Rapport från VFIF:s årsmöte


Västerbottens Friidrottsförbunds Årsmöte 2006

Västerbottens Friidrottsförbund (VFIF) höll sitt 50:e årsmöte lördagen den 25 mars i IFK

Umeås klubblokaler på Hyggesvägen. 13 personer fanns på plats och 6 föreningar var representerade vid årsmötet mitt under OS-sändningarna från Turin.

Västerbotten i Norrlandstopp

Årsmötet inleddes med att ordföranden Ivar Söderlind gjorde en kort genomgång av det gångna verksamhetsåret . Även om vi inte når upp till den mycket höga resultatnivån under toppåren omkring 1990 betonade han att Västerbotten ligger i Norrlandstopp – seger i Norrland GP, bästa distrikt vid Norrlandsmästerskapen, överlägsna segrar i distriktstävlingen för 13-14 åringar och 15 och 17-åringar. Vid Barentskampen i Tromsö gjorde det unga svenska laget med dominerande inslag av Västerbottningar en strålande i insats och segrade totalt för Finland och Norge. I den svenska årsstatistiken för seniorer (25-bästa) finns 32 resultat av länsbor med vilket är fler än på många år. Länsstatistiken visar också att både toppen och bredden förbättrats jämfört med de senaste åren. I särklass framgångsrikast på seniorsidan har Lena Aruhn, Ume FI och Anna Göransdotter Nilsson, Umedalens IF varit. Lena var under 2005 Sverigeetta på 400m, svensk mästare och given i landslaget. Anna var  Sverigetvåa (13.15) i tresteg och SM-tvåa i grenen inomhus.    

Stora framgångar på ungdomssidan

Till detta kan läggas stora framgångar på ungdomssidan med bl a 22 medaljplaceringar vid svenska mästerskap. De senaste årens stora svenska friidrottsframgångar vid internationella mästerskap skapat ett enormt friidrottsintresse. Aldrig har så många ungdomar tränat friidrott i Skellefteås och Umeås friidrottshallar.

Prisutdelningar

De sedvanliga prisutdelningarna innan årsmötet inleddes med att Claes Beverlöv, IFK Umeå (född 1989) fick ta emot priset som årets ungdomsfriidrottare i Västerbotten. Han är en av Sveriges mest lovande trestegshoppare och blev under 2005 dubbel svensk mästare i sin specialgren. Det förrättades vidare prisutdelningar för långlopps-Grand Prix 2005 som för andra året i rad vanns av Kristoffer Österlund, IFK Umeå. De tio bästa i GP fick sina utmärkelser .

Prisutdelningarna avslutades med utdelning av VFIF:s diplom för 10 distriktsrekordförbättringar under 2005. Skellefteå AIK Friidrott har  ännu ett år varit länets bästa förening och vann  Curt Thylins Vandringspris före IFK Umeå. Det fina Vandringspriset kommer att delas ut vid ett senare tillfälle då ingen representant från Skellefteå AIK fanns på plats. På grund av deltagande vid inomhus-SM i Sätra kunde varken Anna Göransdotter Nilsson (vinnare av Lars Rydellpriset)  eller Karin Harnesk,  numera IFK Umeå (vinnare av kvinnliga långlopps-GP) ta emot sina utmärkelser. Vid ISM blev för övrigt Anna i fyra i tresteg med 12.68 och Karin nia på 3000m med personrekordet 10.06.47.

Beslut

Ivar Söderlind, Umeå omvaldes som förbundets ordförande för ytterligare ett år. Omval på två år blev det av Sven Hanell, Holmsund , Leif Stening, Umeå och Carin Tegelström, Skellefteå samt nyval på  två år av Johan Andersson, Lycksele. Den nya styrelsen har därmed följande sammansättning: Ivar Söderlind (ordförande), Leif Stening (vice ordförande), Sven Hanell (sekreterare), Gustaf Björklund (kassör), Carin Tegelström och Johan Andersson. 

Verksamhet 2006

I december 2006 fyller Västerbottens Friidrottsförbund 50 år. Under jubileumsåret intensifieras utbildningssatsningen  ”Utveckling i norr med EM 2006” i samarbete med Friidrottscentrum Norr.  Inför EM i Göteborg sker denna satsning på ledarrekrytering och föreningsutveckling i klubbar och distrikt för att ta tillvara  friidrottens framgångsvåg och det ökade friidrottsintresset.

 Ivar Söderlind

Första sidan