Kristoffer tog täten direkt i Umemaran

 


Kristoffer tog täten direkt i Umemaran
av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

IFK Umeås Kristoffer Österlund gjorde verkligen sitt eget lopp när Jalles TC i lördags arrangerade den 31:a Umemaran. Kristoffer tog täten direkt efter starten och redan efter två kilometer hade han ett litet försprång. Det växte sedan undan för undan och när det hela var över hade han vunnit med en segermarginal på över tre och en halv minut.

Första milen på 34 minuter

Österlund inledde med att springa första milen på 34 minuter och vid vändpunkten halvvägs noterades han för 1.12.20. I mål blev hans sluttid 2.34.33.

- Jag startade i hårdaste laget men att tiden på loppets andra halva blev så mycket länge än på första halvan berodde också på att det var motvind på hemvägen, sade Kristoffer.

- Men jag var också ordentligt trött under sista milen, tillade lördagens segrare.

Österlund gjorde nu sitt tredje maratonlopp. Han har vunnit samtliga. Vann bland annat Umemaran 2002.

Under 2.30

- Nu vill jag satsa på att komma under 2.30 i Stockholm maraton 2004. Jag ska göra en rejäl satsning och kommer i vinter att vara utomlands i två månader och träna. Det blir någonstans där det är varmt, berättade Kristoffer. IFK:s Rikard Hedelin låg länge tvåa i lördagsloppet men klev av efter ungefär tre mil. Martin Lundberg, Fredrika, en mycket säker långlöpare, fullföljde nu sin åttonde Umemara, låg trea inte långt efter Hedelin och gick upp till andra plats innan Hedelin bröt och blev också tvåa. Eftersom tävlingen gällde som DM blev Martin nu distriktsmästare i klassen M 35.

En mara varje år

- Jag har gjort ett femtontal maror men ingen sedan år 2000. Egentligen behöver man en mara varje år, tyckte Martin, som tränar regelbundet året om. Och tävlar.

- Ja, nu blir det skidträning för hela slanten. Jag löptränar inte på vintern även om jag borde göra det. När våren kommer och man börjar springa vore det säkert bra om man hade sprungit låt oss säga en gång i veckan under vintern, sade Martin.

Jenny låg länge i täten

Damklassens helmara såg ett tag ut att kunna ge västerbottnisk seger. Jenny Jansson, Kattisavan, låg länge i täten men fick till slut ge sig både för Monika Gullström och Gun-Britt Svanström, båda från Finland. Men Jenny blev i alla fall etta i DM och trea i GP.

Jalles TC blev lagmästare (herrar) och veteran-DM i lag vanns av IKSU. Ahti Honkala, Soinen Sisu, segrare i M 45 i lördags, vann Kvarken marathon cup (Vasa och Umemaran) och damernas avdelning vanns av Monika Gullström, IK Kraft, Närpes.

Therese vann kvartsmaran

Medan maratonlöparna kämpade med sin uppgift kördes som vanligt i Umemaran numera ett kvartsmaratonlopp och där såg vi Therese Bäckström från Bjurholms IF vinna sitt första GP-lopp någonsin. Både hel- och kvartsmaran gällde (för damerna) som GP-lopp, för herrarna bara helmaran. Therese känner vi mest som skidtjej men i sommar har hon med framgång tävlat även i löpning.

- Men jag har varit sjuk inför den här tävlingen. Det gick ändå ganska bra, tyckte Therese. Sluta med skidåkningen?

- Nej, nu blir det träning inför skidsäsongen.

Therese berättade att hon har satsat på GP i år.

- Jag hade som mål att komma bland de fem första.

Och det lyckades. Therese blir fyra.

Jurist vann herrarnas

Herrarnas kvartsmaratonseger hamnade i Haparanda. Jan Westerberg en tjugotreårig juridikstuderande vann tämligen klart, med över en och en halv minut.

- Jag läser nu på fjärde året här i Umeå. Har inte tävlat så mycket i ert Grand Prix men i Umemilen var jag med, berättade Westerberg. Och vi minns att han var med och kämpade om det spurtpris som då var uppsatt efter cirka 500 meters löpning.


Första sidan.