Hemma-Viktoria för Tegenfeldt

av Lars Lindgren

Viktoria Tegenfeldt, löpartalang från Tvärålund, satsar på  banlöpning men ställde upp i lördags i hemmaföreningens tävling Tvärålundsskubbet och vann på en tid som var fem sekunder bättre är hennes tid i fjolårets tävling, som hon också vann.
- Jag är säkert i bättre form nu än vid samma tid i fjol. Och banan var tyngre i år. Det var samma sträckning men man har lagt på bark så underlaget gjorde banan lite tyngre, sade Viktoria.

Satsar helt på banlöpning
Viktoria berättade att hon satsar helt på banlöpning och i första  hand på 800 meter.
- Mina rekord ute och inne på den distansen ligger på 2.14 och 2.15 och säsongens mål för mig är att i första hand kunna pressa de  tiderna. Och det känns lovande. Jag känner mig starkare än i fjol och jag har varit  fri från skador, berättade Viktoria, vinnare i klassen  F 86-87.

Ej GP-tävling
Tvärålundsskubbet har varit GP-tävling de två senaste åren men  inte så i år. Och det märkets i seniorklasserna. Endast nio herrseniorer och fyra damseniorer fullföljde. Anton Westman från Lycksele LK vann herrklassen, vars starttid flyttades på grund av att man ville undvika kollision med tåget. Två gånger skulle löparna korsa järnvägen. Anton blev femma i fjol men klarade loppet (7 370 meter) sju sekunder snabbare i år.
- Ganska lämplig distans. En mil eller så passar mig bäst, menade Anton.
Segertiden blev 26.40 vilket är några minuter över banrekordet.
- Men jag tränar alldeles för litet för att kunna matcha de tiderna.  Fyra träningspass i veckan är inte alls tillräckligt, om man vill hålla  sig i västerbottenseliten, sade Anton.

Helena Hansson segrade i loppet tionde upplaga
Segrare i damklassen blev Flemingsbergs Helena Hansson. Totalt var det 81 löpare som sprang Tvärlundsskubbet som nu avverkade sin tionde upplaga. Dessutom deltog elva stycken i den för året nya gå-lunka-klassen. I ungdomklasserna hittar vi flera av länets bästa löparungdomar som vinnare. Där hittar vi till exempel Umedalens Jonathan Edlund (f. 1991), Patricia Hägglund, Vännäs, (f. 1989) och Hanna Brodin, Vindeln, (f.  1990). Hanna Brodin, som är så duktig i längdlöpning på skidor, är tyvärr på väg bort från länet. Familjen flyttar söderut och ny klubb för Hanna kan bli Falu IK.