80 löpare i idylliska Bjensjön Runt

 


80 löpare i idylliska Bjensjön Runt
av Lars Lindgren/Västerbottens-Kuriren

Tisdagskväll den 5 augusti kördes landsvägsloppet Bjensjön runt. I år hade inte tävlingen GP-status men ändå kom drygt 80 löpare i olika åldrar till den idylliska startplatsen vid sjön. Och löparna gynnades verkligen av vädret. Nästan vindstilla och omkring 17 grader.

Peter Tefke vann lätt

Stryckseles Peter Tefke, ursprungligen göteborgare, vann långa distansen (12 km) tämligen lätt. Efter ett par kilometers löpning gick han ifrån det övriga fältet och var sedan ensam under resten av loppet. Segermarginalen till Johan Brändström från IKSU blev preliminärt 1.17.

- Jag trodde att Johan skulle bli lite svårare att hänga av. Det gick lätt i kväll men det var ju verkligen fina förhållande, tyckte den 37-årige Tefke. Tefke vann på tiden 40.55.

- Jag har inte bestämt mig än för vad det ska bli till helgen. Jag väljer mellan halvmaraton i Höga kusten och Lyckseleterrängen, sade Peter. Tefke har gjort fina 1.09 på halvmaraton. Och för två år sedan blev han åttonde svensk i Lidingöloppet. Om Västerbottens GP sade han så här.

- Visst kommer jag att springa några GP-tävlingar men man hinner ju inte vara överallt. I sommar har jag bland annat sprungit två halv- och två helmaror.

IKSU i topp

Johan Brändström från IKSU blev alltså tvåa men på den kortare distansen blev det IKSU på första plats genom Jens Malmgren. Jens blev ensam om att besegra bästa dam, Pia-Maria Molin, Flemingsberg. Jens sprang på 17.58. Pia-Maria gjorde 18.37 på Bjensjöns fem kilometer.

- Jag har varit hemma här i stort sett under hela sommaren. Till helgen ska jag på hundutställning men sedan blir det Röbäckskneget och Hörneforsrundan innan jag drar söderut igen, sade Pia-Maria.

22:a Bjensjön Runt

Bjensjön runt har arrangerats sedan 1981 och tisdagens upplaga hade nummer 22. Den uppmärksamme tycker att det borde vara nummer 23 men loppet ställdes in 1993 på grund av vägomläggning och det myckna regnandet som hade gjort vägen väldigt lerig. Att tävlingen nu inte gällde som Grand Prix-lopp gjorde att deltagarsiffrorna inte blev lika höga som till exempel i fjol. Antalet startande på långa banan var nu två damer och 17 herrar (ifjol fullföljde 6+27) och på den kortare distansen startade i år sex damer och nio 6+herrar (14+13). I ungdomsklasserna deltog i år 48 jämfört med 66 i fjol.Första sidan.