Summering av VFIF:s årsmöte 27 februari


Västerbottens Friidrottsförbunds årsmöte 27 februari

Västerbottens Friidrottsförbund (VFIF) höll sitt 54:e årsmöte lördagen den 27 februari i IFK Umeås klubblokaler på Hyggesvägen. 17 personer fanns på plats och 8 föreningar med totalt 11 röster var representerade.

Många utmärkelser delades ut

IF Umeå fick för andra året i rad ”Curt Thylins Vandringspris” som länets bästa förening (DM-poäng).  IFK Umeå är DM-bäst både vad gäller arenafriidrott och långlöpning. Landslagsmannen och svenske mästaren i spjut Daniel Ragnvaldsson, IFK Umeå tilldelades ”Lars Rydellpriset 2009” som bevis på att han varit länets bäste friidrottare under året.  Norsjögrabben David Andersson, tävlande för Skellefteå AIK, har utsetts till ”Årets ungdomsfriidrottare i Västerbotten”. David var på grund av deltagande i USM förhindrad att delta och priset hämtades av Davids bror Adam, även han sprinter i länstoppen. VFIF:s diplom för sju distriktsrekordförbättringar delades också ut. Slutligen förrättades prisutdelningar i långlopps-Grand Prix där både Kristoffer Österlund, IFK Umeå och Jenny Jansson, Kattisavans IIF under 2009 för femte gången blev totalsegrare.

Beslut

Ivar Söderlind, Umeå omvaldes som förbundets ordförande för ytterligare ett år. Omval också av Sven Hanell, Holmsund (sekreterare), Leif Stening, Umeå (vice ordförande) och Wiveca Ögren, Skellefteå. Nyval blev det av ungdomarna Sofie och Jonas Ögren, Skellefteå som båda även skall ingå i VFIF:s Ungdomskommitté. Nominerade att delta från Västerbotten vid Sv Friidrottsförbundets Årsmöte den 27-28 mars blev Ivar Söderlind, Sven Hanell, Gustaf Björklund och Christer Lindwall.

  Slutord

I sin sammanfattning av friidrottsåret 2009 tog Ivar Söderlind bland annat upp följande:
– Som vanligt har Västerbottniska friidrottare gjort många prestationer i svensk elitklass och ligger i Norrlandstopp både på senior- och ungdomssidan. I den svenska årsstatistiken för seniorer (25-bästa) finns 22 resultat av 17 länsbor med. De bästa meriterna i seniorsammanhang har Daniel Ragnvaldsson, IFK Umeå (SM-vinnare i spjut) och Anton Asplund, Ume Friidrott (ISM-tvåa på 800m). 

– På ungdomssidan har länet haft en toppsäsong med 21 SM-medaljer i ungdoms- och juniorsammanhang. Dessutom blev det 12 medaljer vid Skol-SM. Meritmässigt bäst på ungdoms-/juniorsidan är David Andersson, Skellefteå AIK med USM-seger på 100m i P15, Robin Rohlén, IFK Umeå med JSM-seger på 800m i P19 och Anton Asplund med JSM-seger på 400m i P19.

– Vid Nordea Regionmästerskap (Norrlandsmästerskapen) för 13–14-åringar vann Västerbotten både inomhus och utomhus

– Många veteranfriidrottare från länet är framgångsrika på nationell nivå med framskjutna placeringar vid Veteran-SM. (totalt 60 VSM-medaljer 2009). Veteran-SM på halvmarathon med 321 deltagare genomfördes på ett perfekt sätt av Vännäs SK i samband med sista (?) Vännäs halvmarathon.

– Under 2009 har Västerbottens Friidrottsförbund gett sanktion till drygt 110 tävlingar(60 långlopp och 50 arenatävlingar utomhus och inomhus).  Den nya friidrottsarenan i Umeå skall stå klar i augusti 2010 och det ger ökade möjligheter att arrangera stora arenatävlingar I Västerbotten (typ SM, USM, JSM) .

– 36 av Västerbottens 40 friidrottsklubbar har i huvudsak långloppsverksamhet på programmet och Vårruset och Blodomloppet i Umeå tillsammans med Broarna Runt i Skellefteå är länets största friidrottsarrangemang med sina totalt mer än 8000 löpare

– Satsningar på ledarrekrytering (tränare, framtidsledare och adm. ledare) i samarbete med UC Norrland och SISU är prioriterade områden för att kunna ta emot alla intresserade ungdomar. ”Unga Ledare” är här en viktig resurs.         

Ivar Söderlind

Första sidan