Slutord 2001


Slutord 2001

Vi kan summera en hygglig säsong för Västerbottens friidrott med några prestationer i absolut svensk elitklass. Landslagsmannen Mattias Eriksson, Vännäs FI är den mest framgångsrike (SM-tvåa i spjut). På seniorsidan når vi inte upp till samma höga resultatnivå som i början av 1990-talet även om vi i stort sett håller ställningarna jämfört med 2000 och 1999.

Skellefteå AIK är fortfarande länets bästa klubb både vad gäller bredd och elit (topplaceringar och placeringar i årsstatistiken).

I kampen om Curt Thylins Vandringspris (mäter DM och JDM-insatser) tog Skellefteå AIK än ett år hem segern med hög poäng.

Friidrottslandskamp

För första gången någonsin avgjordes en friidrottslandskamp i Västerbotten. Lagom till 100-årsjubileet arrangerade IFK Umeå i februari inomhuslandskampen Sverige-Finland-Baltikum med mer än 150 elitfriidrottare. Tävlingarna i Nya Noliahallen blev både en resultat- och arrangörsmässig succé, dock utan västerbottningar i det svenska laget.

Lars Rydellpriset

Lars Rydellpriset 2001 tilldelades 18:årige Joel Bodén, Skellefteå AIK som bevis på hans framgångar under året. I sin åldersgrupp är han i Sverigeeliten på 800 och 1500m och tillhör Sveriges bästa på medeldistans även i kamp med de bästa seniorerna

Bra ungdomsfriidrott

På ungdomssidan har säsongen varit den bästa under den senaste tioårsperioden med många framskjutna placeringar i nationella mästerskapstävlingar (19 medaljplaceringar). Så många som 247 ungdomar har deltagit i VF:s Ungdomscup, en kraftig förbättring jämfört med de senaste åren. Intresset för friidrottsskolor och ungdomsträning, särskilt i inomhushallarna i Umeå och Skellefteå, är större än någonsin även om bortfallet fortfarande är stort i 13-15 årsåldern. Intresset har varit så stort att alla intresserade ungdomar inte kunnat tas emot. En ljusning är också att ungdomsverksamheten ökar i Storuman och Lycksele. (se ungdoms- och juniorverksamheten)

Årets ungdomsfriidrottare

18-årige Tobias Wallström, Skellefteå AIK:s, en av landets mest lovande spjutkastare, tilldelades VF-priset till årets Ungdomsfriidrottare i Västerbotten. Tobias blev för andra året i rad svensk mästare i P18. I ungdomslandskampen mot Finland i september slutade han på 4:e plats (också för andra året i rad) och vid Skol-SM två veckor senare blev han tvåa i sin specialgren (P18+).

Ungdomslänsmatchen

Ungdomslänsmatchen 13-16 år, som i år avgjordes i Skellefteå den 24 maj, vanns än en gång av Västerbotten före Norrbotten och Ångermanland!!

Långloppsverksamhet

Långloppsvägen är fortfarande stark i länet med Grand Prix som en viktig stimulans. Ca 40 av Västerbottens 50 friidrottsklubbar har i huvudsak långloppsverksamhet på programmet och under året har Västerbottens Friidrottsförbund gett sanktion till nära 100 långlopp och 40 arenatävlingar. Vårruset i Umeå med sina 5300 kvinnliga löpare är det friidrottsarrangemang i länet som lockar flest deltagare .  

Västerbottens Grand Prix i långlöpning

Grand Prix i långlöpning arrangerades för 24:e året i rad med fortsatt stort intresse från löpare och tävlingsarrangörer. Segrare blev Ludvig Edman, IFK Umeå medan Anna Rahm, Skellefteå IF segrade i damernas Grand Prix för första gången.

Norrlandsregionens årsmöte

Vid Norrlandsregionens 32:a årsmöte i Umeå den 28 oktober 2001 deltog 16 representanter från fyra föreningar och sex Norrlandsdistrikt (Jämtland/Härjedalen var ej representerade). Som representanter för VFIF deltog Gustaf Björklund och Erland Jonsson. Västerbottens Friidrottsförbunds kontaktman med regionen under 2001 har Ivar Söderlind, Umeå varit. Vid årsmötet omvaldes Ivar Söderlind, Umeå till ordförande i regionen på ett år (se även avsnittet om regional verksamhet).

Norrlandsmästerskapen

NLM 2001 avgjordes för andra året i rad i Härnösand den 2-3 juni  med Brännans IF som bra arrangör. NLM för P/F 15-16 genomfördes samtidigt i Härnösand. Västerbotten var bästa distrikt på seniorsidan. NLM 15-16 år vann Jämtland/Härjedalen med Västerbotten som fyra. Framgångsrikaste länsklubb var Skellefteå AIK med totalseger bland seniorerna och en total tredjeplats i ungdomsklasserna. IKSU Umeå överraskade med att bli bästa förening på manliga seniorsidan och tredje förening totalt.

Folksam - mästerskapen för 13-14-åringar

Folksam - mästerskapen för 13-14-åringar avgjordes i Söderhamn den 2-3 september. Som vanligt vann Jämtland/Härjedalen. Västerbotten kom trea bland de sju deltagande distrikten. Det var ett pinnhål sämre än 2000.

Veteranfriidrott

Social gemenskap, vänskap och livskvalitet är ledorden för veteranfriidrotten i länet som har haft många manliga utövare (landsväg, terräng, arena). Frånsett Vårruset i Umeå är intresset för friidrott fortfarande dåligt bland kvinnliga friidrottsveteraner. IKSU tillhör en av landets bästa veteranklubbar med många medaljer vid svenska mästerskap (se avsnittet om veteranfriidrott).

Riksfriidrottsgymnasiet och Friidrottsuniversitetet i Umeå

En stor stimulans för friidrotten i länet är Riksfriidrottssgymnasiet i Umeå liksom Friidrottsuniversitet, där många av landets mest lovande friidrottsungdomar återfinns. Inomhushallarna i Umeå och Skellefteå ger dessutom goda förutsättningar att satsa på elitfriidrott i stora delar av länet.

Friidrottscentrum Norr

Under 2001 har Friidrottscentrum Norr, med Skellefteå AIK som administrativ bas och Åsa Brännström som kanslist, med framgång fortsatt i de fem nordligaste distrikten. I styrgruppen för FC Norr har från Västerbotten ingått Tomas Widmark, Umeå (ordförande) och Ivar Söderlind, Umeå (ledamot för Västerbotten). Utbildningsansvarig för FC Norr har Per Jutterström, Sundsvall varit.     

Planeringskonferensen

VFIF:s årliga Planeringskonferens i IFK Umeås klubblokal lördagen den 1 december 2001 hade samlat 28 personer. Huvudtemat för konferensen var "Utbildning som redskap för att utveckla friidrotten i Västerbotten - Cirkelledarutbildning". Som vanligt presenterades intressant information som följdes av konstruktiva diskussioner. I vanlig ordning lämnade föreningsrepresentanterna rapporter om den omfattande friidrottsverksamhet som pågår i föreningarna och slutligen diskuterades och fastställdes det omfattande tävlingsprogrammet för Västerbotten.

Hemsida

Under 2001 har VFIF:s hemsida på internet (www.vfif.se) utvecklats ytterligare och fått ett rikt innehåll. Den bidrar till en förbättrad kommunikation mellan förbund, föreningar och aktiva!

VFIF:s ekonomi 

Även under 2001 har VFIF:s ekonomi varit hårt ansträngd. Genom nedskärningar av verksamhet och genom att aktivt söka projekt- och sponsorspengar från olika håll har ekonomin trots allt klarats. Verksamhetsbidraget från Sv Friidrottsförbundet, som upphörde efter VM i Göteborg 1995, verkar inte återkomma (bidraget uppgick till ca 40 000 kr per år). De insatser som är planerade för att utveckla friidrotten i länet kommer inte att kunna genomföras utan ökat finansiellt stöd.

Det ser nu ändå ljusare ut än på länge för länets friidrott. Intresset för friidrott växer inte minst genom alla goda svenska prestationer under de senaste åren.

Förbundsstyrelsen vill till slut varmt tacka alla föreningar, ledare, instruktörer, tävlingsfunktionärer och aktiva för all medverkan och allt stöd till den fria idrotten. Vi tackar vidare länets dagstidningar och Radio Västerbotten för bevakningen av friidrotten. Ett varmt tack för stödet under 2001!

Umeå i februari 2002

Ivar Söderlind         Margareta Ericsson-Lif      Leif Johansson     Sven Hanell     

Gustaf Björklund     Niclas Nygren-Johansson   Rolf Pehrsson      Per Andersson

Första sidan.