SM-brons till Claes Beverlöv i tresteg

Ungdoms SM gick av stapeln i Falun 13-15 augusti. IFK Umeå åkte ner med en trupp på sju ungdomar och två ledare. Arne Wiberg är tränaren som gör allt för att finnas tillhands och peppa friidrottsungdomarna under tävling. Det är ingen lätt uppgift eftersom flera av idrottarna tävlar samtidigt varför Arne behöver vara på flera ställen. Trots det lyckas Arne ge var och en av ungdomarna det stöd och den uppmuntran som behövs för att prestera max.

En bronsmedalj gick glädjande nog till Claes Beverlöv (P15) i tresteg där han hoppade 13.06 i sista hoppet. Efter lördagens längdhopp var Claes besviken eftersom han inte gick vidare till final. Kanske var det revanschlusten som gjorde att den där lilla extra adrenalinkicken infann sig. I trestegsfinalen hade Claes tre övertramp och avstod ett hopp för att ladda inför sista hoppet. Och den strategin fungerade. Han slog dock inte sitt eget personliga rekord som är 13.20 varför han ännu har chansen att ytterligare klättra något eller några steg på 10-i-topp-listan i Sverige.

Hanna Rydfjäll (F15) var en av de fem tjejerna som slogs om SM-medaljerna i höjdhopp. Hon gjorde en imponerande tävling med tanke på att hon är nybörjare och redan kvalificerat sig till SM. Hanna var högt över höjden 162 men rev ut sig på 164, som är en centimeter över hennes personliga rekord, vilket gav henne en fjärdeplacering. Hanna har förmågan att koncentrera sig på sin uppgift trots hög press. Efter lite mer tävlingsvana kan denna tjej nå oanade höjder.

Johannes Wiberg (P17) gjorde en fin insats i både längd och tresteg. Trots att han hoppade 6.44 i längd och 14.04 i tresteg räckte det inte till medalj denna gång. Inget av resultaten var personligt rekord. Johannes har haft en jämn säsong och slagit tvåan i tresteg flera gånger vilket mycket väl hade kunnat berättiga honom till en plats i Finnkampen. Men nu var det ettan och tvåan som fick dessa platser.

Daniel Hägglund (P17) hoppar också längd och tresteg. Säsongen har präglats av ideliga övertramp. I SM gjorde han sitt längsta trestegshopp någonsin men han hade inte marginalerna på sin sida denna gång heller. I längd hade Daniel en jämn serie utan övertramp. Hans bästa hopp var 5.81 vilket inte räckte till en finalplats men att få trenden att vända kan vara nog så mycket värt.

Att få en medalj i SM är en bekräftelse på att allt slit lönar sig till slut. Medaljen blir även en morot, både för Claes och klubbkamraterna, att orka kämpa vidare när det känns tungt. IFK Umeå har många duktiga ungdomar som förtjänar att uppmärksammas. Det förefaller ibland som att det bara är guld som räknas men många gånger kan en enträgen kämparanda vara minst lika viktig. Kanske är det till och med så att förmågan att fortsätta träna, fastän efterlängtade medaljer uteblir, är en större bedrift än att vinna.

Umeå 040816

Christina Axengrip
 
 

Första sidan.