Örträsksjön Runt inledde höstomgången av Grand Prix

 


Örträsksjön Runt inledde höstomgången av GP - Anders är tillbaka
av Lars Lindgren/Västerbottens-Kuriren

IFK Umeås Anders Hemmyr är tillbaka igen efter en tid av skador och efter att i slutet av juni ha vunnit Storumans Marknadsmil tog han i lördags hem kvartsmaran i Örträsksjön runt, starten på höstomgången i Grand Prix.

- Men i dag var det jobbigt, sade Anders när han pustade ut i skuggan efter att han sprungit i mål i hettan en halv minut före klubbkamraten Kristoffer Österlund. För Anders blev det fjärde segern på den här distansen i Örträsk. De tidigare tog han 1994, 1995 och 1998.

Startade försiktigt i värmen

I lördagens lopp startade löparna försiktigt på grund av värmen.

- Det gick ganska långsamt och Klas-Göran Berg (Hakarpspojkarna) var kanske den mest dragvillige. Han gick loss ett tag men under andra halvan har jag varit i täten, berättade Hemmyr. Segrartiden blev självfallet inte i närheten av något banrekord och av Hemmyrs fyra segrartider är den här (37.02) den längsta.

- Nu kommer jag att satsa på hösten GP-tävlingar. Jag har ju ett relativt bra läge efter våromgången och känner mig dessutom i rätt bra form så det ska bli både kul och intressant, tyckte lördagens segrare.

Leder Grand Prix

Under våromgången tog Anders förutom segern i Storuman också tre tredjeplaceringar. Efter Örträsk leder han på 82 poäng. Hans klubbkamrater Kristoffer Österlund och Rikard Hedelin har 72 respektive 64 men mellan dem ligger IKSU:s Andreas Brodin med 70 poäng. Skellefteås Håkan Stenberg har 48 och Benny Forsman, IKSU, och Johan Sandberg, IFK Umeå, har båda 43.

Karin Harnesk i topp i Örträsk och i GP

Damtävlingen i Örträsk vanns av Karin Harnesk, Skellefteå IF, på tiden 42.56 nästan två minuter före Bjurholms Therese Bäckström. Skellefteås löpare saknades nästan helt och det är kanske lätt att förstå att man drog sig för att i sommarhettan ta sig till Örträsk. Karin bor ju i Umeå och hade lättare att ta sig de knappt nio milen till höstpremiären av GP.

- Men i dag kunde man inte springa på max. Det var så otroligt varmt, tyckte Karin. Harnesk leder nu GP på 96 poäng. Pernilla Ericsson, Skellefteå IF, har 90, Jenny Jansson, Kattisavan, har 68, Therese Bäckström har 64 och Jenny Lundholm från Skellefteå IF har 55 poäng.

- Men jag satsar inte så mycket just på GP. Jag springer de tävlingar som finns och det är nästan alltid GP-tävlingar, sade Karin.

Banrekorden var alltså inte i fara men på Minimaran gick det undan bra för Lukas Tossman från Lycksele löparklubb. Lukas vann på 14.26 och det är bra även om banrekordet är på 12.45 (Magnus Forsberg, IFK Umeå).

Örträsk SK har arrangerat många tävlingar

Örträsk SK avverkade nu sin 18:e upplaga av den här tävlingen. Av den kunnige speakern Ivar Söderlind, Västerbottens friidrottsförbunds ordförande, fick vi en fantastisk redogörelse över ÖSK:s meriter som tävlingsarrangör. Allt från Örträsksjön runts historia från premiären 1986 till årets tävling. Men inte bara detta utan även ÖSK:s historia inom gångsporten, vilken kanske är den vi mest förknippar med Örträsk SK, cykeltävlingar, Riksmarscher och stafetter runt sjön. Och så har vi ju skidans Harald Eriksson, som tog sina stora segrar för IFK Umeå men som under de första åren av skidkarriären tävlade för Örträsk SK.

Första sidan.