Den legendariske längdhopparen "Ivve" Norin fyller 90 år

 



 

”Ivve” Norin 90 ÅR !!

 

Den legendariske längdhopparen och sprintern Ivar ”Ivve” Norin fyller den 25 mars 90 år! Ivve blev den förste store friidrottaren i norra länsdelen.

Han kom till Boliden och började tävla för BFFI 1933. Det året vann han tre Junior-DM och senior-DM på 100 m och i längd (6.92).

1935 blev Ivves stora år med DM-seger i längd hemma på Malmbacka i Boliden. Han vann på 7.30, vilket var nytt distriktsrekord och naturligtvis även mästerskapsrekord. Distriktsrekordet stod sig i 34 år ända till 1969, då först Lennart Hedmark överträffade Ivves resultat med en cm (7.31) och sedan Lennart Lindström förbättrade det ytterligare till 7.52.

Mästerskapsrekordet har däremot klarat alla attacker och gäller fortfarande!!!

Ivve deltog i SM i längd åren 1934 – 36 med framskjutna placeringar. Bäst gick det 1935 då han knep silvret med 7.17. Han blev också uttagen till landslaget vid tre tillfällen och bäst lyckades han med en seger i landskampen mot Holland 1935.

En fotskada tvingade honom att alltför tidigt ge upp sin aktiva karriär, men han fortsatte under några år som ledare och bidrog på det sättet till BFFI:s starka ställning i Västerbottensfriidrotten.

Ivve är numera bosatt i Solna och är fortfarande pigg och kry och har bl.a. ringt upp och beställt ett ex av boken om Friidrottens historia i Skellefteå.

Vi önskar honom lycka till på födelsedagen och fortsatt god hälsa i många år !!

 

Kjell-Göran Marklund

 
 

Första sidan.