Dubbelt Skellefteå i Gammliaterrängen - SDM-och VDM i terräng


Dubbelt Skellefteå i Gammliaterrängen - SDM-och VDM i terräng

av Lars Lindgren, Västerbottens Kuriren

Den 27:e Gammliaterrängen som avgjordes på Gammlia i Umeå ondagskväll den 9 juni gav segrar till Skellefteå i både herr- och damklassen. Herrsegrare blev Skellefteå AIK:s nye medel- och långdistanslöpare, talangen Pär Wikberg, och damsegrare blev Skellefteå IF:s Pernilla Ericsson.
- Jag
satsar mycket på banlöpning och  på distanser från 1 500 meter upp till 5 000 meter. Mitt stora mål i år blir 5 000 m i JSM som går någon gång i augusti, sade Pär.

I ledningen från start
I onsdagskvällens terränglopp över två varv på vardera fyra kilometer hade Wikberg ledningen i stort sett hela tiden. Vid varvningen hade han skaffat sig en liten lucka och den blev bara större och Pär kunde ta sin tredje GP-seger för säsongen helt ohotad.
Pär är född 1983 och är alltså fortfarande junior.

Andreas Brodin från IKSU går som man brukar säga från klarhet till klarhet och närmar sig länseliten mer och mer för varje tävling. Nu blev Brodin tvåa.
- Jag
hade tänkt försöka ta honom men det gick inte. Inte den här gången, sade Andreas och sneglade bort mot Wikberg.

Martin Lundberg vann VDM
Trea blev Umeås Rikard Hedelin och fyra Fredrikas Martin Lundberg. Tävlingen gällde både som GP och terräng-DM och Martin blev distriktsmästare i klassen  M 35. Martin Lundberg avslutade förra säsongen mycket bra och den goda formen sitter fortfarande kvar i kroppen.
- Ja
, det känns faktiskt riktigt bra men jag kanske var lite för optimistisk på första varvet i kväll. Lite smartare taktik och jag hade kanske kunnat gå in som totaltrea, menade Martin. Martin berättade att hans stora mål i sommar är att slå banrekordet i Fredrikas Viskaterräng den 10 juli.

Pernillas 50:e GP-seger
Damernas lopp blev en repris på loppet på Gammliavallen i söndags. Karin Harnesk drog fram till sista kilometern då Pernilla, som hela tiden hade legat steget efter, sprang förbi och vann.
- Pernilla
vill kanske inte dra och jag gör det gärna. Jag vill bestämma min egen fart och det får jag göra om jag ligger före, menade Karin.
Pernilla vann nu sin 50:e GP-seger. Den första tog hon redan 1983.
- Jag
tänkte lite på det under uppvärmningen. Jag var inte säker på om jag hade 49 men jag visste att det var någonting ditåt, sade Pernilla efter sin jubileumsseger.

Drygt 40 löpare
Gammliaterrängen var alltså senior-DM i terräng över åtta kilometer och även veteran-DM. Drygt 40 löpare startade och det var ovanligt få men förklaringen torde ligga i att många ville vila efter Stockholm marathon. En som inte vilade var Kattisavans Jenny Jansson som gjorde ett så fint maratonlopp i Stockholm (17:e) men som ändå var med i tävlingen i går kväll
 
-----

 
 

Första sidan.