Lena Aruhn satte nytt distriktsrekord vid SDM i Umeå


Lena Aruhn satte nytt distriktsrekord vid SDM i Umeå
specialisten på 400 m visade sig stark även på 100m
 
av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

Helgens Noliaspel och DM i friidrott inleddes på lördagen på Gammliavallen i Umeå med strålande väder men med en rätt så besvärande vind. Blåsten  lugnade i alla fall ner sig lite när damerna skulle springa 100 meter och länets stora kvinnliga friidrottsstjärna just nu, Lena Aruhn, Ume FI, sprang distansen på 11,88 sekunder och satte nytt distriktsrekord i godkänd vind.

Specialist på 400m och siktar på Europacupen
Lena är egentligen specialist på 400 meter men springer ibland sprinterdistansen 100 meter.
- Ja
, jag är ganska snabb också, sade en glad Lena Aruhn efter rekordloppet.
Längre fram under lördagen tävlade Lena på 400 meter men det loppet gynnades verkligen inte av vinden.
- Det
var som att springa mot en vägg på bortre långsidan. Jag drev på mycket hårdare än i onsdags då jag sprang på 53,99 men ändå blev det nu inte bättre än 54,54, sade Lena som vann igen och i alla fall visar en stabil form just nu.

För Lena är nu en landslagsuttagning (Europacupen) i sikte.
- Jag
hoppas naturligtvis att jag ska komma med. Huvudnumret för mig är ju 400 meter individuellt men det skulle också var kul att springa stafett, tyckte Aruhn.

Bra resultat av Christer Sarin
Ett annat bra resultat trots blåsten noterar vi i herrarnas diskus. IFK Umeå nyförvärv Christer Sarin kastade 47,68 meter och vann naturligtvis DM:et.
- Jag
har varit här i Umeå i drygt två år och har nu blivit klar för IFK. Jag kommer från Oravais i Finland och har som personligt rekord lite över 49 meter. Målet för mig är nu i första hand att komma över 50 meter, berättade Christer.
Förhållandena för diskuskastarna var verkligen inte idealiska. Det var kraftig medvind och det kastarna vill ha är precis det motsatta.

Missnöjd vinnare
En annan IFK:are som vann i lördags var sprintern
Emil Olofsson. Men Emil var inte speciellt glad över sin insats.
- Jag spänner mig och får inte ut något av min löpning, tyckte Emil som vann finalen på 100 meter med tiden 11,03. I försöken var Emil nere på 10,99.
Olofsson vann även söndagens 200 m. Där blev tiden 23,72 i en motvind på 3,8 meter i sekunden.
- Egentligen
satsar jag nu på just 200 meter men i dag gick det inte att göra en bra tid. Det här loppet får man ta som träning, menade Emil.

Veteranen Åke Larsson sprang 100 meter på 12,11 och Åke imponerar verkligen. Han tävlar i klassen M 45 och är i det närmaste utan konkurrens i landet. Nu väntar veteranernas EM i Danmark på den snabbe norrbottningen. Åke kommer från Gällivare men tävlar numera för IKSU i Umeå.
I stav vann Lisa Wälitalo, Umedalen, på 3,40 meter och i herrarnas längd blev det en del fina resultat trots att hopparna hade mycket stora problem med ansatsen och övertrampen stod som spön i backen. Christer Bergmark, Skellefteå, vann på 6,82 meter.
Och kuldrottningen Anneli Johansson från Ume FI tog i kula sin 22:a DM-seger.

Personligt rekord av Sandra Asplund
Under söndagen fick vi se IFK Umeås duktiga junior (född 1985) Sandra Asplund sätta nytt personligt rekord i höjd med resultatet 1,67 m.
- Jag
hade tidigare 1,65 som utomhusrekord och 1,66 inne men det är ganska länge sedan jag gjorde de resultaten. Jag har haft stora problem med skador den senaste tiden och det här kändes verkligen bra, sade Sandra.

Och så till ett par fina prestationer som skedde något i skymundan. IFK Umeås Angelica Konradsson tog flera grensegrar i klassen F 13 under helgen och Mattias Eriksson, Vännäs, kastade spjut på Vildmannavallen och klarade relativt goda 65,62 meter.

Tony Berglund segrade på 5000m
Tävlingarna avslutades med ett GP-lopp över 5000 meter, tillika DM. Elva män och två kvinnor startade och under de första varven var slutsegraren Tony Berglund från IFK Umeå omväxlande med Skellefteås Pär Wikberg och Haparandas
Jan Westerberg i ledningen men så småningom tog Berglund helt kommandot och vann före Wikberg.
- Visst är jag jättenöjd över att jag vann men jag är orolig för min ena ljumske. Jag startade med tanken att jag eventuellt skulle bli tvungen att bryta loppet. Nu kändes det riktigt bra men oron finns kvar, sade Tony.
Som så många gånger förr får vi notera att talangen Tony Berglund nästan aldrig får vara helt skadefri och det är verkligen synd. Segertiden nu i den besvärliga blåsten blev 15.07.

Pernilla Ericsson vann 5000m och leder GP
Karin Harnesk drog damloppet nästan hela tiden men på slutet var Pernilla Ericsson den starkare och tog hem ytterligare en GP-seger och ett DM.
Pernilla leder GP på 60 poäng. Karin har 32, Jenny Jansson, Kattisavan har 28 och Skellefteås Birgitta Eklund har 26 poäng.
Herrarnas GP toppas av Pär Wikberg på 56, Andreas Brodin, IKSU, har 42, Tony Berglund 36, Kristoffer Österlund, Umeå 32, Lars-Åke Ekman, IKSU, 30 och Niklas Berglund, Umeå, har 26 poäng.


 
 

Första sidan.