SK Älven - ny friidrottsklubb i Västerbotten


 

Jonas Lundström

”Inte fått det stöd jag behövt”
- Jonas startar ny klubb

av Roger Lindström/Norra Västerbotten
Den lovande höjdhopparen Jonas Lundström, tidigare SAIK (personrekord 194) har startat nya friidrottsklubben SK Älven
(Foto: Roger Lindström)

En helt ny friidrottsklubb har sett dagens ljus i Västerbotten. Det är Skellefteå AIK:s höjdhoppare Jonas Lundström, 18, som tillsammans med en kompis startat SK Älven.
­ Jag tycker inte att jag fått det stöd som jag behövt av AIK, varken socialt eller ekonomiskt.
Jonas Lundström, som kommer från Norsjö, har tävlat för AIK under hela sin karriär. Han har också haft framgångar i ungdoms- och junior-SM i specialgrenen höjdhopp. Personliga rekordet ligger på 1,94 från 2000.

Förstår AIK:s problem
I höstas hade han samtal med Skellefteå AIK. Informationen var nedslående för Jonas.
­ Jag förstår AIK:s problem men jag känner att jag måste få bättre stöd för att fortsätta utvecklas.
­ Jag tyckte också det togs en del konstiga beslut när det skulle sparas på pengar.
Tillsammans med diskuskastaren Lars Andersson från Sollefteå (personbästa 48,50) fördes diskussioner med Sollefteå om en övergång för Jonas.
­ Men de tog till slut ett beslut att inte satsa på eliten heller, så vi bestämde oss i stället för att satsa på en egen förening.
Lars tog ordförandeposten i SK Älven, Jonas blev sekreterare.
­Vi tog beslutet i januari och sedan dess har vi arbetat med att lösa det pappersmässiga. Övergången från AIK måste lösas som ett så kallat dispensärende.
­ Tyvärr blev det fel första gången vi skickade in papperen. Så jag kommer inte att kunna tävla för Älven förrän den 5 juli.
Hur har ni tänkt att lösa de ekonomiska frågorna?
­ Vi har inte hunnit så långt än. Men vi har fått in en rad stödmedlemmar och deras bidrag gör att vi kan starta upp verksamheten.
­ Sedan har vi en del idéer om hur vi ska kunna ta in pengar.

Skadefri hela vintern
Jonas har hela vintern varit skadefri och har under ledning av sin tränare Kent Lennerfjäll gjort en ambitiös satsning.
­ Jag säsongsdebuterade i Sundsvall för några veckor sedan och klarade 1,90. Det kändes mycket bra och jag är optimistisk inför säsongen. Jonas har haft kapacitet att ta två meter tidigare men då har skador stoppat honom från att klara de höga höjderna.
­ Det här känns som en härlig utmaning och jag tror att det här kan bli en erfarenhet för livet.
Jonas har två år kvar på friidrottsgymnasiet i Umeå och till Umeå kommer också större delen av verksamheten att förläggas.
­ Vi har pratat lite löst om att starta en ungdomsgrupp i vinter. Men det är bara lösa funderingar, vi måste i första hand se till att det praktiska börjar fungera. Några fler friidrottare som är intresserade av att tävla för Älven?
­ Vi har en del kontakter och lyckas vi bra blir vi säkert fler.

AIK önskar Jonas lycka till
Lennarth Johnsson är klubbdirektör i AIK Friidrott.
­ Jag förstår Jonas synpunkter och vi i AIK önskar honom lycka till i fortsättningen. Fast jag tror att han kommer att upptäcka att det blir tufft att få in pengar.
Vad säger du om kritiken att Jonas inte fått tillräckligt med stöd av AIK?
­ Vi måste prioritera och Jonas har inte uppfyllt de sportsliga krav som vi ställt upp för att det ska bli en extra elitsatsning. AIK har i dagsläget sex friidrottare som de ger elitstöd.
- Sprintern Lisa Rönnkvist
- Medeldistansaren Joel Bodén
- Häcklöparen Amanda Nilsson
- Långdistansaren Peter Ljungholm
- Kastaren Jessica Larsson
- Spjutkastaren Tobias Wallström

Har en bra blandning
­ Vi tittar på engagemang, talang och intresse för att tävla och träna. Vi har en bra blandning där Lisa Rönnkvist är yngst med sina 16 år och Peter Ljungholm äldst med 38.
­ Vi har 350 aktiva och vi måste tänka på alla. Vi har dessutom många lovande ungdomar. Bara vårt deltagande i ungdoms-SM kostade klubben 45.000 kronor. Nämnas kan också att AIK förlorat lovande medeldistansaren Daniel Lundqvist till Tureberg. Daniel bor numera i Stockholm så den övergången är rätt naturlig.
 

Första sidan.