Hemmaseger i tredje Campus-Kampen

 


Hemmaseger i tredje Campus-Kampen
av Lars Lindgren/Västerbottens-Kuriren

Det blev hemmaseger i den tredje Campus-kampen. IKSU:s Gauti Johannesson vann ganska lätt klubbens eget landsvägslopp över sex kilometer kring universitetsområdet i Umeå. Segermarginalen blev sju sekunder och det kan kanske inte tyda på en lätt seger men Gauti såg ut att hela tiden ha loppet i sin hand och verkade faktiskt vinna ganska lätt. Och sluttiden 18.24 var bara drygt 13 sekunder över Gustav Berggrens banrekord från år 2001.

- Oskar pressade mig lite men jag kunde ta hem spurtpriset efter halva distansen och i spurten kunde jag också gå ifrån och få en betryggande marginal, berättade Gauti efter loppet.

- Han är oerhört stark, sade Oskar Käck som sprang in som tvåa. Oskar tävlar för IF Hagen i Skövde och studerar biomedicin i Umeå sedan i januari.

Första GP-segern

Johannesson vann förra helgen kvartsmaraton i Vännäs och tog nu sin första GP-seger.

- Men jag har inte någon möjlighet att satsa på GP på allvar. Jag åker till Karlskoga den 10 juni och blir där till i mitten av juli. Sedan åker jag hem till Island. Där ska jag bland annat springa 1500 och 5000 meter i isländska mästerskapen. Men till hösten är jag tillbaka i Umeå igen. Trea blev IKSU:s Andreas Brodin och fyra Johan Sandberg, IFK Umeå. I GP delar nu Gauti Johannesson, Peter Ljungholm, Skellefteå, och Martin Lundberg, Fredrika, ledningen på 20 poäng. Andreas Brodin, IKSU, och Håkan Stenberg, Skellefteå, har 16 poäng. Duktige IKSU-veteranen (M 55) Thomas Sigurdsson har 15 poäng.

Pånyttfödd Pernilla

Damernas avdelning såg en pånyttfödd Pernilla Ericsson vinna sin 36:e GP-seger. Den första tog Pernilla för tio år sedan.

- Men det här är ingen allvarligt menad come-back.. Jag är numera motionär. Tränar ungefär en halvtimme tre gånger i veckan, berättade Pernilla. Skellefteås Karin Harnesk vann spurtpriset som fanns efter tre kilometer av de sex som Campus-kampen gällde, blev tvåa i mål och leder GP på 36 poäng. Therese Bäckström, Bjurholm, Jenny Lundholm, Skellefteå, och Jenny Jansson, Kattisavan, har 23 poäng. Segrartiden i lördags blev 22.32 och segermarginalen sex sekunder. Banrekordet har Anna Rahm, Skellefteå IF, och det lyder på 21.39.

Jonathan i Frasseloppet

Från Frasseloppets tre kilometer måste vi nämna Umedalens IF:s unge (född 1991) Jonathan Edlund. Jonathan springer så fantastiskt lätt och vann nu i lördags igen och med en segermarginal som är imponerande. Men har man varit trea i Lidingöloppet så har man bevisat att man tillhör svensk elit i sin åldersklass.

-------

Campus-kampen avgjordes nu för tredje gången.

IKSU inledde sina arrangemang inom långlöpningen med Universum runt 1986. Den tävlingen gick i sex år och döptes då om till Umeå universitet runt och från och med år 2001 heter den alltså Campus-kampen. En speciell tävling för tjejer, Lady Lufsen, arrangerades nio gånger, 1986-1994, och från och med 1995 springer tjejerna Vårruset, i år den 5 juni.

 

Första sidan.