Umemilen en framgång för IFK Umeå

 


Umemilen en framgång för IFK Umeå
av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

IFK Umeås tävling Umemilen blev en stor framgång för arrangörsklubben. IFK tog platserna ett, två och fyra och det var bara IKSU:s Andreas Brodin som med sin tredjeplats sprängde IFK-trion Tony Berglund-Anders Hemmyr-Rikard Hedelin.

Löpartalangen Tony Berglund

Segraren Tony Berglund har länge beskrivits som en stor löpartalang men envisa skador har gjort att han bara sporadiskt har fått visa prov på sin talang.

- Men nu känns det bra. Bättre än på länge och det ska bli kul att satsa på nästa säsong, sade Tony efter att ha vunnit gårdagens millopp på en ny rekordtid. Säsongen närmar sig sitt slut men Tony har tänkt sig en tuff avslutning.

- Jag funderar på att ställa upp i Lidingöloppet. Tre mil känns naturligtvis tufft och jag har aldrig sprungit så långt på tävling någon gång tidigare. När vi frågar om en start i något maratonlopp finns i hans framtida planering skakar han på huvudet.

- Nej. Mitt mål är banlöpning och distanserna 5 000 och 10 000 meter, förklarade Tony.

Ökade försprånget

I gårdagen lopp var Tony snabbt i ledningen. Rikard Hedelin, som blev fyra i loppet, var upp och skötte farten mellan tre och fyra kilometer men Tony Berglund tog sedan hand om kommandot. Rapporterna från banan talade om att hans försprång ökade sakta men säkert.

- Det kan tyckas lite konstigt att man vill springa så ensam i täten men det passar mig, menade Tony. Och trots att det blev banrekord så behövde inte Tony Berglund gå riktigt på max-fart i slutet av loppet.

- Nej, riktigt på max blev det inte, erkände Berglund.

Tony berättade också att han bedriver sin träning mestadels i terräng. Aldrig på asfalt men vissa pass kör han på bana. Söndagens tvåa, Anders Hemmyr, har också varit besvärad av skador en tid.

- Ja, men nu känns det bra. Jag känner redan suget efter att få satsa på en ny säsong, sade Anders.

Helt slut är nu inte säsongen för Hemmyr heller.

- Jag funderar också på Lidingöloppet. Jag har provat tremilen där två gånger tidigare och kommer nog att ställa upp där i år också, berättade Hemmyr. Umemarans dryga 42 kilometer lockar däremot inte.

- Skulle det behövas för att jag ska kunna vinna årets GP får jag kanske tänka om men annars passar det inte mig riktigt, tyckte Hemmyr.

Anders Hemmyr har vunnit GP 2003

Endast Umemaran återstår av årets GP och vi kan berätta att Anders Hemmyr redan har vunnit årets upplaga. Och det blir Anders Hemmyrs första totala GP-seger. Anders har 139 poäng, Hedelin har 127, Brodin 126, Håkan Stenberg 119, Peter Ljungholm 116 och Kristoffer Österlund 98 poäng.

Pernillas elfte GP-seger

Damernas lopp, Tjej-4:an, vanns av Skellefteå IF:s Pernilla Ericsson. Pernilla tog sin elfte GP-seger för säsongen och vinner årets GP på maximala 180 poäng.

- Nu börjar det kännas bra, sade Pernilla när vi påpekade att det ser bättre ut nu än när hon i våras i Campuskampen tog årets första seger.

- Jag har på ett sätt tävlat mig i form men att det gick så bra i dag var lite konstigt. Jag har på grund av ett sjukt barn inte fått sova i natt, berättade Pernilla.

25 bästa

Om Tjejmilen i Stockholm där hon kom i mål som 19:e tjej berättade Pernilla följande.

- Det handlade för mig mycket om att inte bli 26:a. Det fanns priser till de 25 bästa och det skulle ha varit försmädligt att bli just 26:a.

Då hade det varit bättre att bli 36:a, skrattade Pernilla. I går startade damerna tillsammans med några juniorkillar och Pernilla lyckades hålla dom bakom sig hela vägen. Tvåa i Grand Prix ligger Karin Harnesk på 164 poäng, Jenny Jansson har 124, Therese Bäckström 120, Jenny Lundholm 71 och Pernilla Johansson 63.

40 ungdomar

Före ungdomsklassernas start startade en gäng på ett sjuttiotal tjejer och damer en promenad runt Nydalasjön i något man har kallat Umegåing (ersatte den Tjejgåing som IFK Umeå har arrangerat i Mariehemsdalen i några år). I knatteklasserna deltog nästan fyrtio ungdomar, 32 sprang distansen fyra kilometer och närmare hundra löpare ställde upp på milen.

Första sidan.