Pär snabbast i Kågeluffen

 


Pär snabbast i Kågeluffen
av Roger Lindström, Norra Västerbotten

Pär Wikberg, 19, var starkast i Kågeluffens millopp.

Jag känner att jag utvecklas hela tiden och det sporrar ytterligare, säger Pär. Karin Nilsson, Arvidsjaur, var överlägsen i damernas millopp. Kågeluffen har numera svårt att samla de stora deltagarmassorna. Jag tror att det är för många stigningar för att passa motionärerna, säger Susanne Pettersson (f d Hedlund) som var snabbast i damernas 5 km.

Inte GP-status

Dessutom har loppet inte längre GP-status vilket givetvis gör att även de bästa löparna väljer annat. Nu visade i alla fall Pär Wikberg att hans fina form står sig. Peter Karlsson släppte ganska snabbt men jag hade Per-Åke Sandström bakom mig hela loppet. Jag har ju hört talas om vilken bra spurtare han varit på bana, så jag var lite orolig, erkänner Per.

Per-Åke konstaterar: Jag hade ingen chans den här gången. Jag höll på att släppa redan efter 6-7 km.

Båda de här killarna får vi dessutom se på DM på 10×000 m i början av september. Det blir mitt enda banlopp, säger Per-Åke. Pär har prövat på både 3×000 och 5×000 m. Det är faktiskt riktigt kul att springa på bana även om det känns som att terräng passar mig bäst än så länge. Trean Peter Karlsson är äntligen tillbaka efter tre år fyllda av skadeproblem. Men i dag var jag inte bra. Men eftersom jag fortfarande rehab-tränar så handlar det mest om att tävla mot mig själv, säger Peter.

Karin starkast

Karin Nilsson, Arvidsjaur, var som vanligt starkast bland damerna. Det har gått si så där i löpningen i år. Jag har varit lite upp och ned. Men nu siktar jag på milen i Lidingöloppet. Det har blivit min bästa sträcka med ålderns rätt, säger Karin.

På 5 km var som sagt Susanne Pettersson snabbast av tjejerna. Men jag hade det jobbigt, är inte van vid så kuperad bana. Bland killarna imponerade 14-åriga löftet Jesper Eklund som ganska oberörd sprang in på 19.10. Jag har Peter Ljungholm och Håkan Stenberg som tränare och det har betytt mycket för min utveckling. Jesper har annars haft en lite oturlig säsong och drog bland annat på sig en lunginflammation i våras.

Dåligt med startande i yngre klasserna

I de yngre klasserna var det riktigt dåligt med startande. Systrarna Signe och Agnes Schönfeldt vann i alla fall var sin klass. Och lillebor Edvard kom fyra i pojkklassen. Att segraren i 14-årsklassen, Malin Jakobsson, var snabb både i loppet och att sticka iväg efteråt har också sin förklaring. Jag ska spela fotboll med Byske och den matchen har redan hunnit börja, säger hon med ett stressat leende. Och Pär Lindholm visade att han är ett löfte i både löpning och hockey genom att vinna pojkar 12 år.

Första sidan.