Motvinden sänkte resultaten vid Noliaspelen den 31 maj

 


Motvinden sänkte resultaten vid Noliaspelen den 31 maj
av Lars Lindgren/Västerbottens-Kuriren

Noliaspelen/Björkspelen och DM i friidrott avgjordes i blåsten på Gammliavallen i Umeå i lördags och frågan är om det var sista gången en riktig friidrottstävling kunde avgöras på denna arena. Det var i alla fall många som uttryckte farhågor om detta under denna smått historiska dag. Och anledningen var naturligtvis att det ska bli konstgräs på Vallen och då kan bland annat inte spjuttävlingar genomföras där.

Resultaten blev på grund av vinden inte så mycket att hurra för. Motvinden på upploppet låg omkring två sekundmeter varför tiderna i sprinterloppen blev medelmåttiga. Och stavhopparna hade stora problem.

- Det var verkligen svårhoppat, tyckte Skellefteås Katja Gustavsson, som ändå fick till ett personligt rekord. I ett av hennes hopp avtog vinden nästan helt och Katja kunde klara ny den rekordhöjden 3,40 meter.

- Det känns naturligtvis bra med tanke på att träningen den senaste tiden på grund av den kommunala strejken har blivit lidande. Jag har varit tvungen att åka upp till Piteå för att kunna träna, berättade Katja.

Ut på äventyr

I tämligen tunna startfält åtminstone i de äldre klasserna hittar vi Viktoria Tegenfeldt i ett lopp över 400 meter.

- Jag hade först tänkt springa 800 meter men det blev ingen i min klass där så jag valde 400, sade Viktoria. Den 19 juni åker Viktoria på ett litet äventyr.

- Vi är sju ungdomar som åker ut i Europa på en tiodagarsturné. Det blir några tävlingar och när vi kommer hem blir det tävlande här, berättade Viktoria. Vi förmodar att den första tävlingen efter hemkomsten blir GP i Växjö den 1 juli för Tegenfeldt som numera representerar föreningen Ume FI. I lördagens lopp blev tiden 57,95 sekunder.

Formtoppning

Vi såg också IFK Umeås Emil Olofsson springa ett lopp över 100 meter på tiden 11,7, manuell tidtagning och motvind på 2,8 meter/sekund.

- Ett av mina stora mål den här säsongen är JSM, sade Emil till arenaspeakern Sven Hanell och till JSM är det gott om tid kvar för formtoppning. JSM går i mitten av augusti.

Upplopp med stopp

I 5 000-metersloppet såg vi fyra deltagare kämpa i blåsten.

- Varje gång man kom ut ur kurvan och skulle in på upploppet var det nästan helt stopp, tyckte damsegrarinnan Karin Harnesk från Skellefteå. IFK:s Rikard Hedelin vann loppet på 15.52 före veteranen Stefan Nilsson från IKSU.

- Visst var det ett jobbigt lopp men bra träning, tyckte Stefan som även om han ofta ses i GP-loppen så satsar han just på 5 000 meter på bana.

- Det är främst veteran-SM som lockar, sade Stefan.

Bra spjutresultat

I spjut för P 13 såg vi ett av dagens bästa resultat. Benjamin Hyvönen från Vännäs FI kastade 400-gramsspjutet över 40 meter (40,45). Fjolårets bästa resultat i klassen var 34,36 meter.

- Men det här spjutet kändes lätt. Jag brukar träna med 600-gramspjut, sade Benjamin.

Trots de blåsiga förhållandena gjordes en del bra resultat av västerbottningarna. Låt oss nämna några. Linda Eklund, Umedalen, F 11, gjorde 9,0 (manuellt) på 60 m i motvinden. Jonathan Edlund, även han Umedalen, P 13, klarade 800 meter på 2.22.92. Linda Fransson, också Umedalen, F 15, gjorde 13,0 manuellt i en motvind på 2,0 meter per sekund. Skellefteås John Gustavssson, P 15, hoppade 3,70 m i stav. Tobias Holmström, Skellefteå, P 17, avverkade 400 meter på 57,53 i samma lopp som Viktoria Tegenfeldt sprang på 57,95. Och Anneli Johansson, Ume FI, tog tydligen sitt 21:a DM-tecken i rad i kula.

Första sidan.