O'dain mot mästerskapsform


O'dain mot mästerskapsform
- saxat ur Västerbottens-Kuriren den 2 februari

 IFK Umeås O'dain Rose överraskade sig själv med att den 31 januari gå under kvalgränsen till inomhus-EM. Han klockades på 6.68 vid segern i Göteborg.
– Skumt nog gick det såpass fort redan nu, klart man blir väldigt nyfiken på vilka tider det kan bli när vi börjar lätta på träningen.

O'dain kom till helgens inomhustävling i Göteborg utan större förväntningar.
– Efter att jag var sjuk två-tre veckor före jul och tappade mycket i sprintträningen, så har januari varit en tuff månad med endast fyra vilodagar. Därför kände jag mig inte direkt jättefräsch och är överraskad att det blev 6.68, säger O'dain.

IFK Umeå-sprintern vann knappt före Sulayman Bah. Hur var finalloppet i Göteborg?
– Jag har lagt om tekniken och det börjar fungera allt bättre. Nu blev jag lite sittande under loppet så Sulayman kom nära. Men det var ett helt okej lopp, jag hoppas att jag hittat en ny lägstanivå.
O'dain Roses personbästa på 60 meter är på 6.62, den tid han noterade som finalfemma i inomhus-EM i Göteborg 2013. Erfarenheten från den säsongen är något som O'dain och hans tränare Anneli Johansson använder.
– Efter säsongen 2013 och EM var jag enormt sliten, vilket senare ledde till skador. Nu är det ett lugnare upplägg så jag tävlar inte varenda helg. Vi lär oss längs vägens gång och utvecklas tillsammans, förklarar O'dain.

Tränaren Anneli Johansson har lagt upp ett schema som innebär att O'dain ska närma sig toppformen till inomhus-SM i slutet av februari.
– Anneli tycker att ett svenskt rekord i SM vore bäst, jag är mer kluven … att slå till på EM vore kul, säger O'dain.
– Vi kan väl säga så här, skulle jag få allt att stämma och droppa tiden till något på 6.50, då är jag tacksam och glad oavsett vilken tävling det händer.

Svenska rekordet ligger på 6.58 och delas av Peter Karlsson Alingsås och Patrik Lövgren, Heleneholm.
Årets inomhus-SM avgörs i Stockholm (Sätrahall) den 21-22 februari.
– Innan dess ska jag springa en tävling i Finland den 4 februari och så räknar jag med att få springa Nordenkampen i Norge den 14 februari, deklarerar O'dain Rose.

Europamästerskapet inomhus avgörs i Prag, Tjeckien, den 6-8 mars.
– Vi kanske inte ska drömma oss bort allt för mycket, men allt kan hända. I Prag skulle en 6.50-tid kunna utmana om medalj, säger O'dain Rose.

Skribent: Peter Hegethorn
 Bilden är från SM i Umeå förra sommaren då O'dain blev svensk mästare på 100 m med 10.52. Här intervjuas han av tävlingsspeakern Per Crona.
Foto: Thomas Björklund