Bra flyt för Älven - Jonas tog historiskt guld vid IDM


Bra flyt för Älven - Jonas tog historiskt guld
av Roger Lindström/Norra Västerbotten

Friidrottsklubben Älven från Norsjö bildades förra säsongen. I lördags tog klubben sina historiska första distriktsmästerskap för Västerbotten, som avgjordes i Umeå. Jonas Lundström vann höjd på 1,93 och Lars Andersson kula på 12,70. Det kändes bra, och jag hade två bra försök på personliga rekordet 1,96, säger Jonas. FK Älven har sin bas i Norsjö. Det är min pappa Bo och syrran Lina som är ledare, säger Jonas.

Fått igång ungdomar

Klubben har redan fått i gång en rad ungdomar som bland annat varit och tävlat i Arcushallen i Luleå. Vi hade planerat att åka till någon tävling i Skellefteå också, men det har inte blivit av än så länge. Jonas, som går friidrottsgymnasiet i Umeå, har också ordnat ett träningsläger i Umeå för Älvens ungdomar. Själv är han tillsammans med kastaren Lars Andersson klubbens enda seniorer. Och det blev DM-guld för båda i DM-premiären. Jonas har haft en del tråkiga säsonger, inte minst skador har ställt till det för honom. Men nu är jag mer i harmoni med mig själv, och då går det också bättre, säger han.

Jonas klarade 1,94 inomhus för tre år sedan, och nu blev det 1,93. Men det kändes mycket bra, och jag var som sagt mycket nära att klara 1,96. Det var bara det där lilla sista som saknades. Jonas kommer nu att satsa hårt på att komma över två meter i sommar. En rimlig målsättning.

Personligt rekord

Lars Andersson visade att han är en duktig kulstötare. 12,70 är personligt rekord för honom. Lars kom visserligen bara fyra i tävlingen, men de tre före honom i prislistan var inte västerbottningar. Landslagsmannen i spjut, Daniel Ragnvaldsson, Strömsund, vann på 14,57.

Signe har kommit igång

Skellefteå AIK hade också några deltagare på plats. Signe Carlsson har kommit i gång igen och vann 800 m på 2.17,49. Signe gjorde ett mycket bra lopp. Hon satsade rackarns friskt från början, och hade hon orkat hela distansen hade det blivit en tid ner mot 2.14, säger Kurt Jonsson i AIK. Pernilla Johansson vann 3×000 m på 11.43,73. Samma sak med Pernilla, hon gick också ut mycket hårt. Det är roligt att se att Peter Ljungholm fått in lite jäklar anamma i sina adepter, konstaterar Kurt.

Mikael distriktsmästare

Mikael Hedström, 15 år, vann seniorernas DM på 60 m. Nytt personligt rekord, 7,38. Ändå missade Mikael i starten. Får han till den kan han komma ner på en tid mot 7,30. Kapacitet finns. Mikael vann också längdhoppet med 5,97. Tresteg blev också en AIK-uppgörelse. Niklas Wiklund vann på 12.38. Niklas hade glömt sina spikskor hemma, och med tanke på det får han godkänt för sitt segerhopp, säger Kurt.

Alexander Tegelström hoppade 12,24. Personligt inomhusrekord. Dessutom startade han hoppet en decimeter före plankan, så i hopplängd var det en bra bit över 12,50, berömmer Kurt. Alexander kom också DM-tvåa i höjd på 1,75. Han hade dessutom mycket bra försök på 1,80. Det var bara vaderna som nuddade ribban, säger Kurt.

Nytt distriktsrekord

Ett nytt distriktsrekord blev det också. Lisa Wälitalo, Umedalen, tog 3,50 i stav och slog därmed AIK:aren Katja Gustafssons gamla rekord. Katja är ju tyvärr knäskadad efter innebandyträning och kommer knappast tillbaka under inomhussäsongen. Katja får ta tillbaka sitt rekord utomhus i stället.

Föregående sida 

Första sidan.