Äldre aktuell information
2000-08-04


Västerbottens Friidrottsförbunds årsmöte 2000
Svenska Friidrottsförbundets årsmöte 2000
Sofia Lundquist, Vännäs FI - 1999 års ungdomsfriidrottare i länet
Lars Rydellpriset 1999
Motioner till SFIF:s årsmöte
Motion från Norrlandsdistrikten till SFIF:s årsmöte 

2000-05-05

ÅRSMÖTE

Lördagen den 19 februari hade Västerbottens Friidrottsförbund sitt 44:e årsmöte i IFK Umeås klubblokal i Umeå. Mötet inleddes som vanligt med utdelning av utmärkelser.

Skellefteå AIK fick en ny inteckning i Curt Thylins Vandringspris (insatser i DM och JDM) som det gångna årets bästa klubb. Med 335 poäng toppade SAIK före IFK Umeå, som tagit 85 poäng. Katarina Lindström, IFK Umeå fick Lars
Rydellpriset och Sofia Lundquist, Vännäs FI fick förbundets ungdomspris. Dessutom delades det ut priser till de bästa i GP 1999, bland annat till segrarna, Kristina Hugosson, Skellefteå IF, och Håkan Stenberg, Skellefteå AIK Utlottningspriserna gick till Lars-Åke Ekman, IKSU, Daniel Westerberg, IFK Åkullsjön och Martin Larsson, IKSU. Segrarna i Västerbottens Ungdomscup
fick också sina priser.

Till årsmötesförhandlingarna hade representanter för sex föreningar (IFK Umeå, IKSU, Jalles TC, Skellefteå AIK, Vindelälvsloppets IF och Vännäs FI) kommit och dessa representanter stod för tillsammans elva röster. Lennarth Jonsson från Skellefteå berättade om Idrottscentret i Skellefteå, ett test- och träningsprojekt inom från EU. Ivar Söderlind omvaldes som förbundsordförande och ny i styrelsen efter Lotta Svärd, som hade bett att få avgå, blev Margareta Ericsson-Lif, aktiv inom IKSU.

I årsberättelsens slutord noterar styrelsen att länet under året inte hållit samma klass som det gjorde i början av 1990-talet, men att länet är på uppgång. Det stora problemet inom Västerbottens friidrott uppges vara ledarbrist.

LARS LINDGREN


2000-02-04
SVENSKA FRIIDROTTSFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE 2000

av Ivar Söderlind

Veckoslutet 22-23 januari hade Svenska Friidrottsförbundet sitt årsmöte ute på Bosön. På plats från Västerbottens Friidrottsförbund fanns Sven Hanell, Gustav Björklund och Ivar Söderlind tillsammans med ytterligare ca 100 representanter från distrikt och storklubbar.

Förbundets ekonomi
Förbundets ekonomi som varit mycket ansträngd efter VM i Göteborg 1995 har förbättrats under 1999 tack vare Finnkampen i Göteborg som gav ett överskott på 2.2 miljoner kronor. Fortfarande har dock förbundet skulder på 2.7 miljoner. Man lägger nu ned ett intensivt arbete för att få fram en ny huvudsponsor (efter Svedala) för svensk friidrott.

Styrelsevalen
Vid styrelsevalen omvaldes Bengt Westerberg med acklamation till ordförande på ytterligare ett år. Även i övrigt gick man efter valberedningens förslag. Anders Olsson, klubbledare i Hässelby och organisatör av bl a Stockholm Marathon valdes in i styrelsen liksom Christina Liffner, Västerås stor friidrottsentusiast, vardagsmotionär och också styrelseledamot i Nordbanken och Sveaskogs AB. Omval blev det av Sigyn Ekwall, Göteborg och f d landslagsankaret Ann-Louise Skoglund, Sollentuna medan Pär-Göran Björkman, Alingsås efter en spännande rösträkning nu fick lämna styrelsen!

Valberedningen
På förslag av Västerbotten valdes Tomas Widmark, Umeå, till sammankallande i valberedningen. Han har under de senaste två åren varit ledamot i denna viktiga församling och efterträdde nu avgående Anders "Kullen" Havdelin som sammankallande.

Styrelsens förslag
Bland styrelseförslagen väckte förslaget om nytt jämlikhetsprogram, som på ett engagerat sätt presenterades av "Lisa" Skoglund, .de livligaste diskussionerna De flesta deltagarna var positiva till förslaget i stort men önskade vissa omformuleringar varför det återremitterades till styrelsen för att behandlas på nästa årsmöte. I övrigt kan noteras att valberedningens förslag om att införa styrelsearvoden (36 000 kr för ordföranden och 9 000 kr till övriga ledamöter) gick igenom trots att vi var många motståndare som påpekade att verksamheten bör bygga på ideellt arbete på såväl klubbnivå som förbundsnivå. 

Motioner
Samtliga sex motioner som lämnats in av distrikt och föreningar avslogs. Västerbotten FIF:s motion om att resultat vid "mixade" tävlingar (män och kvinnor tävlar mot varandra i samma gren) skall kunna godkännas som svenska rekord och distriktsrekord avslogs med motiveringen att gällande regel är internationellt fastställd och alltså inte ensidigt kan upphävas av Sv Friidrottsförbundet avseende svenska rekord. Styrelsen föreslår dock ett tillägg i reglerna att varje SDF (distrikt) är  suveränt att godkänna resultat som distriktsrekord vid mixade tävlingar, vilket också blev årsmötets beslut.

Norrlandsdistriktens motion om att Svenska Friidrottsförbundet avsätter ekonomisk/personell hjälp till det planerade pilotprojektet om distansutbildning av ungdomstränare (PDU) avslogs också. Motionärerna anser att ett sätt att få fart på utbildningssidan är att få till en distansutbildning efter samma system som vissa universitet använder sig av. Hemstudier via post och IT-teknik tillsammans med auskultation vid vissa utvalda tävlingar är tanken. Genomförda enkäter har visat att det ofta är avståndsaspekten och den tid det tar att åka på kurser som hindrar föräldrar/ledare att utbilda sig. Förbundsstyrelsen svarar att initiativet och projektet är bra men att detta är en styrelsefråga som får behandlas vid SFIF:s budgetarbete.



2000-02-04
Sofia Lundquist, Vännäs FI - 1999 års ungdomsfriidrottare i länet

För tredje gången har Västerbottens Friidrottsförbund utsett "Årets ungdomsfriidrottare i Västerbotten". Bland många framgångsrika ungdomar beslutades enhälligt att utse Sofia Lundquist, Vännäs FI. Hon har under två år varit en av huvudkandidaterna till priset och var den självklara vinnaren 1999.

  Under 1999 har Sofia (född 1981) gjort sin hittills bästa friidrottssäsong och visat hög och jämn klass i såväl diskus, kula som slägga. Hon är en av landets mest lovande kastare och var under året dubbel SM-medaljör i sin åldersklass F18. Vid Inomhus-SM i Malmö i februari tog hon hem brons i kula F18 (12.19). Utomhus i augusti blev det silver i diskus F18 (41.08) och en fjärdeplats i kula F18 (11.85). Vid Skol-SM i september slutligen var hon tvåa i diskus F19 (40.96) och fyra i kula (11.88).

  I 1999 års svenska ungdomsstatistik för F18 är hon placerad tvåa i diskus (43.22), fyra i kula (12.23) och nia i slägga (40.67). Resultatet i slägga är seniordistriktsrekord för Västerbotten. I länet är hon statistikbäst 1999 i diskus och slägga samt statistiktvåa efter Anneli Johansson i kula.

  Bland Sofias alla övriga meriter under året bör framhållas deltagandet i ungdomslandslaget mot Finland (fyra i diskus med 37.24), totalsegrare i 18-årsgruppen i Västerbottens Ungdomscup samt SDM-segrar i slägga och diskus.

  Vid Västerbottens Friidrottsförbunds årsmöte i Umeå lördagen den 19 februari delas ungdomspriset ut som endast kan erövras av samma person en gång. Det består av en specialkomponerad keramikvas tillverkad av konstnären Ingemar Nilsson, Skellefteå

Umeå den 2 februari 2000                                                                                                                           
Ivar Söderlind 
Ordförande i Västerbottens Friidrottsförbund

Tidigare vinnare av Ungdomspriset:
1997 Mattias Eriksson, Vännäs FI
1998 Magnus Nilsson, Skellefteå AIK



Katarina Lindström, IFK Umeå får Lars Rydellpriset 1999

Lars Rydell är Västerbottens mest framgångsrika friidrottstränare genom tiderna. Till
minne av hans insatser för länets friidrott instiftade Västerbottens Friidrottsförbund 1988 LARS RYDELL- PRISET att varje år tilldelas en framgångsrik friidrottare i Västerbotten. Priset består av en special- komponerad keramikvas tillverkad av konstnären Ingemar Nilsson, Skellefteå. Priset kan endast erövras av samma person en gång. Årets pris delas ut lördagen den 19 februari 2000 i samband med Västerbottens Friidrottsförbunds årsmöte i IFK Umeås klubblokaler. 

Juryn för Lars Rydellpriset, bestående av Västerbottens Friidrottsförbunds styrelse, har enhälligt beslutat tilldela Katarina Lindström, IFK Umeå Lars Rydell- priset för 1999 som bevis på att hon varit Västerbottens framgångsrikaste friidrottare under året. Juryns motivering:

Enligt vår mening har Katarina Lindström utan diskussion varit Västerbottens bäste friidrottare under 1999. 24:åriga Katarina är höstens mest omtalade och omskrivna friidrottare i Sverige. Hon har under augusti och september 1999 slagit sina personrekord på löpande band och är med tiderna 16.07.4 på 5000 m och 9.21.60 på 3000m bäst i Sverige under 1999. På gamla specialdistansen 1500m har hon slagit personligt rekord med 4.29.90 (21:a i Sverige). Att hon vid tävlingarna på Stockholms Stadion den 26 september slog Birgit Bringslids gamla distriktsrekord på 5000m (16.29.91) och noterade svenskt årsbästa kom som en blixt från klar himmel! Även på Svenska Friidrottsförbundet var man förvånade och fick en knäpp på näsan för att man tre veckor tidigare inte lät Katarina springa 5000 m i Finnkampen som hon var uttagen till. Hennes årsbästa hade räckt till seger i denna anrika landskamp och för övrigt också till guld med 13 sekunder vid SM i somras.

Landslagsdebut
Sedan hon segrat i de svenska uttagningarna debuterade Katarina den 6 november i seniorlandslaget i samband med Nordiska Mästerskapen i terräng 4000m. På den backiga banan i Enhörna slutade hon på 10:e plats och blev tredje svenska.
Den 18 december inledde Katarina inomhussäsongen på ett övertygande sätt. Vid "Tomte Games" i Noliahallen, Umeå noterade hon goda 9.44.66 på 3000m, en tid som räckt till ISM-seger 1999 och som innebär topplatsen på sträckan i säsongens första inomhusstatistik

Kapacitet för internationell elitklass

Katarina har på mycket kort tid gjort sensationella framsteg och äntligen har Västerbotten fått fram en löpare i landets absoluta elitskikt. Friidrottsexpertisen menar att det finns mycket outtagen kapacitet hos henne som kan leda till internationell elitklass. Från friidrottsföre- ningar i södra Sverige ringer man i ett och erbjuder henne "guld och gröna skogar" om hon börjar tävla för dem. Katarina är dock inställd på att stanna i Umeå och även i fortsättningen tävla för sin moderklubb IFK Umeå.

Umeå den 21 december 1999 
Ivar Söderlind
Ordförande i Västerbottens
Friidrottsförbund 


VINNARE AV LARS RYDELLPRISET 1988-1999 

1988 Ulf Sedlacek, Umedalens IF
1989 Morgan Tollofsen, Dorotea IF
1990 Urban Johansson, Umedalens IF
 1991 Birgit Bringslid, Skellefteå AIK
1992 Patrick Thavelin, Umedalens IF
1993 Ingela Sandqvist, Umedalens IF
1994 Thomas Hammarsten, Umedalens IF
1995 Catarina Sundelin, Ume FI
1996 Anneli Johansson, Ume FI
1997 Ludvig Edman, Skellefteå IF
1998 Mattias Eriksson, Vännäs FI
1999 Katarina Lindström, IFK Umeå


Pilotprojekt gällande Distansutbildning av Ungdomstränare (PDU)

Bakgrund
Vid Norrlandsregionens årsmöte den 24 oktober 1999 diskuterades rubr projekt och oron var stor att det inte ska komma igång. Det beslutades att de sex Norrlandsdistrikt som var representerade vid årsmötet skall lämna in en gemensam motion i frågan till SFIF:s årsmöte i januari 2000.

Motion
Norrbottens Friidrottsförbund, Västerbottens Friidrottsförbund, Ångermanlands Friidrottsförbund, Jämtland/ /Härjedalens Friidrottsförbund, Medelpads Friidrottsförbund och Gästriklands Friidrottsförbund föreslår:
att Sv Friidrottsförbundet avsätter ekonomisk/personell hjälp så att rubricerat projekt kan genomföras
under år 2000.

Motivering för att tillstyrka motionen:
Vid FC Norr:s uppföljningsträffar med 15-16-åringar har det visat sig att många ungdomar saknar utbildade tränare och att vissa ungdomar är helt utan tränare. I det perspektivet är det inte underligt att många i dessa åldrar slutar med friidrott vilket i sin förlängning innebär färre aktiva juniorer och seniorer. Enligt beräkningar av Lennarth Johnsson, verksamhetsledare i FC Norr, måste minst 300 ungdomstränare per år utbildas i Sverige om behovet av tränare skall kunna tillgodoses. De ansvariga inom FC Norr anser att ett sätt att få fart på utbildningssidan är att få till en distansutbildning efter samma system som vissa universitet använder sig av. Hemstudier via post och IT-teknik tillsammans med auskultation vid vissa utvalda tävlingar är tanken. Det har nämligen visat sig av genomförda enkäter att det som till stor del hindrar föräldrar/ledare att utbilda sig är avståndsaspekten och den tid det tar att åka på kurser.

Vid Norrlandsregionens höstmöte 1997 fick Lennarth Johnsson i uppdrag att ta upp denna fråga med de utbildnings- ansvariga på Svenska Friidrottsförbundet som snart tände på idén. Anders Rydén, tränings- och utbildningsansvarig på förbundet, tillsatte en arbetsgrupp med syfte att dra upp riktlinjerna för en anpassning av dagens utbildningsmaterial till denna typ av distansutbildning. Till stora delar finns utbildningsmaterialet men måste vidareutvecklas för att kunna användas via dator och Internet. Enligt den handlingsplan som upprättats skulle projektet genomföras hösten 1999. Tyvärr har detta inte varit möjligt då ekonomiska/personella resurser inte avsatts av Sv Friidrottsförbundets styrelse. Nu riskerar hela detta mycket angelägna projekt att gå i graven. Utan en radikalt utökad tränarutbildning är risken överhängande att det på längre sikt blir frågan om avveckling och inte utveckling av svensk friidrott.

Umeå den 28 oktober 1999

Ivar Söderlind
Ordförande i Norrlandsregionen i friidrott


Motion från Norrlandsdistrikten till Svenska Friidrottsförbundets årsmöte 

MOTION TILL ÅRSMÖTET 2000

Särskilda krav på rekordresultat

Västerbottens Friidrottsförbund föreslår

att följande avsnitt i tävlingsregler för friidrott utgår (strykes):

SÄRSKILDA KRAV PÅ REKORDRESULTAT (sid 334)

kap R 2.1.4

Tävling skall ej ha varit "mixed", dvs män och kvinnor skall ej ha tävlat direkt mot varandra i samma gren.

Motivering för att tillstyrka motionen
:

Det förekommer ofta att män och kvinnor tävlar tillsamman i samma gren. Vid marathon, halvmarathon och millopp etc utanför arena är det det vanliga mönstret (noteras då ej officiella rekord utan bästatider). Även vid långlopp på arena (3000 - 10000m) är det numera ofta förekommande. I Västerbotten är det vanligt framför allt vid mindre täv- lingar (typ Personliga Rekordens Kvällar) då antalet deltagande kvinnor är få. Huvudanledningen till ett sådant förfarande är att tävlingarna kan avgöras på kortare tid.

Så vitt vi förstår är anledningen till att kvinnliga rekord (distriktsrekord, svenska rekord etc) inte godkänns vid denna typ av arenatävlingar att man kan få draghjälp av bättre manliga löpare. Med tanke på att det numera används "harar" vid snart sagt alla löpningar anser vi att detta argument inte håller.

Draghjälp kan kvinnliga löpare vidare få av manliga löpare som tävlar på annan distans, t ex gemensam start där kvinnor springer 5000m och män 10000m. Som vi tolkar reglerna kan då rekordresultat av kvinnor godkännas som rekord.

Vi anser vidare att regeln är otydlig. Vad menas med "samma gren". Är det enbart löpning som avses? Om t ex längdhopp för män och kvinnor har samma starttid och avgörs i samma hoppgrop kan då rekordresultat av kvinnor inte godkännas som rekord?

Vi i Västerbottens Friidrottsförbund anser att det enda rimliga är att detta avsnitt i regelboken (kap R 2.1.4) tas bort.

Umeå den 28 oktober 1999
Ivar Söderlind
Ordförande

Första sidan.