Skrällfritt i Vännäs halvmarathon


Skrällfritt i Vännäs halvmarathon
-saxat ur Folkbladet

Favoriterna höll undan i Vännäs halvmara och putsade sina tider från i fjol och Jenny Jansson var nöjd med att bara kunna delta.
– Jag hade egentligen slutat bort att tävla, säger IFK Umeå-löparen.

Snöblask för två år sedan och strålande sol i fjol – i år bjöds löparna på både sol och snöfall, men trots detta ökade antalet startande från fjolårets 222 till 262 i år. I mål var som väntat IFK Umeås löparveteran Kristoffer Österlund snabbast av alla.
– Jag har varit med om värre väder, konstaterade Kristoffer Österlund och fortsatte:
- I fyra- fem kilometer var det ganska kallt, men sedan gick det bättre och på vägen hem var det ganska bra väder.
I mål gick han på tiden 1.10:18 bara 12 sekunder före Thomas Edström, Jalles TC, och drygt en och en halv minut före Iksus Klas Johansson. 
– Jag var lite förvånad att jag skulle få så här bra motstånd och jag var inte säker på vinst. Thomas var stark och det är nog länge sedan det var tre stycken under 1.11, konstaterar Österlund. Avgörandet kom med bara några kilometer kvar. Då fick jag en lucka, säger Österlund.

Nu siktar han högt vid Stockholm Marathon i slutet på maj efter att bland annat ha varit i väg på träningsläger. 
– Jag tappade lite löpform när jag åkte Vasaloppet men nu har jag varit i Portugal och jag känner mig ganska stark. Jag vill slåss om medaljerna (på Stockholm Marathon), säger Österlund.
Som uppladdning planerar han att springa de två GP-loppen Stensele Runt och Gammliaterrängen.

På damsidan visade sig veteranen och mångåriga segrarinnan Jenny Jansson åter vara starkast. 1.23.37 var knappt en och en halv minut snabbare än i fjol – men långt från svunnen storform.
– Det är sex minuter från personbästa, men ändå bättre än befarat, säger Jansson som på grund av det diskbråck som stört henne de senaste två åren inte trodde att hon skulle tävla över huvud taget i år.
– Till vardags känner jag det inte, det är när jag tävlar, säger hon och berättar att loppet knappast flöt på smärtfritt:
- Mellan sex och sju kilometer krampade det ihop och jag fick dra ned på farten. Sedan gick det bättre ett tag, men kom tillbaka på slutet. Att ens kunna vara med är dock positivt.
– Jag tar det dag för dag, så vi får se. Jag tävlar när det känns bra. Kanske blir det också en start vid Stockholm Marathon. För någon vecka sedan bestämde jag mig för att anmäla mig i alla fall, säger hon.

Bakom Jansson stod klubbkamraten Malin Skog för en strålande tid.
– Jag är jättenöjd. Jag ”persade” med över en minut från förra helgen, säger hon efter tiden 1.23.57 som bara var 30 sekunder efter Jansson:
 -Jenny gick ut ganska hårt och jag vågade inte följa, säger Skog som normalt sett håller sig till något kortare distanser.
Jan Westerberg, IFK Umeå vann milloppet på herrsidan medan Anna Jonsson från samma klubb vann på damsidan.
Skribent: Marcus Isacson