Västerbottens Friidrottsförbunds årsmöte 2014 - summering


Curt Thylins Vandringspris tilldelades länets bästa DM-klubb IFK Umeå.  Ivar Söderlind t v överlämnade priset till Fredrik Wiklund, ordförande i IFK Umeå Friidrott
Foto: Leif Stening

Släggkastaren Mattias Lindberg, Skellefteå AIK tilldelade Lars Rydellpriset för sina framgångar under 2013
Foto: Leif Stening
Segrare i Grand Prix i långlöpning blev för första gången Malin Skoog, IFK Umeå och Thomas Edström, Jalles TC
Foto: Leif Stening

Västerbottens Friidrottsförbunds årsmöte
Till Västerbottens Friidrottsförbunds 58:e årsmöte den 15 mars kunde vice ordföranden Ivar Söderlind hälsa 17 deltagare välkomna till IFK Umeås klubblokaler på Hyggesvägen. Sex föreningar med totalt 8 röster hade rösträtt vid årsmötet. På plats fanns ledare från IFK Umeå, Skellefteå AIK, Jalles TC, Vännäs SK, Fredrika IK och Örträsk SK.

Prisutdelningar
Årsmötet inleddes som vanligt med prisutdelningar. Curt Thylins vandringspris till länets bästa DM-klubb delades för tredje året i rad ut till IFK Umeå som vinner genom sina duktiga långlöpare och för bra insatser vid DM på arena. Lars Rydellpriset för bästa länsprestation under 2013 gick till landslagsmannen i slägga Mattias Lindberg, Skellefteå AIK, och priset till årets ungdomsfriidrottare till 17-årige stavhopparen Hannes Burman, Skellefteå AIK. Segrare i Grand Prix i långlöpning blev för första gången Malin Skoog, IFK Umeå, och Thomas Edström, Jalles TC, med de tidigare årens segrare Jenny Janson, IFK Umeå, och klubbkamraten Kristoffer Österlund på andraplatserna.

Valen
Wiveca Ögren, Skellefteå, omvaldes för en tid av ett år i styrelsen och omval på ett år blev det även av Ivar Söderlind, Umeå, Leif Stening, Umeå och Anne Sundberg, Bjurholm. Ett år kvar på mandattiden har Tommy Ekefjärd och Gunilla Bystedt, båda från Skellefteå.  

Tre arenaföreningar och 42 långloppsföreningar
Vid genomgången av årsberättelsen konstaterades att Västerbottens Friidrottsförbund (VFIF) har 45 anslutna föreningar, varav 42 har långloppsaktivitet som basaktivitet och övriga tre föreningar (IFK Umeå, Skellefteå AIK och Umedalens IF) i huvudsak har arenafriidrott på programmet. Varje år arrangeras ca 125 friidrottstävlingar utomhus och inomhus i Västerbotten (45 arenatävlingar och 80 långlopp runt om i Västerbotten). I årsberättelsen framgår vidare att några av länets friidrottare tillhör den allra översta svenska eliten men att vi under 2013 inte nådde upp till de senaste årens mycket höga nivå. I Svenska Friidrottsförbundets 25-bästastatistik 2013 återfinns totalt 13 resultat av friidrottare från Västerbottningar jämfört med 18 resultat 2012 och 30 resultat 2011.

Sex Västerbottningar i Sveriges 10-bästa
Högst placerade länsfriidrottare i Sverigestatistiken utomhus 2013 är Fredrik Konradsson, IFK Umeå i höjd (213) och Mattias Lindberg Skellefteå AIK i slägga (67.09) som båda är statistiktreor i sina specialgrenar. Mattias resultat är dessutom distriktsrekord. Vi noterar även att Robin Rohlén är Sverigesexa på 800 m (1:49.26). Efter en lång skade- och sjukdomsperiod gjorde han under 2013 come back och övertygade stort i slutet av säsongen genom att bli tvåa på 800 m både vid SM och vid Finnkampen. O´dain Rose, IFK Umeå var skadad under i stort sett hela utomhussäsongen. Under inomhussäsongen fick han sitt definitiva grenombrott med SM-seger och en fenteplats på 60 meter vid EM inomhus i Göteborg i mars. Tiden 6.62 är fjärde bästa tid i Sverige genom tiderna. I den svenska utomhusstatistiken 2013 ligger O´dain tia på 100 meter med 10.54/+1.13 tiden noterad redan den 7 juni. Bland de tio bästa återfinns även Daniel Ragnvaldsson, IFK Umeå i spjut (statistikåtta med 70.86) och klubbkamraten Kristoffer Österlund, IFK Umeå (statistiknia på marathon med 2.26.09).  

Minskat antal SM-medaljer
Totalt under 2013 tog länets friidrottare hem 11 SM-medaljer (inomhus och utomhus) jämfört med 23 medaljer 2012 och 28 medaljer 2011. I ungdoms- och juniorsammanhang blev det 8 SM-medaljer (2 guld) och vid Senior-SM 3 medaljer (1 guld). Frågan är om den kraftigt minskande medaljskörden är tillfällig eller om utvecklingen vänder under 2014?  Till detta skall läggas 32 medaljer (8 guld)vid 2013 års VSM-tävlingar jämfört med 24 medaljer (8 guld) under 2012.

Bred ungdomsverksamhet och SM i Umeå 2014
De tre stora friidrottsklubbarna Skellefteå AIK, IFK Umeå och Umedalens IF har en fortsatt bred ungdomsverksamhet med totalt drygt 600 ungdomar i sina träningsgrupper. Den stora friidrottshändelsen i länet under 2014 är SM i friidrott den 1-3 augusti på den nya eleganta Campus Arena ett stenkast från IKSU Sportcenter.

Friidrott kan du hålla på med hela livet
Avslutningsvis några viktiga meningar ur Svenska Friidrottsförbundets nya verksamhetsinriktning 2014-2020 ”Svensk friidrott – fler och bättre”. Västerbottens Friidrottsförbund  instämmer till 100 procent i detta : ”Friidrott kan du hålla på med hela livet, såväl som ledare, tränare som aktiv. Svensk friidrott vill vara det självklara valet för alla de som tror på ett livslångt idrottande. Svensk friidrott vill vara ett attraktivt alternativ för all de som vill må bra och som bara vill idrotta för att det är så himla roligt. Vissa av oss springer, hoppar och kastar som om det vore för livet. Att leva sin passion innebär för många just det.”

Ivar Söderlind