Västerbottens Friidrottsförbunds årsmöte 2009 - summering


Västerbottens Friidrottsförbund årsmöte
summering av Ivar Söderlind

Västerbottens Friidrottsförbund (VFIF), som bildades i december 1956, höll sitt 53:e årsmöte lördagen den 7 mars i IFK Umeås klubblokaler på Hyggesvägen. Trots sportlov och helgens USM/JSM fanns 17 personer på plats representerande 7 föreningar (Skellefteå AIK, IFK Umeå, Jalles TC, Vännäs SK, Sandviks IK, Kattisavans IIF och Örträsk SK). Vi noterar att stora föreningar som Umedalens IF, Ume FI och IKSU Friidrott inte hade några representanter på plats. Årsmötesförhandlingarna leddes av Ivar Söderlind och sekreterare var Sven Hanell.

Val av styrelse
Ivar Söderlind omvaldes som förbundets ordförande för ytterligare ett år. Omval på två år blev det av Gustaf Björklund. Den nya styrelsen har därmed följande sammansättning: Ivar Söderlind, Umeå (ordförande), Leif Stening, Umeå (vice ordförande), Sven Hanell, Holmsund (sekreterare), Gustaf Björklund, Umeå (kassör), Wiveca Ögren, Skellefteå och Staffan Gustafsson, Storuman. Det beslutades även om sammankallande i VFIF:s alla kommittéer.

Prisutdelningar
IFK Umeå (genom Ulla Björklund) fick för första gången sedan 1981 ta emot Curt Thylins Vandringspris (bästa klubb i DM). Skellefteå AIK har under många år varit överlägsna i kampen om vandringspriset men en 14 årig svit bröts under 2008. Tvåa var nu Ume FI och trea Skellefteå AIK. Vinnarna av Grand Prix i långlöpning Jenny Jansson, Kattisavans IIF och Kristoffer Österlund IFK Umeå prisades för sina insatser och liksom de tio första GP.  Vinnaren av Lars Rydellpriset 2008 Anton Asplund, Ume FI liksom vinnaren av VFIF:s ungdomspris O´dain Rose, IFK Umeå hade anmält förhinder att delta på grund av deltagande vid JSM. Prisutdelningarna avslutades med utdelning av VFIF:s diplom för distriktsrekordförbättringar under 2008.

Verksamheten 2008
Under genomgången av den 44-sidiga verksamhetsberättelsen konstaterade Ivar Söderlind att intresset för friidrott i Västerbotten har vuxit genom alla goda svenska prestationer under 2000-talet. Aldrig har så många ungdomar tränat under vinterhalvåret (i Umeå och Skellefteå). Att Svenska Friidrottsförbundet valt att placera Friidrottens Prestations Center (FPC) i Umeå gör att förutsättningarna för friidrotten i hela länet ytterligare förbättrats. FPC tillsammans med Riksfriidrottsgymnasiet ger våra lovande ungdomar och elitaktiva ökade möjligheter att kombinera studier och elitidrott under sakkunnig ledning. Ett av friidrottens stora problem är den stora ledarbristen i länets föreningar (tränare, administrativa ledare, tävlingsfunktionärer). Det är därför mycket angeläget att den utbildningssatsning som under 2008 dragits igång i den nya organisationen UC Norrland, med administrativ bas hos Västerbottens Friidrottsförbund i Umeå, utvecklas ytterligare
Västerbottniska friidrottare har gjort många prestationer i svensk elitklass och ligger i Norrlandstopp både på senior- och ungdomssidan. Årsstatistiken visar att länet håller ställningarna både topp- och breddmässigt jämfört med tidigare år. I den svenska årsstatistiken för seniorer (25-bästa) finns 31 resultat av länsbor representerade. Motsvarande siffra 2007 var 18. Totalt blev det 24 SM-medaljer i ungdoms- och juniorsammanhang. Dessutom blev det 10 länsmedaljer i Skol-SM. Kristoffer Österlund, IFK Umeå har de bästa meriterna i seniorsammanhang. Han blev SM-tvåa på maraton (2.26.29) och är tvåa i 2008 års Sverigestatistik (2.21.41). Vi noterar att Kristoffer är den ende senior från länet som ligger i absolut Sverigetopp (på medaljplats). Meritmässigt bäst på ungdomssidan är IFK Umeås O’Dain Rose (född 1992) som blev dubbel guldmedaljör vid USM med seger på 100m (11.16) och 200m (22.97). 

Framgångsrika veteraner
Länets veteraner (35 år och äldre) är fortsatt framgångsrika nationellt med framskjutna placeringar vid Veteran-SM (32 VSM-medaljer 2008). Veteranfriidrott rör sig egentligen om något som de flesta genom livet strävar efter – livskvalitet. För många fungerar veteranfriidrotten som ett slags äldrevård, väl så effektiv som den samhället erbjuder de behövande

Tävlingsverksamhet
Under 2008 har Västerbottens Friidrottsförbund gett sanktion till drygt 100 tävlingar (50 långlopp och 50 arenatävlingar). Mer än 40 av Västerbottens 48 friidrottsklubbar har långloppsverksamhet på programmet med Grand Prix som en viktig stimulans! "Vårruset" och ”Blodomloppet” i Umeå är länets största friidrottsarrangemang med sina totalt drygt 6000 löpare.

SFIF:s organisationsutredning
En viktig punkt under årsmötet var Svenska Friidrottsförbundets förslag om framtida organisation som det skall beslutas om vid SFIF:s årsmöte i Malmö den 28-29 mars. Liksom vid Planeringskonferensen i december ”spolades” förbundets förslag som handlar om ny röstlängd och nya regler för årsavgifter och sanktioner.
I VFIF:s motioner till förbundsårsmötet påpekar vi bl a det orimliga i att SM-poäng skall avgöra vilka föreningar som har tilläggsröster på Västerbottens Friidrottsförbunds årsmöten. I Västerbotten är det endast 1-3 föreningar som varje år har aktiva som överhuvudtaget erövrar SM-poäng. Flera andra länsföreningar har bred ungdomsverksamhet och elitaktiva på norrländsk nivå och distriktsnivå som tar många DM-poäng utan att vara tillräckligt bra för att komma på poängplats vid SM. Sedan många år är det DM-poäng (arena/ terräng/långlopp) som avgör vilka 10 föreningar i länet som skall ha en tilläggsröst vid Västerbottens Friidrottsförbunds årsmöten, vilket föreningarna i demokratisk ordning har stött och absolut inte vill förändra. En annan orimlighet i SFIF:s förslag är att förbundet centralt skall ta över både administrationen av föreningarnas årsavgifter (höjs till 2000:- kronor för de minsta föreningarna) och alla tävlingssanktioner (även distriktssanktioner). Om förbundet trots allt skulle genomföra denna förändring har Västerbottens Friidrottsförbund krävt att få igen minst samma summa från SFIF (ca 80 000 kronor) men i SFIF:s förslag finns endast 50 000 kronor avsatta till VFIF. Om förslaget att höja föreningarnas årsavgift från 1200 till 2000 kronor går igenom riskerar VFIF att förlora åtminstone ett tiotal föreningar. Den vanliga meningen i långloppsföreningarna är att man gärna betalar en årsavgift på 300 kronor till Västerbottens Friidrottsförbund men inte 2000 kronor till Svenska Friidrottsförbundet.

 

Första sidan