SDM i Skellefteå, 2001-06-17



Nytt banrekord av Helena Dahlqvist

Helena Dahlqvist, 22, har legat lågt med friidrotten de senaste åren eftersom hon jobbat utomlands som fotomodell. I DM på Norrvalla visade hon imponerande klass. Helena vann spjut på 35,28, nytt klubbrekord för AIK och nytt banrekord. Hon kom också tvåa i höjd, längd, slägga och kula.
- Att det går bra måste bero på att jag är starkare mentalt, säger hon.

Vi börjar med spjuttävlingen, där fyra tjejer från Västerbotten kastade över 30 meter. Det har aldrig tidigare hänt med det nya spjutet. Och lite överraskande var det Helena som vann tävlingen.
- Jag vet inte vad jag ska säga. Jag har tränat på inlines två gånger i veckan, det är allt, säger hon.

Lika imponerande var det att Helena kom tvåa i höjd på 1,61 efter IFK Umeås jättetalang Sandra Asplund (1,63).
- Jag har inte hoppat lika högt sedan jag satte personligt rekord med 1,65 , och det är många år sedan, säger hon.

Helena satte också personligt i kula och längd. Däremot fick hon inte riktigt till det i slägga, men resultatet räckte till en andraplats.

Slägga vanns nu av 16-åriga AIK:aren Jessica Larsson, som bara blir bättre och bättre. Jessica kastade 30,68 med seniorsläggan. Det är nytt klubbrekord för AIK. Jessica slog också till med klubbrekord i diskus (33,98), och här har AIK en kasttalang på den kvinnliga sidan som vi aldrig sett maken till. 
- Jag inriktar mig på kast. Det känns jättekul eftersom det går så bra, säger hon.

Jessica börjar till hösten på friidrottsgymnasiet i Umeå.

Stav är en annan gren som på tjejsidan står sig mycket stark. Nu vann Lisa Wälitalo, Umedalen, på 3,07, samma höjd som AIK:aren Katja Gustafsson. Nytt banrekord på Norrvalla. Katja tvingades avbryta tävlingen efter sitt första försök på nya distriktsrekordet 3,17. Katja fick en smäll på armen och en i ansiktet när hon tappade staven i upphoppet. En kraftig utgjutning i armbågen och en rejäl bula i pannan blev det mindre glada minnet av tävlingen. Anna Lindqvist, AIK, kom trea på 2,97, men hennes första försök på 3,07 var jättebra. Ribban låg länge och darrade innan den försmädligt nog ramlade ned. 

Och vad ska man säga om 11-åriga Amanda Forsmans 2,20? Svensk toppklass i den åldern!

Tobias bästa resultat på Norrvalla. Mattias missnöjd segrare

Spjut var den herrgren som på förhand såg bäst ut när Västerbottens DM i friidrott avgjordes på Norrvalla. Mattias Eriksson, Vännäs, vann förstås, men han var inte nöjd med resultatet 65,50. 
- Jag har problem med ansatsen, förklarar Mattias.

Tobias Wallström, AIK, gjorde sitt bästa resultat på Norrvalla med 58,42. Mattias Eriksson, med rötterna i Arvidsjaur, skulle givetvis vinna tävlingen. Och det var inga problem. Det var tyngre att få till kasten. 
- Jag kommer för nära övertrampslinjen i utkastet, och då saktar jag ned farten de sista stegen, förklarar Mattias.

Han har redan klarat kvalgränsen till junior-EM i Amsterdam som ligger på 70 meter. Men fyra svenska spjutkastare har gjort det, och bara två får åka. 
- Mikael Snällfot är given, sedan får vi se om jag kommer i form igen, säger Mattias.
- Mattias måste kunna göra sitt bästa om han ska åka, säger ledaren Bertil Lundquist.

Mattias vann också kula, men i diskus fick han stryk av årsdebuterande Johan Åsberg, Ume FI.
- Mattias kunde ju inte få ta en trippel, skrattar Johan, som egentligen lagt av.

AIK-talangen Tobias Wallström har inte riktigt kommit upp i förra årets spjutresultat. Nu kom han i alla fall upp i 58,42. 
- Jag ska träna hårt ett tag så kanske jag kommer i form till världsungdomsspelen i Göteborg om två veckor, säger Tobias.

Naturligtvis skulle det vara en stor fördel för Tobias om han också skulle kunna genomföra några träningspass med Umeås starka spjutstall med Snällfot, Eriksson och Daniel Ragnvaldsson. 
- Tobias är alltid välkommen. Han kastar inte riktigt bra tekniskt just nu, säger Bertil Lundquist, som flyttat hem till Umeå igen, och det är givetvis ett glädjebesked för länets friidrott. 

5 000 meter var en annan gren som på förhand var upphaussad. Med Joel Bodén på startlinjen blir alla lopp intressanta. Nu tvingades förkylde Joel kliva av med tre varv kvar. 
- Jag fick känning av min astma och det gick inte att andas ordentligt. Men jag har tränat hårt i veckan och känner mig lite seg i benen också, säger en besviken Joel.

Nu vann Tony Berglund, IFK Umeå, med nytt personligt rekord, 15.04,44. 
- Rikard Hedelin och jag brukar alltid vara jämna, och det kändes skönt att jag hade mest kraft på upploppet, säger Tony.

Bäste AIK:are blev Patrik "Putte" Lillbacka på en fjärdeplats och ett nytt personligt rekord, 15.09.03. "Putte" slog också personligt rekord på 1 500 meter på lördagen med 4.03,70, där han blev tvåa efter Joel Bodén. Och vad ska man säga om loppets trea Tim Kerro från Barsele som blev trea på 4.04,53 i sitt tredje banlopp. 
- Första loppet sprang jag på 4,20 och andra på 4.10, så jag är verkligen nöjd. Men nu blir det nog svårt att slå det här, skrattar Tim.

Niklas Bergqvist vann DM både på 100 och 200 m. 
- Jag känner mig i bra form, och det var roligt att slå Claes Ögren. Det har jag aldrig gjort tidigare, men han har ju varit sjuk så det kanske beror på det, säger en blygsam Niklas.

AIK-talangen Christian Bergmark fick äntligen till det i stav och vann på årsbästa 4.07. 
- Jag har haft problem, stora problem. Men nu känns det bättre, och så har jag fått sommarjobb i Skellefteå så jag kan börja träna på tekniken, säger risbäckaren. Christian vann också längd och tresteg. Tävlingens bästa resultat kom utom DM. Svante Söderlund, SK Bore, kastade hela 62,02 i slägga och raderade ut Daniel Ragnvaldssons gamla banrekord på Norrvalla med nästan 10 meter. 

Sandra ett hopp för framtiden. Stark årsdebut av Urban.

Västerbottens DM i friidrott på Norrvalla i Skellefteå blev en tävling där både äldre och yngre visade att formen är i antågande. På herrsidan en stark årsdebut av löparen Urban Johansson, 35,  med två guld som facit. På damsidan en stark tävling av hopparen Sandra Asplund, 16, med två guld som facit.

Tävlingarna avgjordes under nära på perfekta förhållanden. Ume FI:s Urban Johansson kom till start och visade att han mycket väl kan kriga om en SM-medalj även i år. På lördagen sprang han 400 m på 50,11.
– Kände väl så där. Hade inte det riktiga flytet i löpningen, säger Urban.

På söndagen var det specialdistansen 800 m som gällde. Urbans svåger Niclas Nygren-Johansson ställde upp som hare och drog i 600 meter.
– Niclas gjorde ett väldigt fint jobb, säger Urban, med tacksamhet i rösten.

Nu gick det lite tungt på upploppet för Urban men tiden blev strålande, 1.52,78.
– Jag är helt nöjd med loppet och det här visar att jag kanske kan komma ned mot 1.49 i sommar, säger han.

En kul grej i sammanhanget. Det är exakt 20 år sedan Urban vann sitt första DM på 800 m.
– Och då var faktiskt tiden sämre, erkänner han.

Kul för Urban var också att tiden är nytt mästerskapsrekord.  Ett 39 år gammalt rekord av Börje Jonsson på 1.53,5 rök all världens väg.
– Annars brukar DM-loppen bara handla om taktik, säger han.

Sandra nöjd  

En annan duktig deltagare var IFK Umeås Sandra Asplund som till motsats mot Urban har sin bästa tid framför sig. På lördagen vann Sandra länghoppet på nytt personligt rekord, 5,25.
– Jag har hoppat längre men det är med för mycket medvind, säger Sandra.

Hon kom också tvåa på 100 m häck.
– Egentligen får jag springa med lägre häckar, men det är kul att pröva på, säger hon.

På söndagen var det så dags för Sandras specialgren, höjdhopp. Hon har ett personligt rekord på 1,66 (inomhus) sedan i vintras och visade i utomhusdebuten att det här kan bli ett riktigt roligt år. Sandra klarade 1,63, det såg mycket bra ut. 
– Förra året hade jag ett mellanår, jag var skadad, säger hon.

Utomhusrekordet är nu från 1999 då hon hoppade 1,65, det lär ryka all världens väg i sommar.  

19:e guldet.

Fler deltagare att uppmärksamma i Skellefteå:  

Roger Lindström

Föregående sida 

Första sidan.