Slutord 1999


Slutord 1999

När vi gör bokslut för friidrottsåret 1999 i Västerbotten kan vi än en gång summera en säsong med en del länsprestationer i svensk elitklass. Totalt sett når vi inte heller 1999 upp till samma höga resultatnivå som toppåren i början av 1990-talet.

Det stora problemet för friidrotten i länet är ledarbristen. Vi har inte tillräckligt med ledare för att ta emot alla ungdomar i 10-12-årsåldern som är intresserade av friidrott. Vidare har det vid FC Norr:s uppföljningsträffar med 15-16-åringar visat sig att många saknar utbildade tränare och att vissa ungdomar är helt utan tränare. I det perspektivet är det inte underligt att många i dessa åldrar slutar med friidrott vilket i sin förlängning innebär färre aktiva juniorer och seniorer. Ett sätt att få fart på utbildningssidan är att få till en distansutbildning efter samma system som vissa universitet använder sig av. Hemstudier via post och IT-teknik tillsammans med auskultation vid vissa utvalda tävlingar är tanken. Det har nämligen visat sig av genomförda enkäter att det som till stor del hindrar föräldrar/ledare att utbilda sig är avståndsaspekten och den tid det tar att åka på kurser. Vid Sv Friidrottsförbundets års- möte i januari 2000 motionerade sex Norrlandsdistrikt om att en sådan distansutbildning skall komma igång. 

Skellefteå AIK är fortfarande länets bästa breddklubb med en imponerande ungdomsverksamhet. I kampen om Curt Thylins Vandringspris (mäter DM och JDM-insatser) tog föreningen hem segern på 335 poäng, 250 poäng före tvåan IFK Umeå. På stark uppgång är Vännäs FI med flera ungdomar i översta svenska eliten.

Västerbottens årsstatistik

Trots ett år med ovanligt mycket sjukdomar och skador bland de elitaktiva visar årsstatistiken 1999 att länets friidrott håller ställningarna på bredden medan toppen blivit sämre jämfört med de senaste åren. Genomsnittsresultatet för de tio bästa har förbättrats i 20 grenar och försämrats i 19 grenar. Jämfört med 1998 är det sämre toppresultat i 24 av 39 grenar. Det är på den manliga sidan standarden sjunkit (sämre toppresultat i 14 av 20 grenar) medan standarden på kvinnliga sidan i stort är oförändrad (bättre toppresultat i 9 av 19 grenar). Resultatnivån har totalt sett blivit sämre framför allt på löpningar från 5000m och uppåt (undantag Katarina Lindström) och kast undantag (Mattias Eriksson och Sofia Lundquist). 

Landslaget

Sex friidrottare från länet har under 1999 varit med i landslag varav två i seniorlandslaget nämligen Mattias Eriksson, Vännäs FI (spjut i Finnkampen) och Katarina Lindström, IFK Umeå (terräng i Nordiska Mästerskapen). Deltagit i junior eller ungdomslandslaget har Mattias Eriksson, Vännäs FI (JEM och Finnkampen), Sofia Lundquist, Vännäs FI (Finnkampen), Peter Karlsson, Skellefteå AIK (JEM och JNM terräng) samt Henrik Tåg, Skellefteå AIK (JNM i terräng).

SM-insatser

I 1999 års SM-tävlingar (SM, USM, JSM, Skol-SM) vann länets friidrottare 20 medaljer (tre guld). För första gången på många år blev det ingen länsmedalj vid Senior-SM, bästa placeringen var Anneli Johanssons 7:e plats i kula (se redogörelsen för junior- och ungdomsverksamheten).

Lars Rydellpriset

Lars Rydellpriset 1999 tilldelades Katarina Lindström, IFK Umeå som bevis på att hon varit Västerbottens framgångsrikaste friidrottare under året. 24:åriga Katarina var höstens mest omtalade och omskrivna friidrottare i Sverige och är med tiderna 16.07.4 på 5000 m och 9.21.60 på 3000m bäst i Sverige under 1999. Sedan hon segrat i de svenska uttagningarna debuterade Katarina den 6 november i seniorlandslaget i samband med Nordiska Mästerskapen i terräng 4000m där hon blev 10:a.

Svenska årsstatistiken

Förutom Katarina Lindström är ytterligare några länsbor högt placerade i den svenska årsstatistiken för seniorer. Mattias Eriksson, Vännäs FI är statistiktrea i spjut med 73.33, Anneli Johansson, Ume FI 9:a i kula (13.53) och 18:e på 100m häck (14.54), Anna Nyström, Vännäs FI 12:a på 400m häck och 17:e på 100m häck, Katarina Sundelin, Ume FI 12:a på 1500m (4.27.05) och 18:e på 800m (2.10.79) samt Sofia Lundquist, Vännäs FI 13:e i diskus (43.22) och 23:a i kula (12.23).

Årets ungdomsfriidrottare

Sofia Lundquist, Vännäs FI tilldelades priset till årets Ungdomsfriidrottare i Västerbotten. Hon har under två år varit en av huvudkandidaterna till priset och var den självklara vinnaren 1999. Hon visade hög och jämn klass i såväl diskus, kula som slägga. Hon är en av landets mest lovande kastare och var under året dubbel SM-medaljör i sin åldersklass F18. Vid Inomhus-SM i Malmö i februari tog hon hem brons i kula F18 (12.19) och utomhus i augusti blev det silver i diskus F18 (41.08).

Västerbottens Ungdomscup

I Ungdomscupens 11:e upplaga deltog 216 ungdomar från 20 klubbar vilket är betydligt fler än de senaste åren. Tävlingen i Storuman, Vildmannaspelen, lockade så många som 50 tävlande (de flesta Lappmarksungdomar) vilket visar den betydelse cupen har ur rekryteringssynpunkt (se även ungdoms- och juniorverksamheten). 

Ungdomslänsmatchen

Ungdomslänsmatchen i Örnsköldsvik den 30 maj vann än en gång Västerbotten före Norrbotten och Ångermanland!! (se ungdoms- och juniorverksamheten)

Arenatävlingar i inlandet

För tredje året i rad har det arrangerats arenatävlingar i Storuman och Lycksele ingående i Västerbottens Ungdoms- cup. Med stöd och funktionärshjälp från VFIF:s ungdomskommitté anordnas dessa tävlingar. Under kommande år är det meningen att vi skall få igång tränings- och tävlingsverksamhet på fler "vita fläckar" runt om i länet!  

Friidrottsskoleverksamhet

Även 1999 har det varit bra fart på friidrottsskoleverksamheten med ett 15-tal genomförda friidrottsskolor under sommaren. Framför allt har dessa aktiviteter pågått i Umeå med ca 200 ungdomar i åldern 7-14 år som i blygsam omfattning eller inte alls ägnat sig åt friidrott tidigare!!

Klubb internationell

I samarbete med Sv Friidrottsförbundet har "Klubb internationell - ökad mångfald inom Västerbottnisk friidrott" dragits igång. Det är ett rekryterings- och utbildningsarbete bland 10-18-åringar i invandrartäta områden. I Umeå har invandrarungdomar (de flesta från Somalia) deltagit i IFK Umeås Friidrottskolor under juni - september och ett flertal integrerades under hösten i IFK Umeås ordinarie friidrottsverksamhet. Under 2000 kommer projektet att utökas med möjlighet för fler föreningar att medverka.  

Norrlandsmästerskapen

Norrlandsmästerskapen (NLM) 1999 avgjordes för andra året i rad i Piteå med Riviera FI som bra arrangör. Tävlingarna avgjordes den 17-18 juli med bättre deltagande än de senaste åren. Västerbotten var andra distrikt både bland seniorerna och ungdomarna. Framgångsrikaste länsklubb var Skellefteå AIK med en andra plats totalt efter Riviera FI och första plats både i P16 och totalt för ungdomar. Ume FI blev femma totalt bland seniorerna och IFK Umeå tia (se regional verksamhet).

Norrlandsmästerskapen för 13-14-åringar

Norrlandsmästerskapen för 13-14-åringar i Gävle den 28-29 augusti 1999 vann Jämtland/Härjedalen före Gästrikland och med Västerbotten på tredje plats. Det var en fin uppryckning jämfört med 1998 då Västerbotten slutade på sjunde och sista plats (se ungdoms- och juniorverksamheten).

Norrlandsregionen

Vid Norrlandsregionens 30:e årsmöte i Östersund den 23-24 oktober 1999 deltog 28 representanter från sex Norrlandsdistrikt och sex föreningar. Ivar Söderlind, Umeå omvaldes till ordförande i regionen på ett år och till sekreterare nyvaldes Rolf Stenlund, Boden. Han efterträdde Thord-Erik Nilsson, Östersund som nu avgick efter att ha varit sekreterare i regionen sedan 1970. Årsmötet kännetecknades av konstruktiva diskussioner. Bertil Lundquist, rektor för Riksfriidrottsgymnasiet i Umeå informerade om dess organisation och arbetet att i samarbete med andra Friidrottsgymnasier i norra regionen och FC Norr få fram elitfriidrottare i norra Sverige (se även regional verksamhet.

Riksfriidrottsgymnasiet och Friidrottsuniversitetet i Umeå

Riksfriidrottssgymnasiet i Umeå har fått en nytändning genom den nya Friidrottshallen. Tillsammans med nystartade Friidrottsuniversitet, med många av landets mest lovande friidrottsungdomar, innebär det en enorm stimulans för friidrotten i länet. Att det dessutom finns inomhushallar i både Umeå och Skellefteå gör möjligheterna att satsa på elitfriidrott goda i stora delar av länet.

Friidrottscentrum Norr

Friidrottscentrum Norr, med Skellefteå AIK som administrativ bas och Riksfriidrottsgymnasiet i Umeå som verksamhetsbas, har med visst "gnissel" fortsatt i de fem nordligaste distrikten. I flertalet distrikt anser man att FC Norrs verksamhet är av allra största betydelse för samarbete över förenings- och distriktsgränser vad gäller bl a träning och utbildning.

Långlopp

Ca 40 av de 49 anslutna föreningarna i länet har i huvudsak långloppsverksamhet på programmet. Under 1999 arrangerades ca 110 långlopp och 30 arenatävlingar i Västerbotten med sanktion av Västerbottens Friidrottsförbund (rekord). Antalet deltagare i länets långlopp håller ställningarna med mer än 20000 starter även under 1999. Grand Prix utgör här en viktig stimulans!

Västerbottens Grand Prix i långlöpning

Grand Prix i långlöpning arrangerades för 22:a året i rad med fortsatt stort intresse från löpare och tävlingsarrangörer. Segrare blev för första gången Håkan Stenberg, Skellefteå AIK medan Kristina Hugosson, Skellefteå IF segrade i damernas Grand Prix för åttonde gången.

Vindelälvsloppet

Idrottsfesten Vindelälvsloppet har betytt oerhört mycket för långlöpningen i länet och är den allra bästa propaganda för friidrotten i Västerbotten. Fortfarande är denna stora idrotts- och folkfest med sina ca 3300 starter 1999 (som mest var det drygt 8000 starter 1991) Västerbottens största friidrottsarrangemang tillsammans med tjejloppet "Vårruset" i Umeå. Inom Västerbottens Friidrottsförbund (VFIF) är vi mycket oroade över att antalet deltagande lag fortsätter att minska. Vi anser att vi nu måste sluta prata och i stället handla! Tillsammans kan vi genom hårt arbete hjälpas åt att vända den nedåtgående trenden och därmed trygga Vindelälvsloppets idrottsliga och sociala betydelse i Vindelälvsdalen och Västerbotten. Inte minst berörda politiker som håller så hårt i kommunernas plånböcker bör tänka på följderna för ådalen om loppet läggs ned.

Veteranfriidrott

Det övergripande målet för svensk och västerbottnisk veteranfriidrott är att skapa förutsättningar för en utökad veteranverksamhet under devisen: "Det viktigaste är inte att vinna utan att delta". Social gemenskap, vänskap och livskvalitet skall vara ledorden. Veteranfriidrotten i Västerbotten har som vanligt haft många manliga utövare  (landsväg, terräng, arena) medan intresset (frånsett Vårruset i Umeå) är sämre bland kvinnliga friidrottsveteraner.
(se avsnittet om veteranfriidrott).
 

VFIF:s årliga Planeringskonferens
hölls i IFK Umeås klubblokal lördagen den 4 december 1999 med 23 personer från 12 föreningar.

Huvudtemat för konferensen var "Friidrottscentrum Norr, friidrottsgymnasierna och Friidrottsuniversitetet som resurser att utveckla länets friidrott under 2000-talet." En central fråga var hur vi på bästa sätt utnyttjar FC Norr på utbildnings- och uppföljningssidan? Planeringskonferensen kännetecknades som vanligt av konstruktiva diskussioner. Lägesrapporterna om föreningarnas friidrottsverksamhet visar på det omfattande arbete som pågår runt om i länet. I vanlig ordning diskuterades och fastställdes också det omfattande tävlingsprogrammet för Västerbotten (drygt 140 länstävlingar 2000).

VFIF:s ekonomi 

Även under 2000 får vi lov att klara oss utan verksamhetsbidrag från Sv Friidrottsförbundet. Dessa SDF-bidrag på ca 40000 per år upphörde efter VM i Göteborg 1995. Genom att aktivt söka projektpengar från olika håll (Landstinget, Integrationsverket etc) har VFIF:s ekonomi har trots allt klarats men är mycket ansträngd. Utan ökat finansiellt stöd och ökade utbildningssatsningar är det i längden omöjligt att klara verksamheten och göra de insatser som är planerade för att på allvar utveckla friidrotten i länet.

Hemsida

Under 1999 har VFIF fått en egen hemsida på internet (www.vfif.se). Vår förhoppning är att hemsidan skall bidra till en förbättrad kommunikation mellan förbund, föreningar och aktiva!

Förbundsstyrelsen vill till slut varmt tacka alla föreningar, ledare, instruktörer, tävlingsfunktionärer och aktiva för all medverkan och allt stöd till den fria idrotten. Vi upplever vidare att bevakningen av friidrotten i länets tidningar och Radio Västerbotten oftast har varit mycket bra. Ett varmt tack för stödet under 1999!

Umeå i februari 2000

Ivar Söderlind       Lotta Svärd      Leif Johansson   Sven Hanell     

Gustaf Björklund   Bertil Lundquist    Cecilia Edström   Curt Johansson  Per Andersson

Första sidan.