Snacka om repris i Vännäs Halvmarathon

 


Snacka om repris
av Lars Lindgren/Västerbottens-Kuriren

När Vännäs SK i lördags för 19:e gången arrangerade Vännäs halvmaraton blev det samma herrsegrare som i fjol, samma tvåa och segrartiden blev exakt densamma som fjolårets. Peter Ljungholm, Skellefteå AIK, vann tävlingen för femte gången och det innebär att han har vunnit precis hälften av de gånger han har ställt upp. Och eftersom loppet var ett GP-lopp kunde Peter notera sin 49:e GP-seger.

- Jag hade ett tag sällskap av Håkan Stenberg men så släppte han lite oväntat lätt. Jag har varit ensam i täten ganska länge, berättade Ljungholm. Stenberg blev i alla fall tvåa men mer än en och en halv minut efter Ljungholm.

- Utgångsfarten blev i vassaste laget. Efter tre kilometer passerade vi på lite över nio minuter. Vid vändpunkten hade jag nästan exakt 35 minuter så det har ändå gått lite snabbare på hemvägen. Men det var en lite konstig motvind ibland, tyckte Peter Ljungholm.

Revansch för Terräng-SM

Ljungholm fick nu revansch på Stenberg efter terräng-SM i början av månaden. Då vann Stenberg (M 35) sex sekunder före Ljungholm.

- Vi är rätt så jämna men jag håller nog Peter som den bättre asfaltlöparen. Jag kan slå honom ibland men han är enormt stark, menade Håkan. Eftersom tävlingen gällde som DM blev det bland herrarna samma etta och tvåa i M 35 som i seniorklassen. De övriga veteranmästarna framgår av resultatlistan.

Gauti vann kvartsmarathon på topptid

I Kvartsmaran blev det i alla fall ny segrare. Gauti Johannesson från IKSU vann och det på en mycket bra tid (33.13). När vi såg löparna efter drygt två kilometer ledde Gauti hela fältet inklusive halvmaratonlöparna och tempot var högt. Gauti vann med en marginal på 1.34 före fjolårssegraren Rikard Hedelin, som fick mer än en minut bättre tid än i fjol. Johannesson har sprungit i länets långlopp tidigare. Han blev i fjol 16:e man i GP-sammanställningen men har i år tydligen tränat mer än tidigare och insatsen i lördags var verkligen imponerande. Gauti kommer från Island och var med i årets terräng-VM som representant för just Island. Om sig själv berättade han så här.

- Jag är född 1979 och läser i Umeå till läkare. Är inne på min sjunde termin av totalt elva. När det gäller löpning satsar jag i första hand på 3000 och 5000 meter. Hem till Island åker jag ungefär tre gånger per år, till jul, på sommaren och kanske någon gång till.

Pernilla och Karin snabbast bland tjejerna

Damsegrarna hamnade i Skellefteå. Snabbast av tjejerna på Kvartsmaran var AIK:s Pernilla Johansson i juniorklassen (tid 44.44) och snabbaste tjej på halvmaraton var SIF:s Karin Harnesk (1.24.35).

Utöver detta var det tävlingar för ungdomar. Det sprangs Knattespring, Minihalva och Kvantum 3:a. Totalt var det närmare 300 som deltog på någon av distanserna i Vännäs halvmaraton 2003.

 
 

Första sidan.