Lisa Wälitalo höjde stavrekordet vid Inomhus-DM 18/1


Lisa Wälitalo höjde stavrekordet vid Inomhus-DM 18/1
av Lars Lindgren/Västerbottens-Kuriren

I lördags avgjordes årets DM i friidrott inomhus i Umeå med IFK Umeå som arrangör. Tävlingarna kördes som ett öppet mästerskap och många deltagare kom, som vi kan se bland resultaten, från klubbar utanför Västerbotten.

Imponerande insats

Ett av tävlingarnas bästa resultat fick vi se i damernas stavhopp. Även om grenen fortfarande måste anses som relativt ny så var Umedalens Lisa Wälitalos insats imponerande. Skellefteås Katja Gustavsson hade enligt senaste friidrottskalendern det tidigare distriktsrekordet inomhus på 3,35 meter. Nu har Lisa rekordet med resultatet 3,50 meter.

- Inför den här säsongen har jag varit frisk och kunnat träna som planerat. Det har tydligen gett resultat, sade en nöjd Lisa Wälitalo, sedan hon hade bestämt sig för att avsluta lördagens tävlande efter att i andra försöket ha klarat den nya rekordhöjden.

- Tidigare hade jag ett personligt rekord på 3,44. Det satte jag utomhus i Göteborg 2001, berättade den nya mästarinnan. Lisa berättade att hon för en dryg vecka sedan fyllde 21 år, att hon studerar miljö- och hälsoskydd, att hon nu på lördag kommer att tävla i friidrottsgymnasiets Vintergala och att hon nu förbereder sig i första hand inför JSM sista helgen i februari. I lördags klarade Lisa först 3,10 i första försöket. Sedan tog hon 3,30, 3,40 och 3,50 i andra.

Tim Kerro på 3000 meter

En annan som kommer att tävla i Noliahallen på lördag är DM-ettan på 3 000 meter, Barseles Tim Kerro. Tim vann tämligen lätt tävlingarnas längsta distans före IFK Umeås Rikard Hedelin och klubbkamraten Niklas Berglund. Tiden blev 8.57,88.

- I Vintergalan springer jag 1 500 meter och där blir det vass konkurrens. Men jag är ju en riktig hänglöpare och jag hoppas kunna hänga på så att jag kommer in under fyra minuter, sade Tim.

Lena Udd siktar på VM

Lena Udd, Hellas, vann 200 meter på 24,79. Även Lena tävlar i Vintergalan på lördag.

- Då springer jag 400 meter och målet är att klara kvalgränsen för att komma med till inne-VM. Den gränsen ligger på 53,40, sade Lena.

På 60 meter fick vi se Erik Eriksson från Örbyhus i Uppland vinna på den rätt så fina tiden 7,19 sekunder. Intressant var att granska starten vid sprintloppen. Nu har ju den nya regeln med att bara tillåta en tjuvstart börjat gälla. Därefter utesluts den som gör nästa oavsett vem det är. Och löparna i DM var ganska disciplinerade även om vi fick se någon lämna startlinjen lite för tidigt.

Veteran-DM

Tävlingarna gällde även som veteran-DM och Västerbotten har som bekant flera duktiga veteraner. Några till och med i världseliten. En är Skellefteås Birgitta Eklund. Birgitta, som tävlar i K 65, var tyvärr ensam i klassen på 3000 meter i lördags. En annan elitveteran är IKSU:s Åke Larsson. Åke tävlar i M 45 och vann både 60 meter och 200 meter. Tiderna 7,86 och 24,99 är imponerande. Imponerande var det också att se att Urban Johansson, född 1966, Ume FI, fortfarande har lite explosivitet kvar i kroppen. Urban vann 200 meter på 23,63.

Anneli hamstar DM-plaketter

Och så måste vi naturligtvis nämna Anneli Johanson, Ume FI, som verkligen hamstrar DM-plaketter. Nu vann hon kultävlingen.

- Jag har 20 segrar i utomhus-DM. Hur många jag har i inne-DM vet jag inte, sade Anneli.

Föregående sida 

Första sidan.