Summering av VFIF:s planeringskonferens den 23 november


Fr v
Wiveca Ögren, Skellefteå AIK och VFIF:s styrelse
Ivar Söderlind, Örträsks SK och VFIF:s styrelse
Gunilla Büstedt, Skellefteå AIK och VFIF:s styrelse
Hans Nilson, IFK Umeå
Martin Lundberg, Fredrika IK och VFIF:s tävlingskommitté

Fr v
Peder Hopstadius, Storumans IK
Thommy Ekefjärd, Skellefteå AIK
Kjell-Göran Marklund, Skellefteå AIK och VFIF:s veterankommitté
Lars Mattson, Stöcke TS Järnet
Fr v
Henrik Lundberg, Täfteå IK
Jonas Jonsson, Täfteå IK
Mikael Strömberg, Täfteå IK
Anne Sundberg, Vännäs SK och VFIF:s styrelse

Västerbottens Friidrottsförbunds planeringskonferens den 23 november 2013
-sammanfattning av Gunilla Büstedt och Ivar Söderlind

Västerbottens Friidrottsförbunds ordförande Wiveca Ögren hälsade välkommen till den årliga planeringskonferensen i IFK Umeås klubblokaler på Hyggesvägen. Därefter tog Ivar Söderlind över ordet.

Svensk friidrott – fler och bättre
Temat för konferensen var Svenska friidrottsförbundets nya verksamhetsinriktning 2014-2012  ”Svensk friidrott – fler och bättre” med fokus på föreningar, ledare och tränare, friidrottare, arrangemang och anläggningar. För att uppnå detta måste man bli bättre på alla dessa områden och nivåer d.v.s. att ge alla bästa möjliga förutsättningar. Grundtanken är att arbeta med kvantitet och kvalitet parallellt. Genom att det bli fler ledare, tränare, aktiva osv. ökar de samlade resurserna för att utveckla Svensk friidrott på alla nivåer. Genom en vass elit med internationella framgångar väcks ett stort intresse för svensk friidrott vilket genererar både resurser och fler utövare – fler och bättre!

Ivar konstaterade att detta dokument om verksamhetsinriktningen är mycket omfattande och övergripande och måste brytas ned till föreningsnivå. Man måste se vad man som enskild förening kan göra och han menade att långloppsföreningarnas och veteranfriidrottens verksamhet måste lyftas fram bättre. Enligt SFIF:s medlemsförteckning finns det 47 friidrottsföreningar i Västerbotten och vi kan konstatera att endast tre har friidrott på arena som basaktivitet. Övriga 44 föreningar har i huvudsak långloppsverksamhet på programmet. Ett tiotal föreningar har inte betalt in årsavgiften till SFIF och serviceavgiften (200: - kronor) till VFIF. Den omfattande service som medlemsföreningarna får av VFIF finns sammanfattad i en folder som skickats ut till alla föreningar tillsammans med tävlingskalendern.

I SFIF:s verksamhetsinriktning finns ett förslag till certifieringssystem för löptävlingar. Tanken är att kvalitetssäkra långloppen. Ivar pekade på risken att långloppen indelas i ett A-och B-lag och att enkla men väl fungerande långlopp (utan prispengar, stora prisbord och evenemang runt loppen) får lägre status.

Kärnvärden
I verksamhetsinriktningen lyfts det fram vissa kärnvärden t ex att friidrott är ”Din idrott - för livet”.

Friidrott kan du hålla på med hela livet, såväl som ledare, tränare och som aktiv. Svensk friidrott vill vara det självklara valet för alla de som tror på ett livslångt idrottande.

Svensk friidrott vill vara ett attraktivt alternativ för all de som vill må bra och som bara vill idrotta för att det är så himla roligt.

Vissa av oss springer, hoppar och kastar som om det vore för livet. Att leva sin passion innebär för många just det.

Registrering i ”Idrott on Line”
För föreningarna är just nu registreringen i ”Idrott on line” i fokus. Innan årsskiftet skall alla föreningar ha registrerat sina medlemmar med alla 10 siffrorna i sitt födelsenummer för att Svenska Friidrottsförbundet skall få behålla sina bidrag från RF. Risken finns att bidrag på flera miljoner kronor kommer att dras in från och med 2015.. Ett problem är att många föreningar har sina egna medlemsregister och det tar tid att lägga om systemen. Särskilt stort är problemet för föreningar i Friskis & Svettis som oftast inte har sina medlemmar registrerade med fullständiga födelsenummer.

Lägesrapporter från föreningar som deltog på förmiddagen:
Jalles TC
Leif Stening berättade att klubben har ca 200 medlemmar. Man är en långloppsklubb som har både skid- och löpträning men som inte bedriver någon ungdomsverksamhet. Föreningen arrangerar Gammliaterrängen på våren och Umemaran på hösten - Sveriges näst äldsta marathonlopp som startade 1973. I klubben märker man att intresset för löpning ökat både genom att fler damer och även skidåkare (damer och herrar) tillkommit. Man har två gemensamma träningstilfällen per vecka. Planer finns på att tillsammans med Umedalen återuppta Umeå C Nattmilen. Framgångar i klubben: Thomas Edström segrare i Västerbottens GP samt Birgitta Lanhede som tog SM guld på halvmarathon i K 50

Skellefteå AIK
Thommy Ekefjärd inledde redovisningen. Medlemsantalet ligger ganska konstant på ca 700.  På kansliet jobbas det för fullt med att få fram fullständiga personnummer på medlemmarna bl.a. genom att kontakta skatteverket. Omsättningen i föreningen ligger på 2,1 miljoner kronor. SAIK har kommit långt i jämställdhet genom att ha fler kvinnor än män är representerade i styrelsen. Man bedriver friidrottsskola både vinter och sommar. Ett försök med att dela upp de äldre barnen inte på ålder utan på intresse pågår. Man har en bra ungdomsverksamhet i samarbete med Friidrottsgymnasiet. Däremot brottas klubben med problemet att man hellre tränar än tävlar.
Kjell Göran Marklund talade varmt om sitt hjärtebarn Broarna Runt, som i år gick för 49.e året. Tävlingsbanan är 5054 meter och går från Nordanåområdet över Lejonströmsbron och Parkbron tillbaka till Nordanå. Även där märks ett ökat löparintresse, allt fler företag anmäler sig och fotbolls- och hockeyungdomar tar tävlingen som träningspass. Som mest deltog 604 löpare. Mer statistik finns på hemsidan. Nästa år så arrangerar SAIK DM/VDM 10000m för 25:e året och tyvärr så har intresset för denna typ av lopp svalnat. Kjell Göran ifrågasätter om han och klubben ska fortsätta att arrangera en tävling som i år bara lockade ett tiotal tävlande. Man har också genomfört Barentskampen, Lidingö on Tour och, i samarbete med Skellefteå flygplats, Airport Runway run under sommaren. Den sistnämnda tävlingen blev en fullträff med ett enormt stort deltagande i barn/ungdomsklasserna, kanske delvis beroende på prispengar och flygresor.
Gunilla Büstedt berättade om det stora intresset för veteran- och långloppsverksamheten. Man erbjuder fem träningstillfällen/vecka och som mest lockade några pass på försommaren över 60 löpare. Deltagarna är i ålder från 16 till dryga 70 och spannet mellan de snabbaste och de mer långsamma lika stort. Där gör Kenth Norström ett otroligt jobb som kan samordna så att alla får en bra träning.
Framgångar: Mattias Lindberg representerade Sverige i Finnkampen i slägga och blev trea vid Stora SM. Hannes Burman tog hem USM-silver i P17 stav. Fanny Panboon hade tre finalplatser i USM. Det blev brons i K55 på VSM i marathon av Edith Hult.

Örträsk SK
Ivar Söderlind rapporterade bl a om GP-loppet Örträsksjön Runt som ordnas i samband med den årliga hembygdsfesten. I år deltog ca 120 tävlande. Bland ungdomarna, som ju har en kortare bana, har intresset ökat för varje år.  Man har ett gediget prisbord och en hel del andra arrangemang runt tävlingen.

IFK Umeå
Hans Nilsson gladdes åt det ökade intresset från ungdomar. På tränarsidan är det också positivt, man känner att man kan ge alla som vill möjlighet att träna. Ca 150 ungdomar finns i olika träningsgrupper från 9 år och uppåt. Från 14-17 år finns ca 20 som tränar. Problemet som friidrottssektionen upplever är att få träningstider till alla. Medlemsantalet ökar och ligger nu på ca 550. Den största ökningen är bland de yngsta och i löpargrupperna.  Friidrottssektionen omsätter 1,1 milj. Det lopp som ger största nettot till klubben är Vårruset. Styrelsen består nu av lika antal män och kvinnor. Fredrik Wiklund är ny ordförande. Man arrangerar” Löparnas kväll” med mottot: Tävlar du så arrangerar du.”  När man inte själv tävlar så sköter man tidtagningen för de andra. I samarbete med” Göteborgsvarvet” ordnas motionsinriktade löparkvällar med sikte på det kommande seedningsloppet inför Göteborgsvarvet. Klubben arrangerade under året bl a Vårruset, Umemilen samt arenatävlingen Folksam Challange. Till Folksam Challange rekryterades 128 funktionärer men ett antal grenar fick strykas p.g.a. för få anmälda. Amerikanske sprintern Walter Dix satte färg på spelen. Förberedelserna inför Stora SM nästa sommar pågår för fullt, ombyggnationer, marknad och utbildningar. Man räknar med att det totalt behövs 450 funktionärer. Hittills har nio utbildats till förbundsdomare och fler ska utbildas till våren. Man samarbetar med Umedalen IF, Umeå kommun och Friidrottsförbundet. Vidare jobbar Anna Jonsson som SM-chef på 20 %.  
Framgångar: Många på skadelistan. O´Dain Rose åter i träning  med sikte på EM Zurich efter att ha varit skadad större delen av utomhussäsongen. Vid SM inomhus vann han guld på 60 m och vid EM inomhus blev han femma på sträckan med distriktsrekordet 6.62. Robin Rohlén blev tvåa på 800 m både i Finnkampen och vid Stora SM och är tillbaka efter sina skador och sjukdomar. Fredrik Konradsson vann JSM-guld i höjd P 19 och blev fyra vid Stora SM. Viktoria Tegenfelt dras med hopparknä och Joel Bodén har hälseneproblem. Herrlaget har kvalat in till Lag–SM-finalen nästa år.

Storumans IK
Peder Hopstadius, ordförande i Storuman IK:s  sektioner för friidrott, skidskytte och skidor, inledde med att man har en kommunserie där man åker runt till olika orter och tävlar. Skidor på vintern och friidrott på sommaren. Han har en ide att som avslut på säsongen ska de föreningar som har kommunserier samlas på en större arena och få träningsråd och samtidigt kunna tävla. Klubben ordnar Luspenlöpet ingående i GP, som i år lockade ca 100deltagare.

Fredrika IK
Martin Lundberg representerade den lilla klubben med hela bygden som medlemmar. Ett lopp anordnas varje år sedan 30 tillbaka nämligen GP-loppet Viskaterrängen. Man har ingen organiserad träningsverksamhet.

Tavelsjö AIK
Föreningen hade ingen representant på konferensen men Ivar berömde klubben för arrangemanget Tavelsjö halvmarathon som i år samlade 477 deltagare.

Täfteå IK
Klubben har gått från att vara enbart en ungdomsförening till att numera också ha en seniorverksamhet. Den stora satsningen sedan fyra år tillbaka är terrängloppet Salomon Trail Tour. På lördagen tävlar man på 5 och 10 km och på söndagen genomför man Ultra marathon i år med 120 startande varav 86 genomförde loppet.
Framgångar: Björn Sandström och Moa Lindgren är framgångsrika på skidor och Björn vann Tavelsjö halvmarathon.

Vännäs SK/Bjurholm IF
Anne Sundberg leder träningar för långlöparna och är engagerad i båda klubbarna. Vännäs halvmarathon inleder tävlingssäsongen med GP 1 som i år också var DM/VDM. På hösten genomförs en terrängserie med fem tävlingstillfällen. Man har ett trettiotal medlemmar varav femton är aktiva.
I Bjurholm arrangeras en motionsserie i terräng med 12 deltävlingar som lockar ett 80-tal deltagare. I april kommer man att ordna en heldag med bl.a. löpträning och kostrådgivning.  Som en ”rolig grej” ska en grupp löpare testa att springa i 2 tim på en rundbana så får var och en se hur långt man hinner. Målet man siktar mot är att springa Luleå stadsmara. Klubben har 50 medlemmar varav hälften är aktiva.

 

Deltagarna bjöds därefter på en lättlunch bestående av en god smörgåstårta som Wiveca Ögren tillverkat. 


Tävlingsprogrammet 2014 inomhus och utomhus
Som vanligt vid VFIF:s planeringskonferens presenterade Ivar Söderlind efter lunch det preliminära tävlingsprogrammet för Västerbotten inomhus och utomhus. De bygger i huvudsak på svaren från den enkät han skickat ut till länets föreningar om önskade tävlingar. Deltagarna lämnade sina synpunkter och vissa justeringar och tillägg gjordes. Fortfarande fattas vissa långlopp och även arenatävlingar både i Västerbotten och landet i övrigt. Även tävlingar utanför länet som kan vara av intresse för länsbor är som vanligt inlagda i programmet.

Avslutning
Ordförande Wiveca Ögren tackade deltagarna för visat intresse och avslutade därmed konferensen.


17 personer från nio föreningar deltog vid planeringskonferensen:

Wiveca Ögren, VFIF/Skellefteå AIK
Thommy Ekefjärd, VFIF/Skellefteå AIK
Gunilla Büstedt, VFIF/Skellefteå AIK
Ivar Söderlind, VFIF/Örträsk SK
Anne Sundberg, VFIF/Vännäs SK
Leif Stening, VFIF/Jalles TC
Gustaf Björklund, IFK Umeå/VFIF:s tävlingskommitté
Kjell-Göran Marklund, Skellefteå AIK/VFIF:s veterankommitté
Hans Nilsson, IFK Umeå
Peder Hopstadius, Storumans IK
Martin Lundberg, Fredrika IK/VFIF:s tävlingskommitté
Lars Mattsson, Stöcke TS Järnet
Henrik Lundberg, Täfteå IK
Jonas Jonsson, Täfteå IK
Mikael Strömberg, Täfteå IK
Thomas Björklund, fotograf
Fredrik Björklund