Peter och Pernilla segrade i Hörneforsrundan

 


Peter och Pernilla segrade i Hörneforsrundan
av Lars Lindgren/Västerbottens-Kuriren

Nu är Skellefteå AIK:s Peter Ljungholm vår meste herrsegrare i Grand Prix. När Peter i lördags vann milloppet Hörneforsrundan tog han sin 52:a GP-seger och passerade Lars-Gunnar Skoog, som tidigare var bäst med 51 segrar.

Vann sin första GP-seger 1984

Ljungholm, som är född 1964, vann sin första GP-seger 1984. Sedan blev det tre år utan segrar, men sedan har det nästan varje år blivit någon vinst. Bara 1994, 2000 och 2001 har det blivit en nolla i GP-protokollet. Flest segrar tog Peter 1993 då han vann åtta lopp. I år har det hittills blivit fyra.

I går såg det länge ut att bli seger för IFK Umeås Tony Berglund, men Tony tvingades att slå av på takten och kom i mål som sjunde man och Ljungholm kunde vinna tämligen överlägset.

- Tony verkar väldigt stark. Jag hade väl släppt ungefär 15 meter då jag såg att han började få någon sorts kramp och saktade in. Vi var då ungefär vid sex kilometer, berättade Ljungholm. Det hade gått undan bra i täten i början av loppet och den som bestämde farten var Tony Berglund.

- Jag kände mig stark och var löpsugen. Men så fick jag håll i ena sidan och kunde bara inte fortsätta att hålla den fart jag ville. Men det var väldigt skönt att det inte var någon skada i benen. Jag kommer igen, sade en inte alltför bedrövad Tony Berglund.

Bra med färre tävlingar i GP

I fjol klagade framför allt Skellefteås löpare på att det var för många GP-lopp och förbundet lyssnade på kritiken och skar ner antalet tävlingar till sjutton. Tidigare har det varit mellan 23 och 25.

- Det har varit bra i år. Nu har man inte behövt tävla ihjäl sig för att kunna satsa på GP, sade Peter Ljungholm, som själv inte har gjort mer än fem lopp av de tolv som hittills har avverkats. Ljungholm vann på tiden 31.54 och med en marginal på 45 sekunder. Loppets tvåa Håkan Stenberg tyckte också att det har blivit bättre med färre tävlingar i GP.

- Ja, det tycker jag. Men själv har jag inte varit i den form som jag var i under förra säsongen. Ett maratonlopp i början av säsongen har suttit länge i benen och så har jag ju en familj att ägna mig år, sade Stenberg, två år yngre än Ljungholm, men som ändå var rätt nöjd med sin insats i Hörnefors. Trea blev IFK Umeås Rikard Hedelin och Bjensjösegraren Peter Tefke gjorde ett fint lopp som fjärde man. Anders Hemmyr femma, Martin Lundberg sexa. Säkra kort .Bäst av IKSU:s löpare blev Lars-Åke Ekman som blir bättre och bättre och nu på åttonde plats var mindre än tre minuter från första plats.

Peter leder GP

Peter Ljungholm gick med segern upp till ledning i GP och har nu 96 poäng. Anders Hemmyr har 93, Håkan Stenberg 92, Rikard Hedelin 89, Andreas Brodin 86 , Kristoffer Österlund 72, Martin Lundberg 59 och Lars-Åke Ekman 58. Sedan följer Daniel Westerberg med 56, Benny Forsman 50, Johan Sandberg 43, Gauti Johannessen 40, Pär Wikberg, 38, Anders Lindqvist 35 och Stefan Nilsson 32,

Pernilla har kommit i gång

Damernas avdelning vanns av Skellefteå IF:s Pernilla Ericsson. Vi mötte Pernilla för första gången den här säsongen i Campuscampen då hon också vann. Då med ganska lite träning i kroppen.

- Nu har jag kommit i gång och kör ungefär fem gånger i veckan, berättade Pernilla. Även damerna startade friskt och som vanligt var det Karin Harnesk som var ivrigast i början.

- Men så småningom kunde jag gå förbi henne och skaffa mig ett försprång som räcke till seger, sade Pernilla som vann före Pia-Maria Molin Flemingsberg. Segermarginalen blev exakt en halv minut. Harnesk trea. Pernillas tid (38.25) blev en dryg minut sämre än vad hon hade 1997 som tvåa i det loppet men vi får tänka på att det i går var en ganska besvärande motvind under halva distansen.

Satsar på GP

Pernilla Ericsson satsar nu åter på GP och springer även nästa tävling, som är Röbäckskneget nu på lördag.

- Jag är inte så förtjust i att springa rena asfaltlopp. Det sliter på fötter, ben och höfter mer än terrängloppen, tyckte Pernilla, som i och med gårdagens seger nu är uppe i 42 segrar varav sju i år. Harnesk leder GP på 148 poäng. Pernilla Ericsson har 120, Therese Bäckström (femma i går) 104, Jenny Jansson, Kattisavan, 82 och Jenny Lundholm, Skellefteå, 55. Därefter kommer Pernilla Johansson 44, Anna Isaksson 40, Birgitta Eklund 31, Matilda Buske 29 och Maria Lundgren 28 poäng.

Unge Jonathan Edlund från Umedalens IF vann distansen fem kilometer med nästan en och en halv minut. Jonathan, född 1991, springer så lätt och vackert att man nästan vill jämföra med den danske kenyanen Wilson Kipketers löpning. Antalet fullföljande var 146.


Första sidan.