Andreas Brodin vann Hörneforsrundan (GP 10)


Andreas Brodin ryckte  - och vann Hörneforsrundan

av Lars Lindgren, Västerbottens Kuriren

- Det här nog min största seger någonsin, sade IKSU:s Andreas Brodin efter att i lördags ha vunnit den 16:e Hörneforsrundan.
Brodin har nu vunnit tre GP-lopp den här säsongen och har stora chanser att ta hem årets Grand Prix i långlöpning totalt. Den 31-årige Andreas Brodin har, som man brukar säga, gått från klarhet till klarhet och hör nu absolut hemma i länseliten i långlöpning.
- Ja, det kanske man kan påstå. När man vinner över sådana killar som Anders Hemmyr och Kristoffer Österlund så hör man väl hemma där, menade Andreas. Och det var vad Andreas gjorde. Vann över Hemmyr och Österlund vilka blev tvåa respektive trea.

Har blivit taktisk
Brodin har inte bara tränat sig till formen. Han har även blivit taktiskt slipad. Åtminstone verkade han det i lördags.
Hans klubbkamrat Peter Tefke, fjärde man i mål, fick gå fram och sköta farthållningen i början.  Första kilometern gick på 3.09 och den andra på 3.27. Brodin låg bakom den lilla tätklungan.  Den blev så småningom tre man, Hemmyr, Österlund och Brodin och när löparna närmade sig nio kilometer av loppets tio var det bara Brodin och Hemmyr kvar.
- Ungefär vid 9,3 kilometer försökte jag med ett ryck. Jag vet att Anders är en duktig spurtare så jag förstod att jag måste avgöra före upploppet om jag skulle kunna vinna, sade Brodin.
Och hans ryck lyckades. Segermarginalen skrevs till elva sekunder. Mellan tvåan Hemmyr och trean Österlund var skillnaden 24 sekunder.
I fjol vann Skellefteås Peter Ljungholm på 31.54 men Brodins tid i år (32.28) hade räckt till andra plats i fjolårets runda.

Nöjd tvåa
Anders Hemmyr var ganska nöjd med sin andra plats.
- Jag drabbades av en envis och ganska långvarig förkylning i sommar och har därför inte tävlat den senaste tiden. Och min tid i dag måste jag känna mig nöjd med, tyckte Anders.
Anders hade nu tiden 32.39. Ifjol blev han femte man i Hörnefors på 33.48.
En gammal hörneforssegrare (1990 och 1991) dök upp och blev tionde man. Lars-Gunnar Skoog är namnet.
I GP leder nu Brodin på 120 poäng. Österlund är tvåa på 102.

Karin två minuter bättre än i fjol
En som förbättrade sin tid från i fjol med över två minuter var damsegrarinnan, 24-åriga Karin Harnesk  från Lillholmträsk, Norsjö, och Skellefteå IF.
- I dag gick det verkligen bra. Så här ska det kännas i kroppen. Då är det kul att springa, tyckte Karin.
Tyvärr var damklassen liten i år. Bara fyra tjejer sprang i tävlingsklassen. Tvåa blev Bjurholms Therese Bäckström 1.41 efter Harnesk.
Harnesk leder nu GP efter Hörneforsrundan på 124 poäng. Pernilla Ericsson har 116.

Distansen fem kilometer vanns överlägset (1.49) av trettonåringen Jonathan Edlund från Umedalens IF. En kille som inte har många jämlika i landet i sin ålderklass. Rundan genomfördes under bästa tänkbara förhållanden och total fullföljde 106 löpare.

 
 

Första sidan.