Tre AIK-medaljer i Terräng-SM

 


Tre AIK-medaljer i terräng-SM - Andra raka guldet för Håkan
av Roger Lindström, Norra Västerbotten

AIK-aren Håkan Stenberg visade klass när terräng-SM avgjordes i Uddevalla. I den knallhårda H 35-klassen vann han guld för andra året i rad efter att ha lett från start till mål. Tvåa blev klubbkompisen Peter Ljungholm.

- Det är lika roligt att slå Peter som att ta SM-guld, skojar Håkan. Ett brons till Joel Bodén tillhörde också ljuspunkterna.

Bedrövligt väder

Om vi börjar med M 35-klassen som avgjordes på lördagen.

- Vädret var bedrövligt, det regnade hela tiden. Det viktiga var att hålla sig på benen, säger Peter Ljungholm.

Han tog direkt rygg på klubbkompisen Håkan Stenberg som alltid varit dragvillig.

- Att köra från början är min chans i ett sådant här lopp, konstaterar Håkan. Han höll en jämn och hög fart och det var bara två man som hängde med i det hårda tempot, Ljungholm och Mats Johansson, den senare tävlade dessutom i M 40.

- I sista bäckravinen, det var egentligen det enda partiet på banan det var lite kuperat, kände jag att det skulle gå vägen, säger Håkan. Han trivdes i det slaskiga underlaget.

Dyngtrampare

- Jag är nog en riktig dyngtrampare, säger han och tar till travvokabulär. En dyngtrampare är som ni förstår en häst som går bäst när det är riktigt tung bana.

- Allvarligt talat passar nog mitt steg ganska bra på ett sådant här underlag, jämfört med Peters mer skolade löpning. Det här var nu Håkans andra raka SM-guld. Är du i bättre form än någonsin?

- Jag skulle vilja säga att jag är lika bra som i fjol. Problemet för mig är att jag alltid är bra på våren sedan har jag svårt att behålla den nivån över sommaren. Har du tränat mer än vanligt?

- Nej, snarare mindre. Framför allt lite mindre distans, svarar Håkan. Nästa stora lopp för AIK-duon blir Vännäs halvmaraton nästa helg.

- Peter är en bättre landsvägs- och banlöpare än jag, det finns det inga tvivel om. Men jag ska göra mitt bästa, lovar Håkan.

Joel Boden klev in i handlingen

På söndagen var det dags för Joel Bodén att kliva in i handlingen. Joel ställde upp på 6 km för M 22. Joel gjorde sitt första lopp efter operationen i november och hade inte heller de allra bästa förutsättningarna inför loppet.

- Jag åkte på träningsläger till Rom men blev skadad redan första dagen. Jag fick väldigt ont i hälsenan, säger Joel. Han har därför vilat från träningen i tre veckor och mest bara joggat. Därför är bronsplatsen på den ovana distansen 6 km ett styrkeprov.

- Men jag är inte nöjd med loppet. Jag tog det lugnt första varvet för att känna hur hälsenan kändes.

- Jag gjorde sedan ett litet ryck efter halva loppet eftersom jag trodde att jag skulle vara tvungen att bryta. Men då släppte smärtan och jag kunde fullfölja. Även om jag var trött på slutet. John Lindström, Tureberg, vann nu loppet efter en magnifik slutspurt före Oscar Käck, Hagen, Skövde, båda löpare i svensk elitklass. När blir din första bantävling?

- Eventuellt i slutet av maj eller också i början av juni.

Joel bor ju numera i Göteborg under vinterhalvåret. När kommer du hem till Skellefteå?

- Förmodligen inte förrän i början av juli.

Godkänd insats av Henny Boden

För AIK-tjejerna gick det inte lika bra. Henny Bodén blev 24:a i sin klass - godkänt. Signe Carlsson har legat förkyld och tvingades bryta. AIK-veteranerna Stenberg och Ljungholm ställde också upp på seniorernas 12 km på söndagen.

- Men vi var slitna efter lördagen, säger Peter.

Håkan blev 21:a och Peter 25:a. 

Första sidan.