Väntade vinnare i Örträsksjön Runt (GP 9)

Väntade vinnare i Örträsksjön Runt

Spridda regnskurar gjorde luften fuktig och temperaturen behaglig för de 98 deltagarna i 27:e upplagan av GP-tävlingen Örträsksjön Runt. För första gången testades en femkilometersbana (endast 5 deltagare). I övrigt var tävlingen sig lik med IFK Umeås Kristoffer Österlund och Jenny Jansson som väntade vinnare av GP-sträckans kvartsmarathon. Kristoffer tog vara på de fina förhållandena i loppet och gick ut hårt för att testa sig inför Barentskampen kommande helg och SM på halvmarathon med start och mål på Stockholms Stadion den 18 augusti. Han berättade efter loppet att han hållit ett bra tempo i början och i slutet av loppet men i långbacken efter bron över Öreälven gick det långsamt. Kristoffer segrade på goda 35.22, och vann tävlingen för andra året i rad. Kristoffers bästa tid i Örträsk är 34.41 från 2008 då han blev tvåa efter klubbkamraten Tony Berglund.

För Jenny Jansson blev det tredje raka viktorian i Örträsk, denna gång efter en sjukdomspräglad uppladdning. Hon hade varit sjuk veckan innan och gick bara in för att ta sig igenom loppet . Segertiden blev ändå så bra som 39.57, vilket visserligen är 28 sekunder sämre än hennes personliga rekordtid från i fjol, men en av de bättre damtiderna i loppets historia. Både Kristoffer och Jenny drygade nu ut ledningen i Västerbottens GP.

I det nystartade femkilometersloppet drog Niklas Mannberg Lulekamraterna det längsta strået. Som god tvåa sprang Christoffer Fredriksson från Vännäs in. Han kallade sig själv en glad marathonmotionär på 40+ som tyckte det varit jätteroligt att vara med. Arrangörsklubben Örträsk SK gladdes åt en lyckad tävling där deltagarantalet ökade med sju löpare från fjolårets 91 men var en bit ifrån deltagarrekordet 116 löpare från 2002. Prisutdelningen med hundratals löpare och anhöriga ägde som vanligt rum nere på hembygdsområden vid Örträsksjön, i år inne i danslogen på grund av regnskurarna.