KONSTGRÄS PÅ GAMMLIAVALLEN AVDELNING 2

 


Till de politiska partierna i Umeå och samtliga politiker i Fritidsnämnden

KONSTGRÄS PÅ GAMMLIAVALLEN AVDELNING 2

Under senaste veckan har vi fått många förfrågningar om konstgräs på Gamlliavallen och om Vildmannavallen som kastarena. Vi vill därför än en gång göra klart:

VILDMANNAVALLEN KAN ABSOLUT INTE ERSÄTTA GAMMLIAVALLEN SOM KASTARENA

Vi i Umeås friidrottsföreningar liksom Friidrottsuniversitet, Riksfriidrottsgymnasiet, Västerbottens Friidrottsförbund, Norrlandsregion  i friidrott och Svenska Friidrottsförbundet har en glasklar uppfattning i denna fråga.

Vi har ju tagit upp en del argument i vårt senaste brev och mer fanns att läsa i vår skriftväxling före valet i höstas. Här kommer ytterligare preciseringar av våra argument mot konstgräs på Gammliavallen.

En arena med konstgräs omöjliggör i stort sett all tävlingsverksamhet i friidrott som idag bedrivs på Gammliavallen, t ex stora ungdomstävlingar som Noliaspelen i juni och Umeå Öppna Mästerskap i september. Vidare blir det omöjligt att arrangera alla typer av distriktsmästerskap (UDM, JDM. SDM), Norrlandsmästerskap, Barentskampen mellan Nord-Sverige, Nord-Finland och Nord-Norge (Umeå står snart i tur att arrangera), alla typer av Svenska Mästerskap som USM, JSM, SM (Umeå planerar att söka USM/JSM), landskamper för ungdomar eller seniorer (Umeå har uppmanats söka ungdomslandskamp). Kontinuerliga transporter till Vildmannavallen vad gäller långa kast är orimligt, resultatservicen blir lidande (telefonrapporter till tävlinsspeakern som meddelar publiken på Gammliavallen) osv. Sanktion för tävlingar enligt ovan där kastgrenarna avgörs på annan plats ges överhuvudtaget inte av Svenska Friidrottsförbundet eller Västerbottens Friidrottsförbund. Det mesta av tävlingsverksamheten i Västerbotten måste då läggas på Norrvalla i Skellefteå.

En arena med konstgräs omöjliggör vidare den friidrottsträning vi idag har på Gammliavallen. Träningsgrupperna skulle splittras och lagkänslan försämras. Flera hundra ungdomar i alla åldersgrupper som flera kvällar i veckan tränar (och även tävlar) i både kast och andra grenar måste kontinuerligt transporteras till Vildmannavallen, det är så dumt att det inte är klokt anser vi!

För oss inom friidrotten är det obegripligt att man inte går på Fritidsförvaltningens förslag vid Fritidsnämndens senaste möte: att lägga nya konstgräset på Sandåkern och att flytta befintligt konstgräs på Sandåkern till lämplig grusplan. Det skulle ju alla parter vinna på.

För övrigt är man tveksamma inom Umeå IK att lägga nya konstgräset på Gammlia då konstgräs på matcharena fortfarande är på experimentstadiet.

Gammliavallen har varit Umeås huvudarena för friidrott sedan 1925. Tänk er tanken att Stockholms huvudarena för friidrott "Stockholms Stadion" eller Göteborgs huvudarena "Nya Ullevi" skulle förses med konstgräs. Att beslutande församlingar skulle komma fram till något sådant är otänkbart.

Med vänliga hälsningar

Ivar Söderlind
Ordförande i IFK Umeå Friidrott, Västerbottens Friidrottsförbund och Norrlandsregionen i Friiidrott
 

Första sidan.