Slutord 2000


Slutord 2000

Även 2000 kan länets friidrott summera några prestationer i svensk elitklass men når inte upp till samma höga resultatnivå som i början av 1990-talet. Årsstatistiken visar dock att vi väl håller ställningarna både topp- och breddmässigt jämfört med både 1999 och 1998. Koncentrationen av friidrottsverksamheten till Skellefteå, Umeå och Vännäs är fortfarande ett faktum. En ljusning är dock att ungdomsverksamhet nu pågår i Storuman och Lycksele. Friidrottens stora problem är att vi inte har tillräckligt med tränare/ledare för att ta emot alla ungdomar som är intresserade av friidrott. Särskilt stort är tränarbehovet för de äldre ungdomarna (äldre än 13 år). Just bland   ungdomar i 13-14 års ålder är det många som försvinner från friidrotten.

Skellefteå AIK är fortfarande länets bästa breddklubb och även elitklubb (topplaceringar och placeringar i årsstatistiken) före IFK Umeå. I kampen om Curt Thylins Vandringspris (mäter DM och JDM-insatser) tog Skellefteå AIK än ett år hem segern med hög poäng och på betryggande avstånd till tvåan Vännäs FI som nu för första gången passerade IFK Umeå.

Landslag och Svenska Mästerskap
I seniorlandslaget har Mattias Eriksson, Vännäs FI deltagit i spjut och Katarina Lindström, IFK Umeå på 3000m (inomhus). I sina grenar blev Katarina SM-tvåa och Mattias SM-trea medan Urban Johansson, Ume FI överraskade med att bli SM-femma på 800m. Totalt i 2000 års SM-tävlingar (SM, USM, JSM och Skol-SM) vann länets friidrottare 11 medaljer (tre guld). I 22-årslandslaget har Linnea Eriksson, Skellefteå AIK deltagit i stav och i 20-årslandslaget Mattias Eriksson i spjut. I ungdomlandskmpen mot Finland deltog Skellefteå AIK:s Joel Bodén på 1500m och Tobias Wallström i spjut.    

Västerbottens årsstatistik
Årsstatistiken visar att jämfört med 1999 har genomsnittsresultatet för de tio bästa förbättrats i 10 av 19 jämförbara grenar på herrsidan och i 11 av 19 grenar på kvinnliga sidan. Jämfört med 1999 är det bättre toppresultat i 11 grenar på manliga sidan (främst 800-10000m) och i 9 grenar på kvinnliga sidan (främst 100m, 200m och hopp. Resultatnivån har blivit sämre främst i manlig kula och diskus samt i samtliga kast på kvinnliga sidan.

Långlopp
Under året har Västerbottens Friidrottsförbund gett sanktion till inte mindre än 120 tävlingar (80 långlopp och 40 arenatävlingar). Ca 40 av Västerbottens 50 friidrottsklubbar har långloppsverksamhet på programmet och antalet deltagare i länets långlopp håller ställningarna med Grand Prix som en viktig stimulans!

Lars Rydellpriset
Lars Rydellpriset 2000 tilldelades Rikard Hedelin, IFK Umeå som bevis på att han varit Västerbottens fram- gångsrikaste friidrottare under året. Han har gjort sin hittills bästa friidrottssäsong och visat hög och jämn klass. Rikard har varit Västerbottens dominerande långdistanslöpare med segern i Västerbottens Grand Prix i långlöpning som pricken över i:et.

Årets ungdomsfriidrottare
17-årige Joel Bodén, Skellefteå AIK:s stora löfte i medeldistanslöpning, tilldelades priset till årets Ungdomsfriidrottare i Västerbotten. En framgångsrik säsong kröntes i Junior-SM med segern på 1500m i P18.

Västerbottens Ungdomscup
I Ungdomscupens 12:e upplaga sedan starten 1989 deltog 223 ungdomar (113 pojkar och 110 flickor) från 16 klubbar. Det är den näst bästa deltagarnoteringen på sju år och standarden har för fjärde året i rad generellt sett blivit bättre. Västerbottens inland har aldrig varit så väl representerade i ungdomscupen (se även ungdoms- och juniorverksamheten). 

Ungdomslänsmatchen
Ungdomslänsmatchen 13-16 år, som i år avgjordes i Luleå den 1 juni, vanns än en gång av Västerbotten före Norrbotten och Ångermanland!! (se ungdoms- och juniorverksamheten)

Arenatävlingar i inlandet
För fjärde året i rad har det med bra deltagande arrangerats arenatävlingar i Storuman och Lycksele ingående i VF:s Ungdomscup. Med stöd från VFIF:s ungdomskommitté anordnas dessa tävlingar som är viktiga för att få igång en bra tränings- och tävlingsverksamhet i inlandets friidrottsföreningar.

Klubb internationell
I samarbete med Sv Friidrottsförbundet och IFK Umeå har en vidareutveckling skett av "Klubb internationell - ökad mångfald inom Västerbottnisk friidrott". Det är ett rekryterings- och utbildningsarbete bland 10-18-åriga invandrarungdomar. I IFK Umeås Friidrottskolor deltog tre gånger i veckan under juni - september ett 20-tal invandrarungdomar (de flesta från Somalia). De flesta har integrerats i IFK Umeås ordinarie friidrottsskoleverksamhet. Under 2001 kommer uppmanas fler föreningar att medverka.  

Norrlandsmästerskapen
Norrlandsmästerskapen (NLM) 2000 avgjordes i Härnösand den 1-2 juli med Brännans IF som bra arrangör. För tredje året i rad var Norrbotten bästa distrikt vid NLM på seniorsidan med Västerbotten på fjärde plats. NLM 15-16 år vann Jämtland/Härjedalen med Västerbotten som fyra. Framgångsrikaste länsklubb var Skellefteå AIK med en 8:e plats totalt, seger i 17-18 år och en total andraplats i ungdomsklasserna. 

Norrlandsmästerskapen för 13-14-åringar
Norrlandsmästerskapen för 13-14-åringar i Boden den 2-3 september 2000 vann Jämtland/Härjedalen före Västerbotten. Det var ett pinnhål bättre än 1999 då Västerbotten slutade på tredje plats. Deltagandet från den södra delen av regionen var bättre än på många år (se ungdoms- och juniorverksamheten).

Norrlandsregionen
Vid Norrlandsregionens 31:a årsmöte i Sundsvall den 20-21 oktober 2000 deltog 20 representanter från sju Norrlandsdistrikt och sex föreningar. Som representanter för VFIF deltog Sven Hanell och Gustaf Björklund.

Vid årsmötet omvaldes Ivar Söderlind, Umeå till ordförande i regionen på ett år. En viktig programpunkt var hur vi skall utveckla friidrotten i Norrland med Henry Burlin, Luleå som inledare. Efter livliga diskussioner konstaterades att vi måste bli bättre på att sälja friidrotten till ungdomar och presumtiva ledare (betona glädjen) och sluta att så ofta skapa motargument! (se även regional verksamhet).

Riksfriidrottsgymnasiet och Friidrottsuniversitetet i Umeå
Riksfriidrottssgymnasiet i Umeå tillsammans med Friidrottsuniversitet, med många av landets mest lovande friidrottsungdomar, innebär en enorm stimulans för friidrotten i länet. Att det dessutom finns inomhushallar i både Umeå och Skellefteå gör möjligheterna att satsa på elitfriidrott goda i stora delar av länet.

Friidrottscentrum Norr
Friidrottscentrum Norr, med Skellefteå AIK som administrativ bas och Riksfriidrottsgymnasiet i Umeå som verksam- hetsbas, har fortsatt i de fem nordligaste distrikten. I alla berörda distrikt anser man nu att FC Norrs verksamhet är av allra största betydelse för samarbete över förenings- och distriktsgränser vad gäller bl a träning och utbildning.

Västerbottens Grand Prix i långlöpning
Grand Prix i långlöpning arrangerades för 23:e året i rad med fortsatt stort intresse från löpare och tävlingsarrangörer. Segrare blev för första gången Rikard Hedelin, IFK Umeå medan Kristina Hugosson, Skellefteå IF segrade i damernas Grand Prix för nionde gången.

Vindelälvsloppet
Vindelälvsloppet är vid sidan av tjejloppet "Vårruset" i Umeå länets största friidrottsarrangemang med sina ca 1500 löpare. Inom VFIF känner vi stor oro över loppets minst sagt ovissa framtid.

Veteranfriidrott
Det övergripande målet för svensk och västerbottnisk veteranfriidrott är att skapa förutsättningar för en utökad veteranverksamhet under devisen: "Det viktigaste är inte att vinna utan att delta". Social gemenskap, vänskap och livskvalitet skall vara ledorden. Veteranfriidrotten i Västerbotten har haft fler manliga utövare än någonsin (landsväg, terräng, arena) medan intresset (frånsett Vårruset i Umeå) fortfarande är dåligt bland kvinnliga friidrottsveteraner. (se avsnittet om veteranfriidrott).

Planeringskonferensen
VFIF:s årliga Planeringskonferens hölls i IFK Umeås klubblokal lördagen den 2 december 2000 hade samlat 23 personer från 12 föreningar. Huvudtemat för konferensen var "Nu skall vi utveckla friidrotten i Västerbotten. Hur använder vi på bästa sätt Friidrottscentrum Norr, Friidrottsgymnasierna, Friidrottsuniversitett i Umeå och SISU Västerbotten på utbildningssidan? Som vanligt var det konstruktiva diskussioner. I vanlig ordning lämnade föreningsrepresentanterna rapporter om den omfattande friidrottsverksamhet som pågår i läne och slutligen diskuterades och fastställdes det omfattande tävlingsprogrammet för Västerbotten.

VFIF:s ekonomi 
Även under 2000 har vi fått lov att klara oss utan verksamhetsbidrag från Sv Friidrottsförbundet som upphörde efter VM i Göteborg 1995 (bidraget uppgick till ca 40 000 kr per år). Genom att aktivt söka projektpengar från olika håll (Landstinget, Integrationsverket etc) har VFIF:s ekonomi har trots allt klarats men är mer ansträngd än någonsin. Utan ökat finansiellt stöd under 2001 är det omöjligt att klara verksamheten och göra de insatser som är planerade för att utveckla friidrotten i länet.

Hemsida
Under 2000 har VFIF:s hemsida på internet (www.vfif.se) fått ett rikt innehåll. Den har bidragit till en förbättrad kommunikation mellan förbund, föreningar och aktiva!

Trots allt ser det nu ljusare ut än på länge för länets friidrott. Intresset för friidrott växer genom alla goda svenska prestationer under det senaste året. I Umeå har aldrig så många ungdomar tränat under vinterhalvåret och liknande rapporter kommer från flera andra håll i länet. Att inomhuslandskampen i Nya Noliahallen, Umeå den 24 februari 2001 bidragit till det ökade friidrottsintresset är vi övertygade om.

Förbundstyrelsen vill till slut varmt tacka alla föreningar, ledare, instruktörer, tävlingsfunktionärer och aktiva för all medverkan och allt stöd till den fria idrotten. Vi upplever vidare att bevakningen av friidrotten i länets tidningar och Radio Västerbotten i stort sett varit bra. Ett varmt tack för stödet under 2000!

Umeå i mars 2001

Ivar Söderlind       Margareta Ericsson-Lif    Leif Johansson     Sven Hanell     

Gustaf Björklund     Bertil Lundquist          Cecilia Edström    Curt Johansson  Per Andersson

Första sidan.