Tony kom tillbaka och vann Röbäckskneget (GP 12)


 Tony kom tillbaka och vann Röbäckskneget
 
av Lars Lindgren

Röbäckskneget, som i lördags arrangerades för 35:e gången, blev i herrklassen en kamp mellan IFK Umeås Tony Berglund och GP-ledaren IKSU:s Andreas Brodin. De två följdes åt fram till att det återstod endast en dryg kilometer av den mil som tävlingen gällde men då ryckte Berglund och så vad saken klar. Tony vann tolv sekunder före Andreas och trea blev Umeås Kristoffer Österlund som hade legat som trea loppet igenom.

Inga besvär
Tony Berglund har besvärats av en ljumskskada men i lördags beredde den tydligen inte honom några besvär.
- Nej
, det kändes bra i dag. Jag har inte tävlat sedan jag vann 5 000 meter i Barentskampen andra helgen i juli och träningen har jag försökt att upprätthålla men den har ju ändå inte blivit som jag har velat, sade Tony.
Kneget var tolfte GP-tävling men bara tredje för Tony Berglund.
- Nu
avstår jag nästa GP-lopp som är Botniaterrängen och satsar på 10 000 meter i DM den 4 september. Jag har vunnit två DM i rad på den distansen och det vore kul om jag kunde ta en tredje seger, menade Berglund.

Förvånad
Tonys bror Niklas var i lördags åskådare och  Niklas var förvånad över broderns framfart i terrängen kring Röbäck.
- Jag vet hur mycket eller rättare sagt hur litet träning Tony har i kroppen och jag måste säga att det är förvånansvärt att han kan vara så bra som han är med tanke på det, sade Niklas.
Det var egentligen bara Andreas Brodin som hängde med i Berglunds tempo. Kristoffer Österlund blev visserligen säker trea men kom i mål 49 sekunder efter Berglund. I GP gick Brodin ifrån Österlund med fyra poäng till och har nu 152 mot Österlunds 136. Berglund ligger på åttonde plats med 56.

Anna Rahm vann
 Damernas mil vanns av dubbla silvermedaljören i SM, Anna Rahm från Rånäs 4h.
- Kul
att springa en sån här tävling, tyckte Anna, som naturligtvis har större saker på sitt program.
- Det blir nu Tjemilen i Stockholm till helgen och sedan Finnkampen. Kanske får jag springa båda distanserna där, 5 000 och 10 000 meter. Vi får se, sade Anna, som vann Kneget med en marginal på 1.34.
Tvåa och GP-etta blev Pernilla Ericsson som länge hade sällskap av Karin Harnesk men i mål var Pernilla 12 sekunder före. Harnesk leder nu på 140 poäng före Pernilla som har 136.

Många ungdomar
Som vanligt fanns distansen fem kilometer också på programmet. Korta kneget som det heter. Snabbast där var Anton Sernheim från Storuman. Och som vanligt var det bra deltagande i ungdomsklasserna. Röbäck har klasser för knattar och uppåt och i vissa av ungdomsklasser fullföljde närmare 20 deltagare (30 i P 11) och det är med dagens mått mätt mycket bra.
Total fullföljde cirka  290 löpare.

 
 

Första sidan.