En vinnare utan att vinna - krönika om Skelleftespelen


En vinnare utan att vinna -
krönika om Skelleftespelen 31/7 - 1/8

av Roger Lindström, Norra Västerbotten


Visst är det kul att se friidrott i världsklass på tv. Men det är minst lika roligt att se små killar och tjejer verkligen ha roligt på banan. Ni skulle sett Ludwig Sjödin från Skellefteå AIK som för första gången i sitt 9-åriga liv ställde upp i ett häcklopp. Ludwig vann inte loppet men är givetvis en vinnare ändå.


Uppvisning i glädje och bra resultat
Skelleftespelen i helgen har varit en uppvisning i glädje och riktigt bra resultat - med den lokala måttstock vi måste använda för ett evenemang av den här typen. Lena Ahrun från Ume FI slog till exempel till med ett kanonresultat på 200 m. Lena har verkligen höjt standarden på den västerbottniska friidrotten. Hon är dessutom en sällsynt genomtränad tjej, fastän hon numera inte kör mer än varannan dag.

Hitta sin egen nivå
För de individuella idrottarna gäller det att hitta sin egen nivå - annars blir det oundvikligen skador. Skellefteås stora stjärna Joel Bodén är ett typiskt exempel på det. Joel har i princip inte kunnat tävla på två år, och det är givetvis mycket tråkigt.
Problemen började när Joel bytte tränare. Jag påstår inte att Joel hetsats att träna för hårt. Och det kan givetvis bara vara oturen som varit framme.

Men när han hade Torbjörn Carlsson som tränare här hemma i Skellefteå kändes det som att Joel anpassade sig till en träningsdos som han orkade med. Torbjörn är en sällsynt klok tränare och ledare som hellre bromsade än puttade på. Hade Joel stannat här hemma kanske han fått vara frisk och därmed varit bäst i Sverige på 1 500 m vid det här laget.

SAIK:s stora stjärna Lisa Rönnkvist
Skellefteå AIK:s stora stjärna just nu är i stället Lisa Rönnkvist. Lisa är en härligt prestationsinriktad tjej som tycker det är så himla kul att tävla. I år har hon haft det tungt på 100 m, en stagnation. Men hon fortsätter att utvecklas i längd och på 100 m häck. Det känns dessutom så himla bra att "Flitiga Lisa" inte specialiserar sig för tidigt utan håller i gång med flera grenar.
Det ger henne möjlighet att glädjas åt personliga rekord även dagar när det går tungt.

Lovande stavhoppare
AIK har dessutom en väldigt fin stavhopparkader just nu. Jonas Almqvist och John Gustafsson är två killar som båda kan vinna SM-guld. Fast även dom har svarta dagar.

John lyckades till exempel i helgen riva ut sig på begynnelsehöjden i två stavhoppstävlingar. Sex rivningar blev allt han åstadkom. Att John ändå orkade skratta åt eländet visar att han har rätt inställning för att lyckas när det vankas mästerskap.

Amanda Forsman är Sveriges bästa 14-åring, men hon får inte ställa upp i SM förrän nästa år. Amanda kan mycket väl bli den första tjejen i Västerbotten som hoppar över fyra meter. Hon har en så naturlig fallenhet för grenen. Ett superlöfte som förhoppningsvis orkar satsa några år till. Det är alldeles för många tjejer som slutar för tidigt.

Mycket skador
Annars är det mycket skador i AIK just nu. Mångkamparen Mikael Hedström slog ett nytt personligt rekord i diskus.
Men det är den enda disciplinen Mikael kan tävla i just nu. Han väntar på en ny operation av sina skadade benhinnor.

Långdistansaren Pär Wikberg satt på Norrvalla i gips. Pär har tränat för mycket och drabbats av en stressfraktur i benet.

Spjutkastaren Tobias Wallström har sådana problem med sin kastarm att han inte gjort en enda tävling i år. Han nöjer sig med diskus, och där är han inte riktigt lika bra. Typ.

Diskuskastaren Jessica Larsson drabbades av körtelfeber och har dessutom gjort sig illa i vänsterhanden efter ett styrkepass.

Men för Jessica finns det ändå hopp. Hon kastade visserligen inte tekniskt bra i Skelleftespelen (37.00) men är på gång, och jag tror hon tar medalj i junior-SM och kvalar in till nordiska juniorlandskampen i slutet av den här månaden. Dessutom slog Jessica personligt rekord i kula. Det gäller att hitta livets små glädjeämnen!
--------
 
 

Första sidan.