Repris i Röbäckskneget - dubbelseger av snabba Skellefteålöpare

 


Repris i Röbäckskneget - dubbelseger av snabba Skellefteålöpare
av Lars Lindgren/Västerbottens-Kuriren

Röbäckskneget i lördags blev lite av en repris av Hörneforsrundan. I Hörnefors tog Skellefteå AIK en dubbelseger i herrseniorklassen genom Peter Ljungholm och Håkan Stenberg och det blev samma sak i lördags, men nu lade SAIK dessutom beslag även på tredjeplatsen genom unge Pär Wikberg.

Bra träning

Vad är det då som gör Skellefteås löpare så genomgående starka? Vi frågade segraren Peter Ljungholm.

- Det sägs att Umeå har ett så bra löparstall och visst har dom det. Att vi matchar dom så bra kan ha att göra med vår träning. Vi tränar mycket tillsammans och regelbundet. Jag vet inte hur andra gör men det passar oss bra och att Pär Wikberg nu kommer så smått är ett bevis på att vi har lyckats rätt bra, menade Peter. Själv tränar Ljungholm sex pass i veckan och har en vilodag.

- Det brukar nästan alltid bli fredagarna som blir vilodagar.

Vicesheriffen Peter Ljungholm är den som leder träningarna och som medhjälpare har han Håkan Stenberg.

- Ja, han är något av min vicesheriff, skojade Peter.

Ljungholm har länge varit en av länets bästa löpare och långa tider den bäste.

- Peter har varit min tränare ganska länge och när vi tävlar mot varandra har han på något sätt ett psykologiskt övertag, tyckte Håkan. Och det märktes lite av det i Röbäckskneget. Peter och Håkan var tidigt ensamma i täten med Peter lite före. Men när löparna varvade efter halva distansen hade Håkan gått upp i ledningen. Till slut blev det som så många gånger förr Ljungholm som drog det längsta strået. Vann med en marginal på tolv sekunder före Stenberg.

- Kneget är en rolig tävling och en fin terrängtävling med en fin bana, tyckte Ljungholm, som har vunnit i Röbäck en gång tidigare. Det var 1995.

Tidigare mest tennis

Trean Pär Wikberg, född 1983, var bara fem sekunder efter Håkan Stenberg.

- Det har gått bra med löpningen för mig och det blir nu så att jag satsar på allvar på den. Jag har ju inte hållit på så länge med den här idrotten. Tidigare var det mest tennis för mig, berättade Pär. Ljungholms segertid, 31.08, är bättre än vad någon har gjort i Kneget på många år men banan i Röbäck är inte alltid exakt densamma år från år så det går inte riktigt att jämföra tiderna. För Umeås löpare blev det nu som bäst platserna fyra-sex och bäst var IKSU:s Andreas Brodin, som gjorde ett av sina bästa lopp. Andreas var sex sekunder från tredje plats. IFK:arna Hemmyr och Hedelin tog platserna fem och sex och sjua blev Stryckseles Peter Tefke.

I GP leder Ljungholm nu på 126 poäng. Stenberg har 108, Anders Hemmyr 104, Rikard Hedelin 99, Andreas Brodin 98, Kristoffer Österlund 80, Martin Lundberg 66 och Lars-Åke Ekman 61.

Åttonde GP-segern för Pernilla

I damernas tävling blev det till att börja med en match mellan Skellefteå IF:s Pernilla Ericsson och Kristina Hugosson. Hugosson gjorde nu sitt första GP-lopp för året.

- Kristina var med och oroade mig till ungefär fyra kilometer och jag var inte alls säker på att kunna klara av henne, berättade Pernilla efter loppet. Men Pernilla kunde ta sin åttonde GP-seger för säsongen. Hon vann med 36 sekunder före Pia-Maria Molin, Flemingsberg, och har nu stora möjligheter att vinna årets Grand Prix. En gång tidigare har hon gjort det men det är 13 år sedan. Även Pernilla berömde Knegets bana.

- Den är bra och passar mig bättre än de rena asfaltloppen. Nästa GP-tävling är DM på 10 000 meter i Skellefteå den 4 september.

- Då ska jag göra mitt första banlopp någonsin över 10 000 meter. Men innan dess blir det Tjejmilen i Stockholm, berättade Pernilla.

Karin i topp

Damernas GP leds fortfarande av Karin Harnesk på 148 poäng. Pernilla Ericsson har 140, Therese Bäckström 118, Jenny Janson 82, Jenny Lundholm och Pernilla Johansson har båda 55 poäng och Anna Isaksson har 50.

Även på korta Kneget, fem kilometer, blev det norra länsdelen i topp. På den utmärkta tiden 17.13 vann Kågedalens Klas Nilsson före klubbkamraten Marcus Ottosson.

Med de ungdomar som sprang utan tidtagning inräknade fullföljde 378 löpare det 34:e Röbäckskneget. Röbäck har en märklig förmåga att locka till sig ungdomarna. I vissa av klasserna, t ex F 12 och P 12 var det nästan 30 startande och det är bra med nutidens mått mätt.

Första sidan.