Svenskt årsbästa av Rohlén på 3000 m


Svenskt årsbästa av Rohlén på 3000 m
-saxat ur Västerbottens-Kuriren 5 februari

I helgen slog Robin Rohlén ett 25 år gammalt distriktsrekord på 1 500 meter. I onsdags på den dubbla distansen satte han svenskt årsbästa och noterade en tid under gällande distriktsrekord.  
 – Det var skitkul. Det var lättare än vad jag trodde, säger IFK Umeå-löparen.

Det var i Botnia Games i Botnia-hallen utanför Vasa som Rohlén stod för prestationen på 3 000 meter. Han blev tvåa, knappt slagen av Riku Marttinen i ett delvis ryckigt lopp, men gick i mål på 8:10,98.
– Träningen har gjort sitt, jag har verkligen fått bra kvitton så här i början av säsongen. Jag hade som plan att springa under 8.20, då skulle jag vara nöjd, säger Rohlén.

Den tidigare bästa inomhustiden av en Västerbottning är från 1990 då IFK Umeå-legendaren Jörgen Marklund sprang på 8:16.18 under inomhus-SM i Göteborg.

Rohlén hoppas nu kunna kvala in till inomhus-EM i Prag om en dryg månad, på endera 1 500 eller 3 000 meter.
– Nästa tävling är inte riktigt bestämd än, eventuellt blir det landskampen nästa helg. Det kommer vara harar där och det ska det finnas möjlighet att kvala till EM. Det är därför jag tränar som jag gör. Jag ska vara europaelit innan säsongen är slut, säger Robin Rohlén.

Rohléns klubbkamrat Odain Rose visade också framfötterna i Vasa. Sprintern blev ”bara” tvåa i sitt försöksheat på blygsamma 6,82. Men han vann en rafflande 60-metersfinal på fina 6,697 två tusendelar(!) före landsmannen Erik Hagberg, Uppsala.

Skribent: Mikael Bergstedt

Tillägg
Robins fina tid 8:10.98 på 3000 m i Vasa kommer inte att godkännas som distriktsrekord för Västerbotten då banvarvet i Botniahallen strax utanför Vasa är 400 m (odoserat 400 metersvarv). För att inomhusrekord skall godkännas på sträckor från 200 m och uppåt skall banvarvet vara högst 220 yards (201,168 m). Det gäller världsrekord, Europarekord, nordiska rekord, svenska rekord och även distriktsrekord för Västerbotten och andra distrikt.  

Ivar Söderlind, tävlingsansvarig i Västerbottens Friidrottsförbund